A Bitcoin Árfolyam Titkos Világa: Kik Rángatják A Kriptovaluták Árait?

a-bitcoin-titkos-vilaga-kriptovaluta-osszeeskuves-vagy-innovacio

„Az átlagos kriptovaluta kereskedők olyanok, mint a kóbor bolhák. A kripto világ nagy kutyái – akik meghatároznak mindent – jönnek-mennek, és ezek a kis bolhák csak reménykedni tudnak benne, hogy jókor, jó helyen, a jó kutya hátára ugorhatnak fel éppen. Vakszerencse, némi bátorsággal fűszerezve. Ennyi az egész.” /RAA

A Bitcoin piac titkos irányítói – Az összeesküvés elmélet mögött

Az elmúlt években a Bitcoin a pénzügyi világ egyik legnagyobb figyelmet vonzó pénzügyi jelenségévé vált.

Milliókba kerülő elrontott tranzakciók, rekord magasságba szökő árfolyamok, és hirtelen összeomlások – a Bitcoin életének ezen aspektusai mind hozzájárultak ahhoz, hogy a kriptovaluta körüli mítoszok és összeesküvés-elméletek elterjedjenek.

A Bitcoin irányításával kapcsolatos legnépszerűbb összeesküvés-elmélet szerint a kriptovaluta piacot nem más, az úgynevezett „bálnák” (whales) , vagyis a sok Bitcoinnal rendelkező titkos csoportok manipulálják.

Ezek a bálnák olyan személyek vagy csoportok, akik annyi bitcoint birtokolnak, hogy képesek befolyásolni a piacot az árfolyam manipulálásával.

A bálnák befektetéseinek nagysága miatt, állítólagos tevékenységük jelentős mértékben befolyásolhatja a Bitcoin piaci árát.

Az elképzelés szerint, amikor a bálnák eladják a Bitcoinjaikat, az árfolyam jelentősen esik.

Amikor pedig vásárolnak, az árfolyam emelkedik.

A bálnák tehát profitalnak a piaci mozgásokból, miközben a kisebb befektetők veszteségeket szenvednek el.

A bálna-elmélet sokakat meggyőzött, mivel valóban megfigyelhetők a minden logikát nélkülöző hirtelen nagymértékű áringadozások a Bitcoin árfolyamában.

Ezenkívül, a Bitcoin tulajdonjogának nagyon koncentrált megoszlása is táptalajt ad az összeesküvés-elméleteknek. Egy 2021-es jelentés szerint a Bitcoinok csaknem 95 százalékát a digitális pénztárcák kevesebb mint 1 százaléka tartotta.

Persze érdemes megjegyezni, hogy a Bitcoin és más kriptovaluták piacai úgy általában is rendkívül volatilisek, és a drámai áringadozások sok más tényezőnek is köszönhetők, nem csak a bálnák tevékenységének.

Ilyenek például: a technológiai fejlődés, a szabályozói változások, és a befektetők aktuális érzései és hangulatai.

Az összeesküvés-elméletek vonzóak, hiszen komplex jelenségekre adnak egyszerű magyarázatot.

Azonban a valóság ennél sokkal bonyolultabb.

Lehet spekulálni a Bitcoin mögött álló titkos erőkről, de fontos tudatosítani, hogy a kriptovaluta piacának volatilitása számos tényező eredménye, melyek közül sok az egyéb pénzügyi piacokon is megtalálható.

a-bitcoin-titkos-vilaga-kriptovaluta-osszeeskuves-vagy-innovacio

Nézzük meg a valódi, tetten érhető árfolyam manipulációt is a kriptovaluta szektorban.

A kriptovaluta piacok volatilitása, relatív újdonsága és a szabályozás hiánya számos lehetőséget kínál a piac manipulációjára.

Íme, a kriptovaluta piac manipulációjának néhány gyakori formája:

Swing Trading

A swing trading olyan stratégia, ahol a kereskedők a piac rövid távú ingadozásait használják ki a profit elérése érdekében. Bár ez nem feltétlenül manipuláció, a nagy tőkével rendelkező „bálnák” képesek jelentős mértékben befolyásolni a piacot azzal, hogy nagy mennyiségű kriptovalutát vásárolnak (vagy) adnak el egyszerre.

Pump and Dump Sémák

A pump and dump sémákban egy szervezett csoport nagy mennyiségű olcsó kriptovalutát vásárol („pumpál”) hirtelen, ami az ár emelkedését okozza.

Amikor az ár eléri a kívánt szintet, a csoport hirtelen eladja a kriptovalutáját („dump”), ami az ár drasztikus esését okozza.

Az átverés lényege, hogy a hozzá nem értő személyen a hirtelen áremelkedést észrevéve elkezdik vásárolni az adott kriptovalutát (gondolván, hogy az értéknövekedés mögött valamiféle igazolható logika van, pl. innováció), mivel azonban ők kívülállók, nem tudják, mikor kell eladni hirtelen mindent. Mivel az adott kriptovaluta valójában értéktelen, így végül a nyaukon marad a valójában eladhatatlan kripto pénz..

Ezek a sémák a kisebb, kevésbé likvid kriptovalutákra koncentrálnak, és illegálisak sok országban, beleértve az Egyesült Államokat is.

Spoofing (Hamis jelek küldése)

A spoofing során a kereskedők nagy értékű adásvételi megbízásokat adnak le egy adott rendszerben, amelyeket persze soha nem szándékoznak végrehajtani, ezzel befolyásolják a piaci árat.

Amikor más kereskedők reagálnak ezekre a megbízásokra (ők például eladni/vásárolni kezdenek), a spoofingot végrehajtó kereskedő gyorsan törli a megbízásait.

Wash Trading (Önmagukkal való kereskedés)

A wash trading során a kereskedők gyakorlatilag önmagukkal kereskednek, hogy mesterségesen növeljék a kereskedési volument és felpumpálják az árat egy (vagy több) kriptovaluta esetén.

Mivel a kriptovaluták világában a kereskedés általában anonim, így a laikusok csak annyit látnak, hogy az adott kriptovaluta népszerű, mert nagy az adás-vételi forgalma.

Ezek a manipulációs taktikák károsak a kriptovaluta piacok egészségére és a befektetők bizalmára nézve.

A szabályozó hatóságok világszerte erőfeszítéseket tesznek ezeknek a gyakorlatoknak a visszaszorítására, de a kriptovaluta piacok globális és decentralizált természete jelentős kihívásokat jelent.

A kriptovaluta befektetőknek ezért óvatosnak kell lennie, és tisztában kell lenniük a piaci manipuláció jeleivel!

A következő részben arra fogunk összpontosítani, hogy hogyan védekezhetnek a kisbefektetők a piaci manipuláció ellen, és hogyan befolyásolja a Bitcoin jövőjét ez a folyamatos kihívás.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat