Siker és egészség: így támogasd pajzsmirigyedet a megfelelő táplálkozással és életmóddal

siker-es-egeszseg-igy-tamogasd-pajzsmirigyedet-a-megfelelo-taplalkozassal-es-eletmoddal

Tudtad, hogy a pajzsmirigyet az emberi test egyik legkisebb, de legfontosabb szerveként, az érzelmek tükreként tartják számon?

Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a pajzsmirigy felépítéséről és működéséről, valamint arról, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak jódot és szelént, melyek elengedhetetlenek a pajzsmirigy egészséges működéséhez.

siker-es-egeszseg-igy-tamogasd-pajzsmirigyedet-a-megfelelo-taplalkozassal-es-eletmoddal

Mi az a pajzsmirigy?

A pajzsmirigy az egyik legfontosabb hormontermelő mirigyünk. Csak akkora, mint egy dió, súlya nemtől függően általában 18-25 gramm. Ez a szerv a torokban, közvetlenül a gége alatt található. Kétrétegű kötőszövet veszi körül, amely a pajzsmirigyet a légcsőhöz rögzíti, így a nyelési folyamat során fel-le csúszik.

A mirigy két oldalsó és több kisebb lebenyből áll, amelyeket egy központi rész (isthmus) köt össze. Ezek a lebenyek úgynevezett pajzsmirigy tüszőkre épülnek. Formája leginkább egy „H” betűhöz hasonlít, az alsó részek rövidek és szélesek, a felső részek hosszúak és keskenyek – innen ered a pillangó alakjával való összehasonlítás.

A két lebeny sok kisebb, rizsszem méretű lebenyre oszlik. Ezek egyrészt tartalmazzák a pajzsmirigy tüszőit, kisméretű, körülbelül 0,1-1 mm nagyságú hólyagokat, amelyeket hám vesz körül. A tüszők tireoglobulint tartalmaznak, amelyet a pajzsmirigyhormonok előállítására és tárolására használunk.

Másrészt a lebenyekben találhatók az úgynevezett C-sejtek is, amelyekben egy másik hormon, nevezetesen a kalcitonin termelődik. A pajzsmirigy hátsó részén találhatók a mellékpajzsmirigyek. A 4 kis lencse alakú szerv funkcionálisan nem kapcsolódik a pajzsmirigyhez.

Ott képződik a mellékpajzsmirigyhormon, amely többek között biztosítja a vér állandó kalciumszintjét és közrejátszik a csontanyagcserében is.

Mely mikroelemek fontosak a pajzsmirigy számára?

1. Jód

A jódot a test nem tudja előállítani, ezért élelmiszerrel kell bevinnünk a szervezetbe. Az élelmiszerekben található jód mennyisége a talaj és az ivóvíz tartalmától, illetve az állatállomány jódellátásától függ.

Az ajánlott napi jódszükséglet körülbelül 200 mikrogramm.

A jód nagyon bőséges a tengeri halakban és tengeri élőlényekben. A tej és a tojás is tartalmazhat jódot, ha az állatokat megfelelően táplálják.

2. Szelén

A szelén az enzimek révén részt vesz a pajzsmirigyhormonok aktiválásában vagy deaktiválásában. Ezek az enzimek katalizálják többek között a T4 átalakulását aktív T3-má.

A szelén azonban sokkal többre is képes! Különböző enzimek összetevője, részt vesz az immunrendszer működésében és véd az oxidatív stressztől a szabad gyökök elleni küzdelem révén.

A szelén főként állati eredetű élelmiszerekből, például húsból, halból, májból és tojásból szívódik fel, de a dió is értékes szelénforrás. A táplálék tartalma erősen függ a talaj eredeti szeléntartalmától.

Az ajánlott napi szelénszükséglet nőknek 60 mikrogramm, férfiaknak 70 mikrogramm.

siker-es-egeszseg-igy-tamogasd-pajzsmirigyedet-a-megfelelo-taplalkozassal-es-eletmoddal

Mely élelmiszerek támogatják a pajzsmirigy egészséges működését?

  • Hal és tenger gyümölcsei: a tonhal, a makréla és a hering magas jód- és szeléntartalmú.
  • Tojás és tejtermékek: jódszállítóként is szolgálhatnak, ha az állatokat megfelelően etetik. A tojás is jó szelénforrás.
  • Gomba
  • Diófélék és magvak: minden dió (különösen a brazil dió) jó szelénforrás.
  • Gabonafélék: a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek rengeteg szelént tartalmaznak.

Pajzsmirigybarát életmód

A pajzsmirigybarát életmód elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás mellett az elegendő mozgás, de a korlátozott koffein- és alkoholfogyasztás is. A stressz csökkentése pozitív hatással lehet a pajzsmirigy egészségére is. Ezért különösen fontos a relaxáció és a helyes stresszkezelés.

Problémás pajzsmirigy mellett nehezebben kezeljük majd a stresszt és komolyabb kihívást jelent a koncentráció, a munkában való helytállás, így ennek a szervnek az egészségére saját sikerünk és karrierünk érdekében is fontos odafigyelni.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság