Tökéletesen funkcionáló pajzsmirigyet növesztettek a Groningeni Egyetemen kutatói

Az emberi szervezet megfelelő működése szempontjából a pajzsmirigy egészsége kulcsfontosságú tényező. A pajzsmirigy a nyak elülső részén található, és működése közben olyan alapvető feladatokat lát el, mint az anyagcsere, a növekedés, a mitokondriumok működtetése vagy a fehérjeszintézis. A pajzsmirigyhormonok és antitestek egyensúlyának megbomlása pajzsmirigy alulműködéshez vagy túlműködéshez vezethet, ami súlyos szövődmények kialakulásával társulhat.

Habár a bonyolult felépítésű szervek laboratóriumi növesztése egyelőre a jövő, de a kisebb, egyszerűbb felépítésű szervek előállítása egyre beláthatóbb közelségbe kerül a tudósok számára. Az utóbbi években számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely felveti a beteg szerveket helyettesítő, úgynevezett organoidok életképességét.
Jó példa erre, hogy szűk egy évvel ezelőtt a kutatások során emberi őssejtekből sikerült a nyálmirigy szövetét előállítani, ami úttörő mozzanatnak számít a beteg szerv kezelésében. (Egyrészt nem kell félni a transzplantációs szervkilökődéstől, másrészt nem kell végeláthatatlan donorlistára várni.)

Sikeres organoid, a transzplantáció vége?

Rob Coppes és kutatócsapata a hollandiai Groningeni Egyetem Orvosi Központjában egy tanulmány során sikeresen növesztett tökéletesen funkcionáló pajzsmirigy organoidot. A szervet általános biológiai eljárások keretei között, úgynevezett sejtnövesztéses módszerrel hozták létre. A laboratóriumban kifejlődött pajzsmirigy organoid igen reménykeltőnek bizonyult: genetikai stabilitással és sejtes integrációval rendelkezett.
Coppes professzor elmondta, hogy 8 hét elteltével az újdonsült szerven jellegzetes tüszők jelentek meg, amelyekből pajzsmirigy hormonok váltak ki. A 29. hétre az organoid mérete jelentősen megnőtt, ám a tüszők még mindig jelen voltak, ami igen bíztatónak tűnt a szakember szerint. Annak ellenére, hogy az egyik pajzsmirigy hormon (T4) szintje kissé alulmaradt a várakozásoknak, az organoid tökéletesen ellátta a biológiai funkcióit.
A tanulmány fényes bizonyítéka annak a felvetésnek, hogy a pajzsmirigyből származó sejtek tökéletesen funkcionáló mesterségesen előállított szervet alkothatnak. A felfedezés sokmillió pajzsmirigy betegségben szenvedő embernek adhat reményt a gyógyszer elhagyására.
Forrás: www.longevity.technology

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Testi Gazdagság