Klinikai paraméterekből álló adatbázis gyorsítaná az öregedésgátló kutatásokat

A kaliforniai Buck Öregedéskutató Intézet munkatársai 700 idősödő laboratóriumi egér longitudinális (utókövetéses) és funkcionális vizsgálatának eredményeit tették közzé. A több éves tanulmányban a kutatóintézet 5 laboratóriuma is együttműködött. A tudósok megállapításai a humán gyógyászatban is hasznosak lehetnek, mivel a vizsgált biomarkerek és biológiai mutatók ezen a területen is relevánsak.

Az aprólékos és rendkívül széles spektrumú kutatás részeként a szakemberek az életkorral összefüggő változások arányára összpontosítottak olyan klinikai paraméterek előtérbe helyezésével, mint például a vércukorszint, az anyagcsere, a csontszerkezet vagy a fizikai aktivitás változásai. A vizsgálat soha nem látott részletességgel tárta fel a kutatók előtt az állatok öregedésének folyamatait.

Egy szenolitikus gyógyszer is fókuszba került

A tanulmány az öregedés mechanizmusának vizsgálata mellett a beavatkozási célpontok meghatározására is kitűnő lehetőséget adott a kutatócsapat kezébe. A szakemberek kritériumként támasztották, hogy az állatoknál az öregedés részletes mintáitól történő bármilyen apró eltérésnek azonnal észrevehetőnek kell lennie. Az eltérések ugyanis alapot adhatnak az öregedés lassítását vagy megfordítását célzó terápiák kidolgozásában.
Számos potenciális gyógyszer tesztelésére is sor került. A tudósok a kutatások egy szakaszában a benzoxazol szerves vegyületet mint lehetséges szenolitikus hatóanyagot kezdték vizsgálni. (A vegyületet fonálférgeken már tesztelték, gerinceseken még soha.) Megfigyelték, hogy a benzoxazol egy éves kezelés alatt akár 31 százalékkal is képes lelassítani a csontozat öregedését.
A tudósok rámutattak, hogy a tanulmány segíthet támpontokat adni az emberi öregedés megértéséhez, ugyanis néhány biológiai útvonal változatlan maradt az evolúciós során. Továbbá a kutatók által létrehozott és közzétett adatbázis rendkívül hasznos forrás lehet azoknak a szakembereknek, akik az öregedéssel kapcsolatos munkák során teszteredményeket használnának fel.
Minél több és részletesebb információ áll a szakemberek rendelkezésére, annál hatékonyabb és személyre szabottabb kezelések kidolgozására van lehetőség az öregedéssel, illetve az azzal összefüggő betegségekkel szemben.
Forrás: www.lifespan.io

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság