Tudtad, hogy az arc öregedése részben az állkapocs elváltozásainak eredménye is?

tudtad-hogy-az-arc-oregedese-reszben-az-allkapocs-elvaltozasainak-eredmenye-is

Egy, a Journal of Plastic and Reconstructive Surgey című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint az arc öregedése nem csupán a bőrre, de a lágyszövetekre, sőt a csontokra is komoly kihatással van. A kutatók nem mindennapi megállapításra jutottak a vizsgálatok során, ami merőben megváltoztatja azt, amit eddig az öregedésről gondoltunk.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

A tanulmányban a plasztikai sebészek 120, arcról készült CT-felvételt vizsgáltak. A 120 fős mintát életkor szerint három nagyobb csoportra osztották: 20-36, 41-64 és 65 év feletti egyenlő számú férfira és nőre. A szakemberek minden egyes vizsgálat során megmérték az önkéntesek állkapcsának hosszát, szélességét, valamint a szögét. Megdöbbentő és váratlan eredményre jutottak!

Furcsa dolog történik az életkor előrehaladtával

A kutatók azt találták, hogy az állkapocs vízszintes és függőleges része által bezárt szöge az életkor előrehaladtával növekszik, ami a testrész előrenyúlását eredményezi, jóllehet az eredetinél alacsonyabb mértékben. A tanulmány kutatásvezetője aláhúzta, hogy méréseik az állkapocs térfogatának jelentős visszaesését jelzik az életkor növekedésével. Mindez azt is jelenti, hogy az arc és a nyak alsó régiójának lágyrészei kevesebb támaszt kapnak.

A szakember szerint a csont átalakulása összefüggésben áll a fogak zsugorodásával és elvesztésével, magyarán a folyamat az állkapocsra ható erők differenciálódása miatt következik be. Ha ez kissé bonyolultan hangzik, akkor gondolj a fogszabályzásra, ahol a kifejtett erőhatás megváltoztatja a fogak helyzetét, ami pedig az egész arcszerkezetre kihatással van.

A tanulmány készítői szerint a jövőben az arcplasztika során rendkívül lényeges lesz, hogy mindezeket szem előtt tartsák. Az arcplasztika ugyanis egy olyan eljárás, amely az arc lágyrészeire koncentrál. A beavatkozás során a szakemberek a páciens bőrét, arcizmait, zsírszövetét a fiatalosabb megjelenés reményében ráfeszítik a csontra. Ám abban az esetben, hogyha az életkor miatt az állkapocscsont már jelentősen elváltozott, úgy a műtét kifejezetten természetellenes végeredményhez vezethet.

A kutatók aláhúzták, hogy az arc fiatalosabb és természetesebb megjelenésének eléréséhez vissza kell állítani az állkapocs eredeti térfogatát, továbbá meg kell kísérelni meggátolni vagy visszafordítani a testrész szögének differenciálódását.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság