Öregedő sejtek elpusztításával hosszabbítanák meg az élettartamot

A genetikusok előtt egy ideje ismert folyamat az idősödésért nagymértékben felelőssé tehető sejtöregedés, illetve sejthalál. Egy német biotechnológiai vállalat nem kevesebbet ígér, minthogy az öregedő sejteket kiiktatásával visszaadja a fiatalságunkat.

A tudósok régóta tisztában vannak vele, hogy az idő előrehaladtával sejtjeink elpusztulnak. Egészen pontosan nem is elpusztulnak, hanem úgynevezett zombi sejtekké válnak, egyensúlyozva az élet és a halál küszöbén.

A folyamat igen káros a szervezetre, ugyanis elmúlásuk során olyan toxikus enzimeket bocsátanak ki magukból, ami megfertőzi a többi, még egészséges sejtet is.

A folyamat gyulladást okoz a szervezetben, ami végső soron előidézi az olyan életkorral összefüggő betegségek kialakulását, mint a rák, a demencia, a diabétesz vagy a szív- és érrendszeri elváltozások.

A szakemberek úgy gondolkodnak, hogy ha eltávolítják a szervezetből az öregedő sejteket, akkor a folyamat megállítható.

A kozmetikai készítményeken kívül nincs hatékony alkalmazás

Christoph Antz, a Velabs Therapeutics biotechnológiai vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy az öregedő sejtek visszaszorítása több-kevesebb sikerrel jelenleg a szépségipar sajátja.

Akadnak egyelőre kísérleti fázisban lévő hormonalapú kezelések, de ezek hatékonysága megkérdőjelezhető. A zombi sejtek genetikai szintű kiiktatása még mindig várat magára.

Antz biotechnológiai vállalata jelenleg olyan antitest kifejlesztésén dolgozik, ami a szervezetbe jutva elpusztítaná az öregedő sejteket.

A feladat összetett, hiszen az említett antitestnek különbséget kell tennie az egészséges, illetve a zombi sejtek között, és csak ez utóbbiakkal kellene harcra kelnie. Ha az egészséges sejtek is károsodnak, az több kárt jelentene mint önmagában a zombi sejtek pusztítása.

Van egy potenciális előnyünk a többi, mikromolekuláris terápiához képest – magyarázta a vezérigazgató. Ez pedig nem más, mint az antitestek programozhatósága, egyetlen meghatározott célra történő előállítása.

A technika Szent Grálnak tekinthető az öregedés folyamatának megállításában, a végső célunk pedig egy olyan szenolitikus gyógyszer előállítása, ami visszaadja a fiatalságunkat – fejtette ki Antz, aki szerint a munka első fázisa hozzávetőleg 5 év múlva zárul majd le.
Forrás: labiotech.eu

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság