Pekingi kutatók szerint az öregedés eltünteti a különbséget a férfi és női mikrobiom között

A fiatal férfiak és nők bélmikrobiomja egyértelműen megkülönböztethető, egy friss pekingi tanulmány ugyanakkor azt állítja, hogy az idő eltünteti a differenciát a nemek között. Az eredmények új ismeretanyagot adhatnak az öregedés megértéséhez, jóllehet a háttérben húzódó mechanizmusokra egyelőre nem találják a választ a tudósok.

Mielőtt részleteznénk a kutatások eredményét, érdemes néhány szót ejteni a bélmikrobiom szerepéről és fontosságáról. Beleink aprócska lakói csak az elmúlt években kerültek a vizsgálatok fókuszába, úgy tűnik ugyanis, hogy szervezetünkben való jelenlétük sokkal több puszta együtt élésnél.
A mikrobiom ezer szállal kötődik a biológiai egyensúlyunk alakulásához az immunválasz szabályozásától kezdve a tápanyagellátáson keresztül szívünk és érrendszerünk optimális működéséig. Egyes tudományos elgondolások szerint a bélmikrobiom megbomlása az egészségünkre is kihatással van. Magyarán szólva: lakóink vitalitása rajtunk is meglátszik.

Sokkal fontosabb lehet a bélmikrobiom szerepe az eddig gondoltaknál

Pekingi kutatók 2338, 26 és 76 év közötti önkéntes mikrobiomját vizsgálták egy tanulmány részeként. A 88 paraméteres kutatás alapján a szakemberek megállapították, hogy amíg a 26-50 éves férfiak és nők mikrobiomja között éles különbség mutatkozik, addig az 50 évnél idősebb személyeknél ez a különbség eltűnik.
A kutatások nem tudtak összefüggést kimutatni a nemmel, az étrenddel, az életmóddal vagy az anyagcsere folyamatokkal. Az eredmények egyértelműen azt sugallják, hogy a mikrobiom nemek közötti különbségének eltűnését kizárólag az öregedéssel kapcsolatos fiziológiai változások okozzák.
A pekingi kutatócsapat kísérletet tett egyfajta mikrobiomikus óra felállítására, amely a biológiai órához hasonlóan a szervezet öregedését, elhasználtságát mérné. A tudósok azonban azt tapasztalták, hogy speciális mérőeszközük az egyik kohorszban kiemelten, míg a másikban mérhetetlenül rosszul teljesít.
Mikrobiomjaink vélhetően számos gondolkodnivalót adnak még a tudósok számára az elkövetkező évek során. Ennek ellenére megérdemlik a szakértő figyelmet, ugyanis szerepük számos területen – így az öregedéssel összefüggően is – egyre inkább megkerülhetetlennek és rendkívül fontosnak tűnik.
Forrás: www.lifespan.io

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság