Melyek az öregedésgátlás legígéretesebb területei?

Kétségtelen tény, hogy az emberiséget csak egy hajszál választja el az öregedés folyamatának részletekbe menő megismerésétől, majd annak lelassításától. Számtalan szakterület kutatja ebben a percben is az emberi élettartam meghosszabbításának lehetőségeit.

A tudósok pedig nincsenek egyedül a küzdelemben: sok Szilícium-völgyben tevékenykedő vállalatvezető lát potenciális beruházási és jövedelmezési lehetőséget az öregedésgátlás kutatásában. De melyek a legígéretesebbnek tűnő területek?

Sejtterápiás kezelések

A tudósok előtt ismert, hogy egyes életkorral összefüggő betegségek kialakulásáért nagymértékben az időskori sejtosztódás, pontosabban annak hibái, mutációi tehetők felelőssé.

Több vállalat – köztük az egyik legígéretesebb amerikai AgeX Therapeutics – is folytat olyan gyógyszerkutatásokat, melyek az idős sejtek eredeti, őssejtes stádiumba visszaalakítására irányulnak.

Ha ez sikerül, akkor az olyan, életkorral összefüggő betegségek mint a rák, a kardiovaszkuláris elváltozások vagy a cukorbetegség csak egy rossz emlék lesz az emberiség számára.

A telomerek védelme

Minden egyes alkalommal amikor egy sejt osztódik, a kromoszómák DNS-láncának végét védő telomerek egy kicsit megrövidülnek.

A telomerek az idő múlásával elkopnak, védő funkciójuk megszűnik, a sejtosztódás során a DNS, a génkészlet jelentős sérüléseket szenved. Amíg a megrövidült telomer szakasz újra és újra visszaépítésre kerül, addig a sejtek sem öregednek el.

A sejtterápiás fejlesztésekhez hasonlóan a telomer-hosszabbítás területén is számos vállalat tevékenykedik.

A mitokondriumok visszaállítása

A sejtek erőműveinek is nevezett mitokondriumok az energia előállításában és tárolásában játszanak igen fontos szerepet, jelentlétük nélkülözhetetlen a sejtek normál működéséhez. A kor előrehaladtával azonban a mitokondriális genom mutációi miatt a mitokondriumok károsodnak, számuk csökken.

Daniel Ives, a brit Shift Bioscience vállalat vezérigazhatója szerint az öregedési folyamatok kiküszöbölésének leghatékonyabb eszköze a hibás mitokondriumok megcélzása.

A cég olyan gyógyszer fejlesztésén dolgozik, amely kijavítja a mitokondriális genom károsodását. A gyógyszer versengésre kényszeríti a tápanyagért a mitokondriumokat, így csak az egészségesek maradnak a sejtben.
Forrás: labiotech.eu

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság