Több irányból is várjuk a válaszokat az élet meghosszabbításának kérdéseire

A Biogerontológiai Kutatási alapítvány és a Nemzetközi Hosszú Élettartam Szövetség kutatói 2018-ban együttesen javasolták az Egészségügyi Világszervezetnek az öregedés betegségként történő nyilvántartását.

A két szervezet által benyújtott javaslatot a WHO szakemberei megvizsgálták, és hivatalossá tettek néhány öregedéssel kapcsolatos állapotot. Ilyen lett például az életkorral összefüggő kognitív hanyatlás.

Miért fontos ez?

Azért, mert ha ezekre az öregedéssel kapcsolatos állapotokra betegségként, és nem mint természetesen kialakuló folyamatokra tekintünk, akkor a tudomány képes gyógymódot kikutatni rájuk.
Akkor a kormányok és befektetők képesek tőkét injektálni olyan gyógyszerek és terápiák kikísérletezésére, amik az öregedéssel összefüggő betegségek gyógyításával meghosszabbítják az emberi élettartamot.

Egyelőre olyan korban élünk, ahol a fiatalságot viszonylagos egészségben tölthetjük el. A kutatók azt szeretnék elérni, hogy ezek az évek minél hosszabbak legyenek, azaz minél hosszabb időszakot tölthessünk el betegségek nélkül.

Milyen irányba haladnak a kutatások?

Az élet meghosszabbításáért folytatott tudományos küzdelem napjainkban több szintéren folyik. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint ezek közül négy terület tűnik igen ígéretesnek.

  1. Szenolitikus gyógyszerek: A tudósok olyan gyógyszer fejlesztésén dolgoznak, amely megállítja az öregedés biológiai folyamatait, és jelentősen megnöveli az emberi élettartamot. Ilyen például a Rapamycin és a Metformin.
  2. Szervpótlás: Igen innovatív területnek tűnik az elöregedett, funkciójukat elvesztett szervek mesterségesre cserélése. Egyes kutatók szerint a 3D nyomtatás technikája hamarosan képes lesz tökéletes emberi szívet, vesét vagy májat előállítani.
  3. Génszerkesztés, génterápia: Szűk 20 év múlva elegendő ismereteink lesznek az emberi DNS-ről ahhoz, hogy szerkeszteni tudjuk azokat az elemeket, amik hozzájárulnak az öregedés folyamataihoz. Ez a terápia fonálférgeken és egereken már sikeresnek bizonyult.
  4. Nanotechnológia: Szintén egy igen ígéretesnek tűnő terület. A jövő orvosai egy oltáshoz hasonlóan fecskendeznek majd belénk milliárd és milliárd nanoegységet, melyek a testünkön áthaladva minden olyan hibát kijavítanak, amit az életkorunk előrehaladása okoz.

Forrás: quantumrun.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság