Minden elérhető táplálék-kiegészítő egyaránt hasznos a szervezetünk számára?

A különböző gyógykészítmények túlzás nélkül letarolták a piacot, ugyanakkor ezek szedése nem feltétlenül garancia az ígért hatások maximális teljesülésére. A szakértők szerint nem elegendő pusztán a hatóanyag mennyiségét néznünk, fontosabb kritérium, hogy azok milyen hatásfokkal hasznosulnak a szervezetünkben.

Egy kutatás szerint napjainkban rekord összegeket költünk a szenolitikus, öregedésgátló kiegészítőkre, ám a hatóanyag-tartalom nem minden. A gyógyhatású készítmények (egyébként a gyógyszerek is) akkor képesek kifejteni előnyös hatásaikat, ha a szervezetben felszívódnak, és elérik a megfelelő anyagcsere utakat. Ha mindez megvalósul, akkor optimális biológiai hozzáférhetőségről beszélünk.
A biológiai hozzáférhetőség két lényeges tényezőtől függ: a felszívódástól és a szekréciótól. A felszívódás értelemszerűen azt jelenti, hogy az emésztőrendszeren keresztül milyen mennyiségű hatóanyag kerül a szervezetünkbe. A szekréció pedig arra utal, hogy a bevett készítményből mennyi ürül ki a szervezetünkből felszívódás, így hasznosulás nélkül.
Szervezetünk az evolúció során úgy fejlődött, hogy a létfontosságú elemeket, így a szénhidrátokat, zsírokat vagy fehérjéket rendkívül nagy hatékonysággal szívja fel, ugyanakkor ez az ásványi anyagokról, vitaminokról, gyógyszerekről és egyéb mikroelemekről már nem mondható el.

Érdemes figyelni, egyáltalán nem mindegy, hogy mit szedünk

Ebből következik, hogy a hatóanyag-tartalom puszta összevetése két hasonló termék esetén nem feltétlenül ad helyes képet a készítményről, sokkal fontosabb lenne a biológiai hozzáférhetőség szerint rangsorolni a készítményeket. A gyenge biológiai hozzáférhetőséggel rendelkező termékek jellemzően igen rosszul oldódnak vízben vagy zsírban, és a gyomor-bél traktusból is alacsony hatékonysággal szívódnak fel. Ezen túlmenően a gyomorsav roncsolhatja a hatóanyagot is.
Kutatók rengeteg tanulmányban feljegyezték már, hogy egyes kiegészítők biológiai hozzáférhetősége növelhető azzal, ha más anyagokkal kombinálják őket. A termékválasztásnál tehát érdemes lehet figyelni a biológiai hozzáférhetőségre is. Számos vállalat egyébként erre már kényesen ügyel a gyártás során, és a termék csomagolásán is elérhetővé teszi az ez irányú információkat.
Forrás: www.longevity.technology

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság