Miért nincs még jóváhagyott gyógyszer az öregedés megállítására?

Habár a világ laboratóriumaiban készült több száz tanulmány bizonyítja, hogy az öregedés biológiai folyamata – ha egyelőre meg nem is állítható, de – lassítható, mégsem érhető el egyetlen olyan gyógyszer sem, amit a nemzetközi szabályzók engedélyeztek volna a kezelésére. Hogyan fordulhat elő, hogy a kecsegtető klinikai vizsgálatok ellenére nincs még meg az örök életet biztosító pirula?

Az alapvető probléma az, hogy az öregedés egy rendkívül összetett folyamat, aminek egy része már világos a tudósok előtt, néhány szegmense viszont még felfedezésre vár. A jelenlegi tudásunk szerint az öregedés megállítását szolgáló gyógyszernek többek között egyszerre kellene eltávolítania a szervezetből a funkcióját veszett sejteket, helyrehoznia a mitokondriális funkciókat, kiküszöbölnie a DNS-károsodásokat, visszaállítania az anyagcserét.
Jól látható, hogy ezek igen differenciált folyamatok, és ezzel még csupán a felszínt kapargattuk meg, ugyanis az olyan életkorral összefüggő betegségek kockázatának csökkentéséről még nem is beszéltünk, mint a rák, a demencia, a szív- és érrendszeri rendellenességek vagy az Alzheimer kór. Egyelőre elképzelhetetlennek tűnik, hogy egyetlen gyógyszer mindezek gyógyítására képes legyen.

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az öregedés folyamata lassul

Ez persze nem azt jelenti, hogy lehetetlen feladatról lenne szó. Ugyanis akármennyire is hihetetlenül hat, az orvostudomány és a technika fejlődésének, a higiénés szabályok szigorodásának köszönhetően valamelyest már most sikerült felülkerekednünk az öregedésen. Miről van szó?
Globális szinten az átlagéletkor az elmúlt egy évszázad során hozzávetőleg a duplájára nőtt. Az 1900-as évek első felében a várható élettartam csupán 40 év volt, ma pedig 80. A folyamat nem természetes következmény, és nem is evolúciós vívmány, hiszen az emberen kívül semelyik másik faj nem volt képes megduplázni az élettartamát. (Például az elefántok félezer évvel ezelőtt is mintegy 100 évig éltek, és most is.)
Tekintettel a tudomány és a technika rendkívül gyors fejlődésére, a mesterséges intelligencia térnyerésére, vélhetően a szenolitikus kutatások forradalmára számíthatunk a közeljövőben. A tudósok ma azt vallják, hogy nem egy, hanem többféle gyógyszer és terápia fog elvezetni minket az öregedés végső legyőzéséhez.
Forrás: www.newsweek.com

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság