Sport, fogyókúra és alvás: eláruljuk, mi az összefüggés köztük!

Súlyfeleslegünk leadásának számtalan formában nekiállhatunk, azonban léteznek olyan alapvető dolgok, melyek nélkül soha az életben nem lesz sikerélményünk.

Nekiállhatunk például sportolni csak úgy, de ha nagyon sok terhet cipelünk, ha nem vagyunk kipihentek vagy nem társul mellé megfelelő étrend, akkor csak az ízületeinknek árthatunk vele. Emiatt érdemes lehet komplett életmódváltásban gondolkozni, melynek az alapja a sport, a fogyókúra és az alvás, mely triumvirátus jobban összefügg egymással, mint gondolnánk. Lássuk, hogy miért és miként!

Sport nélkül nem megy

A rendszeres testmozgás nagyon fontos alapfeltétele a fogyásnak. Teljességgel elképzelhetetlen úgy leadni felesleges kilóinkat, illetve formába hozni a testünket, hogy közben semmit sem mozgunk. Legyen szó sporttevékenységről, vagy otthoni fitneszről, a lényeg minden esetben ugyanaz: testsúlyunkhoz és célunkhoz megfelelő mozgásformát válasszunk.

Ahhoz, hogy kalóriatöbbletünket negatív irányba mozdítsuk, feltétlenül mozognunk kell majd, tehát máris összekötöttük ezt a tevékenységi kört a fogyókúrával, de vajon miként kapcsolódik ez az alváshoz? Csupán úgy, hogy a fizikai fáradtság mindig mérföldekkel jobb alvásminőséget eredményez majd, ami rendkívül fontos, hogy utána ismét kipihenve kezdjünk el mozogni. Oda-vissza működik tehát a folyamat!

A fogyókúra mindig életmódváltás legyen

Ha elhíztunk, akkor szinte biztosan volt valami probléma az addigi életmódunkkal. Ilyenkor kezdünk fogyókúrázni, amihez a fentiekben említett módon fontos lesz a rendszeres mozgás vagy a sport, de villámdiéták és egyebek helyett lényegesebb lesz komplett életmódot váltani.

Ennek az egyik alapja egyébként az alvás is, hogy rögtön összeköthessük az utolsó láncszemmel a gondolatmenetünket, hiszen a kipihent ember jobban oda tud figyelni magára, több energiája van mozogni, mindemellett pedig természetesen az anyagcseréje is gyorsabb, ami a fogyás szempontjából nagyon lényeges.

Maga az életmódváltás, avagy a fogyás beindítása azonban közel sem csak az elegendő alváson és a mozgáson alapul, hanem az étrenden is. Ha elhíztunk, az addigi ételeinket és főzőtudományunkat érdemes azonnal meneszteni, hogy helyére teljes újdonságok kerülhessenek.

Kerüljük a zsírt és a cukrot, de ne zárjuk ki teljesen az étrendünkből, inkább csak helyettesítsük rengeteg fehérjével, rosttal és egészséges szénhidráttal, így biztosak lehetünk benne, hogy rövidesen a mérlegen és a tükörben egyaránt látható eredményeket érhetünk el.

Az alvás a sikeres fogyás kulcsa

Nagyon ritkán esik szó róla, de az alvás legalább olyan fontos a fogyás tekintetében, mint a mozgás és az étrend módosítása, vagyis a komplett életmódváltás. Hogy miért? Fentebb címszavakban már említettük, de akkor lássuk az ide kapcsolódó két legfontosabb dolgot!

Az első, hogy napi 7-8 óra alvás ad csak elég energiát a szervezetünknek ahhoz, hogy elegendő erőnk legyen ellenállni az új étkezési szabályok megszegésének, illetve ahhoz is, hogy a nap végén vagy az elején elmenjünk mozogni egyet. Kinek van kedve például kialvatlanul konditerembe menni vagy futni?

A második dolog az alváshoz kapcsolódóan, hogy a kipihent szervezet anyagcseréje sokkal gyorsabb, mint a kialvatlan szervezeté. Ez tudományosan igazolt tény, ezért kellene gyakrabban hangsúlyozni a fogyókúrázók között, hogy a siker egyik kulcsa bizony az alvás, amivel kapcsolatban nemcsak az elég időtartam, hanem a megfelelő minőség legalább olyan lényeges.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Legújabb innen - Testi Gazdagság