Könnyen lehet, hogy megvan az Alzheimer-kór ellenszere!

Idegtudósok jelentős áttörést értek el az Alzheimer-kór kialakulásában döntő szerepet játszó DNS-károsodás helyreállításában. A felfedezés azért is forradalmi értékű – vallják a szakemberek –, mert alapul szolgálhat más neurodegeneratív betegségek kezelésében, így a memória romlásában és a mentális hanyatlásban is.

Rengeteg teszt, kísérlet és bonyolult engedélyeztetési folyamat várat még magára, amíg az Alzheimer-kor kezelésére használatos gyógyszer a patikák polcaira kerül. Ennek ellenére kijelenthető, hogy felcsillant a reménysugár az életkorral összefüggő kognitív hanyatlásban szenvedő betegek számára.

A neurodegeneráció célzott kezelése

Az orvostudomány számára nagy kihívást jelentett a kognitív disszonancia betegségével együtt élők terápiája során, hogy az alapbetegség kiváltó oka ismeretlen maradt. Jóllehet, memória- és készségfejlesztő foglalkozásokkal pozitívnak mondható eredményeket értek el, ám ez csupán tüneti kezelésnek számított.

A 80-as években forgalomban volt ugyan egy Exifone nevű, Alzheimer-kór kezelésére alkalmazott gyógyszer, ám a magas számban jelentkező májkárosító mellékhatása miatt a szakemberek kénytelenek voltak visszahívni azt a piacról. (Mindezt úgy, hogy a kevés számú feljegyzett eset alapján a pirula – leszámítva a mellékhatásokat – működni látszott.)

A kognitív hanyatlással élő betegek tehát hatásos gyógymód nélkül maradtak az elkövetkezendő mintegy 40 év során. Ennek tükrében kifejezetten kecsegtető az a tudományos eredmény, amit a Massachusetts Institute of Technology (MIT) idegtudós kutatói fedeztek fel a HDAC1 nevű enzim vizsgálata során.

A MIT tudósai egérkísérletekben kimutatták, hogy a HDAC1 jelenléte igen fontos a neuronok DNS-helyreállítása szempontjából. Az enzim életkorral összefüggő csökkenése ugyanis DNS-károsodást okoz, ami megváltoztatja az idegsejtek közötti kapcsolatokat. Végeredményben ez vezet el a memória és a térbeli navigáció hanyatlásához.

A kutatás résztvevői úgy nyilatkoztak, hogy a felfedezés lehetőséget ad egy újfajta, mellékhatásoktól mentes gyógyszer előállítására. Véleményük szerint érdemes folytatni a vizsgálatokat HDAC1-aktiváló gyógymód után, hiszen olyan életkorral összefüggő betegségekre adhat megoldást, mint az Alzheimer-kór vagy egyéb neurodegeneratív betegségek.

Forrás: scitechdaily.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság