Személyiségváltozást is okoz az elhízás

Már pár kiló súlyfelesleg is képes megváltoztatni aszemélyiségünket – állítják a Floridai Állami Egyetem Orvostudományi Karánakkutatói. Eredményeik szerint a túlsúlyos emberek kevésbé állnak ellen egy-egykísértésnek, viszont óvatosabbak azoknál, akiknek nincsenek súlyproblémáik.

Angelina Sutin, kutatásvezetõ úgy nyilatkozott, hogy a súlyfelesleg megváltoztat bizonyos személyiségjegyeket, viszont arra akérdésre, hogy a személyiség alapvonásait megváltoztatja-e a túlsúly, mégkeresik a kutatók a választ.

A kutatásaikban 2000 fõ vett részt, életkort ésnemi eloszlást tekintve teljesen vegyes a résztvevõk megoszlása. A kutatássorán 10 éves idõtávban vizsgálták a résztvevõk testsúlyának és személyiségénekalakulását.

A kutatás eredményei szerint impulzívabbak lettek azok az emberek, akiknek a súly legalább 10%-kal megnövekedett a vizsgált idõszak alatt. Az impulzivitás a hétköznapokban azt jelenti, hogy az ember hajlamosabbbeadni a derekát egy-egy csábításnak.

Az impulzivitás és a túlsúly növekedéseközött igen szoros összefüggést tártak fel a kutatók. A másik személyiségjegy,amiben változást tapasztaltak a kutatók, az a megfontoltság volt. Az emberekre,ahogy a súlyfelesleg rakódott, úgy váltak egyre megfontoltabbá.

Bár ez aszemélyiségjegy az idõ múlásával egyébként is mindenkinél magasabb értéket veszfel, azoknál, akik elhíztak a vizsgált idõszak alatt duplájára nõtt ennek értéke, mint az egyébként várható normál esetekben.

A kutatók úgy látják, hogye mögött a jelenség mögött a kövér embereket ért negatív megjegyzések éskritikák állnak. A kutatók szerint a személyiségváltozás negatív irányú is lehet, viszont annak kiderítéséhez, hogy ez mennyire valós és megalapozott, mégszámos kutatás vár a szakemberekre.

 

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Legújabb innen - Testi Gazdagság