Önfejlesztés – Miért fontos, hogy fejlesszük önmagunkat?

Pozitívnak lenni és pozitívnak maradni választás.
Tartalom mutasd

Amikor az összes kétségünk, félelmünk és bizonytalanságunk felszínre tör, előjön a “bárcsak valaki más lennék” érzés. Többszáz oldalas önfejlesztő könyvek tucatjai építenek erre a pánikra, pedig a megoldást össze lehet foglalni rövidebben is.

Gyakran hisszük, hogy valaki, pontosabb a legtöbb ember jobb nálunk – pedig a valóságban a legtöbb ember sokkal jobban fél, mint mi.

Észreveszel egy rendkívül vonzó személyt, aki egyedül ül egy buliban, és valami nagyon durva koktélt iszogat lazán.

Azt gondolod magadban: “Olyan tökéletesen nyugodt és magabiztos. Bárcsak helyet cserélhetnénk!”

De ha tudnál olvasni az elméjében, akkor csodálkozva egy csomó zavaros gondolatfelhőt látnál, ahogy azon agyal:

 • ”Az emberek vajon arról beszélgetnek, hogy miért ülök itt egyedül?”
 • “Nagyon bénán nézek ki?”
 • “Mi lehet a baj velem? Azok ott a sarokban vajon rajtam nevetnek?”
 • “Lehet, hogy inkább haza kellene mennem.”
 • “Bárcsak olyan vonzó lennék, mint az ott, aki 3 perce engem bámul folyamatosan, mintha a gondolataimban próbálna olvasni…”

Ránézünk egy fiatal vállalkozóra, és azt mondjuk:

“Hú… nagyon adja … és a kocsi, amivel tolja … mi mást kívánhatna még?”.

Ő meg bámulja magát este a tükörben, és mormog:

“Utálom a mandula alakú szemeimet… miért nem hívott fel ma sem a barátom… Remélem, anya és apa még rendbe hozza a dolgaikat”.

Nem tragédia?

Bámulunk más emberekre, irigyeljük őket, amiért olyan felháborítóan tökéletesen néznek ki, és azt kívánjuk, bárcsak helyet cserélhetnénk velük … miközben ők ránk néznek, és  rohadtul ugyanerre gondolnak.

Bizonytalanok vagyunk más emberekkel szemben, akik maguk is bizonytalanok velünk szemben.

Alacsony önbecsülésben szenvedünk, nincs önbizalmunk, és egyre csendesebb kétségbeesés vesz körül bennünket.

Az önfejlesztés kiindulópontja

Felismered (vagy mások mondják meg egy idő után), hogy van pár idegesítő szokásod, például állandóan piszkálod az arcodon a pattanásaidat, rágod a körmeidet, büdös a szád, és te – mindig éppen te vagy az, aki elszólja magát.

Van egy barátom, aki állandóan panaszkodik. És a legtöbb beszélgetésben ő az egyetlen, akit látszólag érdekel a negatív áradat, ami kijön a száján.

Ezért az többi barátom hajlamos lelépni, amikor ő megjelenik. Ő pedig észre sem veszi, hogy milyen súlyosan szociálisan fogyatékossá vált – egyre inkább csökkentve a környezetében élő emberek számát.

Az önfejlesztés leghétköznapibb kiindulópontja az, hogy beszélgessünk el egy megbízható barátunkkal.

Keress valakit, akinek megnyílhatsz még a legkeményebb önfejlesztő témák kapcsán is.

Tegyél fel olyan kérdéseket, mint például:

 • “Szerinted udvariatlan vagyok?”,
 • “Mindig olyan vitatkozósnak tűnök?”
 • “Túl hangosan/fröcsögve beszélek?”
 • “Büdös a leheletem?”
 • “Szerinted untatok másokat?”

Mondd el neki, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, ezért jött elő most az önfejlesztés, mint megoldás.

Bármit mond, ne vitatkozz, ne magyarázkodj. Ne mondd, hogy:

 • “Ne túlozz! Én már csak ilyen vagyok!”.
 • Nyisd meg az elmédet és a szívedet.
 • Cserébe pedig te is segíthetsz másoknak építő jellegű kritikával, ha ők is elindulnak az önfejlesztés irányába.

Whitney Houston egyik dalában ez áll:

Megtanulni szeretni önmagadat a legnehezebb szeretet.

Ez valóban igaz.

Ahhoz, hogy szeretni tudj másokat, önmagadat is szeretned kell. Ne feledd, hogy nem tudsz olyat adni másoknak, ami neked nincs.

Mielőtt másoknak mondanál néhány módszert arra, hogyan fejlesszék magukat, hadd lássák, hogy te magad is az önfejlesztés képviselője és terméke vagy.

Az önfejlesztés jobb emberré tesz minket, ezzel inspirálunk másokat, akik másokat inspirálnak, és  világ jobb hellyé válik.

Ne gondoljatok magatokra úgy, mint másodrangú lényekre.

Felejtsétek el a “Bárcsak gazdagabb lennék… bárcsak vékonyabb lennék … bárcsak …”

és így tovább ismétlődő gondolataitokat.

Az igazi önmagad elfogadása az első lépés az önfejlesztéshez. Állj le azzal, hogy másokhoz hasonlítgatod magadat.

Mindannyiunknak vannak bizonytalanságaink. Senki sem tökéletes. De az életnek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy az emberek boldogok legyenek önmagukkal.

Az önfejlesztés és az önszeretet átadása nem arról szól, hogy az egész világnak azt kezdjük szajkózni, hogy “Tökéletes vagy és te vagy a legjobb!”. Ez megint csak méricskéléshez vezetne.

Ez sokkal inkább az elfogadás és az elégedettség erényének fejlesztése.

Önfejlesztés és siker

Minden, ami velünk történik, céllal történik. Egyik dolog vezet a másikhoz.

Ahelyett, hogy bezárkózol a félelmeid ketrecébe, és újrajátszod a múltbeli szívfájdalmakat, szégyenérzeteket és kudarcokat, kezeld őket tanáraidként, és ezek az önfejlesztés és a siker eszközeivé válnak.

Riddick

Nagy kedvencem a Riddick trilógia. Miközben alapvetően egy hentelős sci-fi filmszériáról van szó, a főszereplő “sima” fegyencből lassan a legrettegettebb birodalom uralkodójává válik, hogy aztán el is bukjon: uralkodóként hűtlenné válik önmagához, elveszíti a belső énjét, és csak egy újabb őrület-káoszon keresztülvergődve talál vissza önmaga állatias mivoltához.

Nem Riddick stílusát emelem piedesztára: ez csak és kizárólag a sci-fi filmbeli karakternél működik. Arról van szó, ahogy Riddicknek a látszólagos jellemfejlődés csúcsán kell kisiklania, hogy a magasból letaszítva végre megtalálja a mindig is keresett önazonosságát. Mi ez, ha nem a tökéletes önfejlődés?

Tehát:

Mikor válik az önfejlesztés a siker szinonimájává? Hol kezdjük?

Ne töprengj többet azon, hogy egy kudarc vagy, mert nem vagy az.

Hogyan tudnának mások elfogadni téged, ha TE nem tudod elfogadni magadat?

Amikor a képernyőn  kockahasakat és modelleket nézel, az önfejlesztésre fókuszálj, ne az önsajnálatra. Az önelfogadás nem arról szól, hogy majd csak szép karcsú lábakkal vagy kontúros hasizmokkal fogadod el magadat. Koncentrálj a belső szépségre.

Ha az emberek a padlón vannak, segíts nekik felállni. Úgy, hogy te magad állva maradj. Segíts, de nem veheted magadra mások karmáját.

A világ a tanulságok boszorkánykonyhája, nem a hibáké. Ne érezd magad hülyének és örökre vesztesnek csak azért, mert mondjuk elbuktál egy dolgozattal. Mindig van következő alkalom. Erről szól az önfejlesztés.

Fokozatosság!

Ne várd el a fekete bárányoktól, hogy egy csettintésre kifehéredjenek. Az önfejlesztés egy napról-napra, óráról-órára történő folyamat.

Az önfejlesztés belső stabilitást, személyiségfejlődést hoz, ami egyenes előzménye a sikernek!

Tűzz ki értelmes, reális célokat.

Az önfejlesztéstől nem lesz Dwayne Johnson mosolyod vagy Gal Gadot kisugárzásod. De olyan jobb ÉN-ed lesz, amivel a te saját kisugárzásod azonos szintűvé válik, mint az övék. Érted a lényeget?

A kis dolgok NAGYON sokat jelentenek másoknak.

Az olyan apró dolgok, mint egy vállveregetés, egy “szia” vagy “hello“, egy “jó napot” köszönés, vagy ha mondjuk Laci bának valami olyasmit mondunk, hogy “Azta, nagyon szuper a fűnyírója!”, ezek olyan egyszerű dolgok, amelyek sokat jelentenek másoknak. Ha értékeled a körülötted lévő szép dolgokat és más embereket, te is szép leszel számukra.

Attól, hogy te hajlandó vagy elfogadni a változást, és végigmész az önfejlesztés folyamatán, az nem jelenti azt, hogy mindenki más is kapható erre.

A világban különböző értékrendű és hozzáállású emberek kavarognak együtt. Te állj neki a folyamatnak, és hagyd, hogy más ne álljon neki, ha nem akar. Tolerancia!

Amikor a tanítvány készen áll, a mester megjelenik.

Mindannyian azért vagyunk itt, hogy megtanuljuk a leckét. A szüleink, az iskolai tanáraink, a barátaink, a kollégáink, a munkatársaink, a szomszédaink… ők a tanáraink. Ha megnyitjuk kapuinkat a tudatos önfejlesztő megoldások előtt, sok mester jelenik meg hirtelen.

Önfejlesztési útmutató kezdőknek

Hogyan maradj nyugodt, higgadt és őrizd meg az önbecsülésedet egy nehéz környezetben?

Te egy darts tábla vagy. Minden és mindenki más körülötted szintén darts-tábla. Másoké.

A mindig záporozó darts nyilak tönkreteszik az önbecsülésedet, és olyan módon húznak lefelé, amikre nem is emlékszel.

Ahhoz, hogy félre tudj hajolni előlük, ismerned kell a típusaikat, és hogy milyen irányból érkeznek.

Darts nyíl 1. Negatív munkakörnyezet

Óvakodj a “ember embernek farkasa” elvtől, amikor mindenki más csak azért küzd, hogy előrébb jusson. Ez a helyzet minden önfejlesztő rémálma, és egyik legnagyobb próbatétele.

Ez az a környezet, amiben a hálátlan emberek lubickolnak.

Például senki sem értékeli a hozzájárulásodat, még akkor sem, ha kihagyod az ebédet és a vacsorát, és sokáig fennmaradsz.

Maradj ki ebből az őrületből, tönkreteszi az önbecsülésedet.

A versenynek mindenhol tétje van: légy elég egészséges a versenyezz, de csak egészséges versenyben!

Darts nyíl 2. Mások viselkedése

Buldózerek, pletykálkodók, nyafogók, hátbatámadók, sunyi mesterlövészek, fontoskodók, manipulátorok, zsörtölődők, panaszkodók, robbanékonyak, lekezelők, slamposak, igénytelenek… az ilyen típusú emberek mind aláaknázzák az önbecsülésedet, és az önfejlesztői terveidet.

Darts nyíl 3. Állandóan változó környezet

Nehéz erős fává nőni egy hömpölygő sártengerben. A folyamatos változások megkérdőjelezik a paradigmáinkat. Próbára teszik rugalmasságunkat, alkalmazkodóképességünket, megváltoztatják gondolkodásmódunkat.

A változások megnehezítik az életünket, stresszt okoznak, azonban segítenek megtalálni a módját annak, hogyan fejlesszük önmagunkat. A változás örökké ott lesz, fogékonyak kell rá lenned.

Darts nyíl 4. Múltbeli rossz élmények

Nem baj, ha sírunk és azt mondjuk, hogy “Jaj!“, amikor fájdalom jön.

De ne hagyjuk, hogy a fájdalom félelemmé alakuljon át, mert a félelem megragad a bokánknál fogva, és minden lépésnél megingat. Kezelj minden kudarcot és hibát leckeként.

Darts nyíl 5. Negatív világnézet

Vigyázz rá, hogy miket nézel! Ne burkold körbe magad a világ összes negatívumával. Az önfejlesztésben meg kell tanulnunk, hogyan lehet a legrosszabb helyzetekből a legjobbat kihozni. Ehhez pedig a legjobbat kell példaként nézni, nem a legrosszabbat.

Darts nyíl 6. Határozottságelmélet

Az amilyen vagy és a viselkedési jegyeid az öröklött tulajdonságaid (genetika), a neveltetésed (psziché) illetve a környezeted, például a házastársad, a cég, a gazdaság és a baráti köröd vegyes végterméke.

De megvan a saját identitásod. Ha az szüleid kudarcot vallottak, az nem jelenti azt, hogy neked is kudarcot kell vallanod. Tanulj mások tapasztalataiból, hogy soha ne kelljen ugyanazokkal a hibákkal szembesülnöd.

A világ vezetői és legnagyobb gondolkodói pozitív gondolkodónak születnek?

NEM.

Pozitívnak lenni és pozitívnak maradni választás.

Az önbecsülés építése és az önfejlesztés vonalainak meghúzása választás, nem pedig szabály vagy tehetség.

Senki nem kiabál le az égből, és nem mondja neked: “No, most már engedélyt kapsz egy kis mentális upgrade-re!“. Ez csak egy halk sugallat a zajban, egy jobb életminőség lehetőségének lehelete.

Önfejlesztéshez vezet, ha elkezdünk felelősséget vállalni azért, hogy kik vagyunk, mink van és mit teszünk.

Amikor önbecsülést fejlesztünk, átvesszük az irányítást küldetésünk, értékeink és fegyelmünk felett.

Hogyan kezdjük el tehát felállítani az önbecsülés építőköveit?

 • Légy pozitív.
 • Légy elégedett és boldog.
 • Légy hálás.
 • Soha ne hagyj ki egy alkalmat mások erősítésére.

A pozitív életmód segít az önbecsülés felépítésében, ez az önfejlesztés kezdő útmutatója.

Időgazdálkodás az önfejlesztésben

Profibb időgazdálkodási készségekkel több időt tölthetsz a családoddal és a barátaiddal, növelheted a teljesítményedet és a termelékenységedet. Ez pedig segít csökkenteni a stresszt.

Az időgazdálkodás javítása érdekében:

 • Takaríts meg időt azáltal, hogy összpontosítasz és koncentrálsz, delegálsz.
 • Vezess jegyzetet arról, hogyan töltöd az idődet, beleértve a munkát, a családot és a szabadidőt.
 • Állíts fel prioritásokat az időben a feladatok fontosság és sürgősség szerinti besorolásával. Irányítsd át az idődet azokra a tevékenységekre, amelyek fontosak és sokat érnek a számodra.
 • Kezeld a kötelezettségeidet úgy, hogy nem vállalod túl vagy alul a kötelezettségeidet. Ne kötelezd el magadat olyan dolgok mellett, amelyek nem fontosak a számodra.
 • Kezeld a halogatást napirendtervező használatával, a nagyobb projektek kisebbekre bontásával és rövid távú határidők kitűzésével.
 • Vizsgáld meg a hiedelmeidet, hogy csökkentsd az ellentmondást aközött, amit hiszel és ahogyan élsz.

Alakíts ki egészséges küzdési stratégiákat

Fontos, hogy azonosítd az időrabló küzdési stratégiáidat.

Ennek egyik módja, hogy egy stressznaplóban rögzíted:

 1. a stresszeseseményt,
 2. a reakciódat,
 3. és azt hogy hogyan,
 4. mennyi idő alattbirkózol meg vele.

Ezen információk birtokában dolgozhatsz azon, hogy a lassú és egészségtelen megküzdési stratégiákat gyorsra és egészségesekre cseréld – olyanokra, amelyek segítenek a pozitívumokra és arra összpontosítani, amit meg tudsz változtatni vagy irányítani tudsz az életében.

Életmód az önfejlesztésben

Bizonyos viselkedésmódok és életmódbeli döntések befolyásolják a stressz-szintedet.

Lehet, hogy közvetlenül nem okoznak stresszt, de befolyásolhatják azokat a módokat, amelyekkel a szervezeted enyhülést keres a stressz alól.

Próbáld meg:

 • Tartsd egyensúlyban a személyes, munkahelyi és családi igényeidet és kötelezettségeidet.
 • Legyen célja az életednek.
 • Aludj eleget, mivel a tested alvás közben regenerálódik a napi stresszből.
 • Táplálkozz kiegyensúlyozottan, hogy táplálkozással védekezz a stressz ellen.
 • Iktasd be a rendszeres testmozgást a hét folyamán.
 • Korlátozd az alkoholfogyasztást. Vagy inkább hagyd el teljesen.
 • Ne dohányozz.

Szociális támogatás az önfejlesztésben

A társadalmi támogatás nagyban befolyásolja, hogyan éljük meg a stresszt. A társadalmi támogatás az a pozitív támogatás, amelyet a családtól, a barátoktól és a közösségtől kapunk.

Ez az a tudat, hogy törődnek veled, szeretnek, megbecsülnek és értékelnek: szoros kapcsolat van a társadalmi támogatás és a jobb mentális és fizikai egészség között.

A gondolkodásmód megváltoztatása

Amikor beüt a baj: félelmet, bizonytalanságot, szorongást, depressziót, dühöt, bűntudatot, értéktelenség- vagy tehetetlenségérzetet tapasztalsz.

Ezek az érzelmek, ha csak egy emlék hatására jönnek is elő, ugyanúgy stresszt váltanak ki a szervezetben, mint a tényleges fenyegetés.

A negatív gondolataiddal és a dolgok megítélésével való foglalkozás segít a stressz csökkentésében.

 • A gondolatmegállítás segít megállítani egy negatív gondolatot (igen, ennyit jelent csak), hogy segítsen megszüntetni a stresszt.
 • Az irracionális gondolatok megcáfolása segít elkerülni a negatív gondolat eltúlzását, a legrosszabbra való felkészülést és az esemény helytelen értelmezését.
 • A problémamegoldás segít azonosítani egy stresszes esemény minden aspektusát, és megtalálni a kezelési módokat.
 • A kommunikációs stílus megváltoztatása segít úgy kommunikálni, hogy a véleményedet úgy add tudtára másoknak, hogy azok ne érezzék magukat megalázva, vagy megfélemlítettnek. Ez csökkenti a rossz kommunikációból eredő stresszt.

Akár a postás vagy, akár vezérigazgató, vagy dj, akár magányos farkas vagy átlagos dolgozó szülő, a stressz az egyik olyan nemkívánatos látogató, akit szívesen kirúgnál nem csak az otthonodból, de az életedből is teljesen.

Az önfejlesztés és a stressz

Egyik kedvenc professzorom (Isten nyugosztalja), Dr. Sziget Jenő azt tanította:

Ha egyik nap úgy ébredsz, hogy már nem aggódsz semmin, az azt jelenti, hogy halott vagy.

Ugye, hogy mennyire igazat mondott?

Nem a stresszes helyzetek jelentik a problémát, hanem ahogy reagálsz rájuk.

Szeretnék ebben is segíteni, mert az önfejlesztés és a hatékony stresszkezelés megtanulása kéz a kézben jár.

1. Ismerd el, hogy a stressz jó

Tedd a stresszt a barátoddá! A szervezet természetes “harcolj vagy menekülj” (vagy “üss vagy fuss!”) reakciója alapján kitörő energia a megfelelő pillanatban fokozza a teljesítményedet.

Még nem láttam olyan élsportolót, aki teljesen ellazult volna egy nagy verseny előtt. Kivétel nélkül mindegyikük igyekszik “hergelni” és “felpörgetni” magát.

Használd okosan a stresszt, hogy fókuszáltabb és hatékonyabb legyél, amikor helyzet adódik rá.

2. Kerüld a stressztüsszentőket!

A stresszes emberek válogatás nélkül széttüsszögik a stresszbacijaikat, és mielőtt észrevennéd, te is megfertőződsz!

Védd magad azzal, hogy felismered másokban a stresszt, és korlátozod a velük való érintkezést.

Vagy ha van hozzá kedved, játssz stresszdoktort, és tanítsd meg őket, hogyan kezeljék jobban magukat, légy te is önfejlesztő-specialista.

3. Tanulj a legjobbaktól

Figyelj oda: ha a körülötted lévő emberek elveszítik a fejüket, ki marad nyugodt? Mit csinál másképp mint a többiek? Milyen az élethez való hozzáállása ? Milyen kommunikációt használ a hétköznapokban és stresszben? Képzett és tapasztalt? Vagy ösztönös stresszkezelő?

Ülj le vele beszélgetni. Tanulj a legjobb stresszmenedzserektől, és másolja le, amit ők csinál!

Igen, a stresszkezelés tanulható.

4. Gyakorold a mély légzést

Ezt egy elit katonától tanultam: amikor igazán szorult, vesztesnek látszó helyzetbe kerülsz, mély légzéssel becsaphatod a testedet, hogy ellazuljon és hatékony legyen ismét.

Lélegezz be lassan 7 másodpercig, majd lélegezz ki 11 másodpercig. Ismételd a 7-11-es légzést, amíg a szívverésed lelassul, az izzadt tenyered megszárad, és csak ez után kezdj el cselekedni ismét.

5. Adj a stresszes gondolatoknak a piros lámpát

Egyedül is lehet stresszcsomóba gabalyodni. “Ha ez megtörténik, akkor az is megtörténhet, hogy … és akkor azután, hogy az lesz, hogy  …. már mindannyian a pácban leszünk!”.

Ha a legtöbb elképzelt dolog sosem történik meg, miért pazarolnánk feleslegesen az energiát az aggódásra??

Adj a stressz gondolatvonatainak a piros lámpát, és állíts meg őket a sávjukban.

Oké, lehet, hogy rosszul sül el. De mennyire valószínű ez, és mit tehetsz, hogy megelőzd?

6. Ismerd meg a forró stressz pontjaidat!

Konferenciák, új irányvonalak kitalálása, kényes megbeszélések, céges vita, határidők … Már attól felgyorsul a pulzusom, hogy ezeket leírom!

Készítsd el a saját listádat a stressz kiváltó forró pontjaidról. Legyél konkrét!

 • Csak egy bizonyos közönségnek tartott előadások okoznak lámpalázat?
 • Az egyik projekt több stresszt okoz, mint a másik?
 • Vagy csak túl sok kávét ittam?

Ha tudod, hogy mi okozza a stresszt, az erőteljes információ lesz, amivel lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy kevésbé legyél stresszes.

 • Szükségem van néhány új készség elsajátítására?
 • Szükségem van extra erőforrásokra?
 • Át kell térnem a koffeinmentes kávéra?

7. Csak az egyik végén égesd a gyertyát

Az alváshiány, a rossz táplálkozás és a mozgás hiánya pusztítást plántál a testünkben és az elménkben.

Nyilvánvaló, de meg kell említeni, mivel gyakran figyelmen kívül hagyják, mint stresszkezelési technikát:

!!Hallgass Anyádra, és ne égesd a gyertyát két végén!!

A stressz nem akadályozhat meg minket abban, hogy megtaláljuk azt a belső lelki békét, amire már régóta vágyunk.

8. A világ ne befolyásoljon

Állandóan hallani, ahogy újabb és újabb hírességek házasságai kudarcba fulladnak.

Nem mintha érdekelne (tényleg fogalmam sincs, ki kivel kavar éppen), csak furcsának tűnik a tömegek meglepődése, hogy a filmsztárokat és énekeseket hibátlan embereknek látják, akik a gazdagság és a csillogás mesebeli életét élik. Aztán amikor beüt a krach, akkor nem értik, hogy “Ez hogyan történhetett pont ezzel a szuper cuki párossal?!”

Úgy, hogy ők is emberek. Mindenkinek szembe kellene néznie a valósággal.

Önfejlesztés és önbecsülés

Sokféleképpen elveszíthetjük az önbecsülésünket. Mérgező munkahelyi légkör, mérgező kapcsolatok, egy váratlan és megalázó élethelyzet, gyenge reakció egy erőt kívánó helyzetben, az élet sok kihívást hozhat.

Hogyan ne veszítsd el, vagy hogyan szerezd vissza az önbecsülésedet?

1. Ismerd meg a célodat

Kevés célzott irányt felmutatva bolyongsz az életben – abban reménykedve, hogy megtalálod a boldogságot, az egészséget és a jólétet?

Határozd meg az életcélodat, legyen belső küldetésnyilatkozatod, és máris meglesz a saját, egyedi iránytűd, amely minden alkalommal a megfelelő irányba visz.

Amikor szorult helyzetben vagy akár zsákutcában rostokolsz, a belső iránytűdet kérdezd meg, mihez tartsd magadat. Ez segíteni fog.

2. Ismerd meg az értékeidet

Mit értékelsz a legjobban? Készíts egy listát az 5 legfontosabb értékedről. Néhány példa:

 • biztonság,
 • szabadság,
 • család,
 • lelki fejlődés,
 • tanulás,
 • anyagi függetlenség.

Miközben kitűzöd az 1. pontban leírt céljaidat, vesd össze a top 5 értékeddel.

Ha a célod nem illeszkedik az öt legfontosabb értéked egyikéhez sem – újra kell gondolnod.

3. Légy tisztában az igényeiddel

A kielégítetlen szükségleteid megakadályozzák, hogy hitelesen élj.

Gondoskodj magadról. Igényed van arra, hogy elismerjenek, hogy igazad legyen, hogy irányíts, hogy szeressenek?

Sok ember élte és éli le az életét a tudattal, hogy nem valósította meg az álmait, a legtöbbjük megkeseredett és depressziós lett élete végére, zero önbecsüléssel. “Nem értem el semmit…”

A 2. pontban lévő értéked mellé fel írd fel a négy legfontosabb szükségletedet, és elégítsd ki őket, mielőtt túl késő lenne!

4. Ismerd meg a szenvedélyeidet

Tudod, hogy ki vagy és mit szeretsz igazán az életben.

Az olyan időszakos akadályok, mint a kétség és a lelkesedés hiánya néha hátráltatnak, de nem fogják kisiklatni az esélyedet, hogy azzá válj, akivé válnod kell!

Keresd az inspiráló embereket, lobbants lángra a szenvedélyedet! A szenvedély magabiztosságot ad, a magabiztosság sikert hoz, a siker pedig az önbecsülés alapja.

5. Élj belülről kifelé

Növeld a belső bölcsességed tudatosságát azzal, hogy rendszeresen elmélkedsz a csendben. Kommunikálj a természettel!

Lélegezz mélyeket, hogy elcsendesítsd a zavart elmédet.

A nagyvárosokban még otthon is nehéz megtalálni a kívánt nyugalmat és csendet. Az én esetemben (egy kisvárosban élek) gyakran csak leülök este a félhomályos szobában, és chillout vagy ambient zenét hallgatok. Ahogy mások lelke, úgy az enyém is háborog néha, de az őszinte zene és az elcsendesülés képes megnyugtatni a marcangoló fenevadakat is.

6. Becsüld meg az erősségeidet

Mik a pozitív tulajdonságaid? Milyen különleges adottságaid vannak?

Sorolj fel hármat! Vedd komolyan! ha elakadsz, kérd meg a hozzád legközelebb állókat, hogy segítsenek azonosítani ezeket.

Képzelőerőd van, szellemes vagy, jól bánsz a kezeddel?

Találd meg a módját, hogy az erősségeid révén kifejezd autentikus énedet. Az önfejlesztés és az önbecsülésed növelésére jó hatással van, ha meg tudod osztani másokkal, amit tudsz.

7. Szolgálj ki másokat

Ha autentikusan élsz, azt tapasztalhatod, hogy kialakul benned az összekapcsoltság érzése.

Amikor hű vagy ahhoz, aki vagy, harmóniában élsz a céloddal és adsz a tehetségedből a körülötted lévő világnak, akkor szolgálatban adod vissza azt, amiért jöttél, hogy megoszd másokkal – a szellemedet – a lényedet.

Az ajándékod megosztásának jutalma a hozzád közel állókkal leginkább kifizetődő.

Az önfejlesztés valóban olyan típusú munka, ami megéri. Nem kell mindig egy irodaház falain belül, vagy a saját szobád mélyén zajlania.

10 inspiráló idézet, ami segít önfejleszteni

Egy nehéz nap után általában csak egy ölelésre és egy kávéra vágyom. A kávé illata és a kedves érintés bűvöletében teljesen el tudom engedni a gondokat. Én ilyen vagyok.

Szeretek meditálni is, de azt nem stresszűzésre használom leginkább, hanem megélni a létezés legegyszerűbb , legőszintébb formáját. Amikor csak vagyok, és belelétezem a világba. Fejlődök a létezés  állandóságában.

Ilyenkor érzem igazán, hogy tényleg kell lennie valaminek ebben az “elme az anyag felett” dologban.

Íme, a 10 önfejlesztés idézet.

“Szívd magadba, ami hasznos, dobd el, ami nem; add hozzá, ami egyedien a sajátod.” – Bruce Lee

“Az inger és a válasz között van egy tér. Ebben a térben van a hatalmunk, hogy megválasszuk a válaszunkat. A válaszunkban rejlik a növekedésünk és a szabadságunk.” – Viktor Frankl

“Az élet nem arról szól, hogy megtaláld önmagad. Az élet arról szól, hogy megteremtsd önmagad.” – George Bernard Shaw

“Az egyetlen utazás a belső utazás.” – Rainer Maria Rilke

“Gyakran kell változniuk azoknak, akik állandóak akarnak lenni a boldogságban vagy a bölcsességben.” – Konfucius

“Azzá a változássá kell válnunk, amit látni akarunk a világban.” – Mahatma Gandhi

“Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság tehát nem cselekedet, hanem szokás.” – Will Durant

“Ami mögöttünk van, és ami előttünk van, apróságok ahhoz képest, ami bennünk van.” – Ralph Waldo Emerson

“Amit gondolunk, azzá válunk.” – Buddha

“Amit az emberi elme el tud képzelni és el tud hinni, azt meg is tudja valósítani.” – Napoleon Hill

Annak ellenére, ami történhet mindannyiunkkal a következő tíz, húsz vagy akár száz évben, azt hiszem, mindannyiunknak másfajta fényben kell látnunk a dolgokat.

Akár vallásosak vagyunk, akár nem, az önfejlesztés bátorságra is tanít, hogy elfogadjuk a félelmeinket, és megtanuljuk, hogyan kezeljük a hiányt.

A boldogsághoz az a tehetség, hogy értékeld és szeresd azt, amid van, ahelyett, amid nincs.

10 kérdés, amit fel kell tenned magadnak: felkészülés az önfejlesztésre

“Mi tesz téged igazán izgalmassá?”

1. Mit akarok valójában?

Annyi mindent szeretnél csinálni az életeddel, és annyira kevés időd van arra, hogy még napközben is kimozdulj…

Ha találsz valamit, amiben jó vagy, az segít megvalósítani a kis lépéseket a fejlődés felé. A szorgalom a kulcs ahhoz, hogy tudd, megéri.

2. Tényleg változtatnom kell?

Minden generáció újabb szintre lép az “én” újradefiniálásában, legalábbis a gyerekek mindig ezt éreztetik az idősebbekkel.

Közben a mostani ifjak mégis ugyanazokkal szívnak, mint mi szívtunk. Pattanások, öltözködés, új önazonosság kipróbálása hetente, szerelmi hullámhegyek és völgyek 5 percenként, vagy még gyakrabban.

Te már megtaláltad önmagad? Ha igen, akkor ez szuper! Ha pedig nem? Változtatnod kell.

3. Mi a jó oldala ennek az egésznek?

Annyi féle árnyalatban kavarog körülöttünk az élet, hogy azt sem vesszük észre, ha alagútban vagyunk, és hogy annak van-e éppen fény a végén.

Állj meg, szemlélődj. “Ha éppen nem jó, ahol vagyok, akkor mi a jó oldala mégis az egésznek?”  Gondold át újra. Következtess.

4. Kényelmesen érzem magam azzal, amit általában csinálnom kell?

Még az sem könnyű, hogy mi melyik cipőhöz, táskához, inghez és miegymáshoz mi illik, és jó ez arra az alkalomra, ahova éppen tartok. Mondjuk fagyizni. De ez mégis élvezetes krízis.

De mi van a munkáddal, és az életeddel általában? Az is egy élvezetes krízis? Kényelmesen érzed magam azzal, amit általában csinálnod kell?

5. Eleget tettem már magamért?

Tettél, vagy van még valami, amit szeretnél megtenni? Az elégedetlenség veszélyes nagy dózisban, de az önfejlesztés fő mozgatórugója.

Persze ne merülj el ebben a negatív érzelemben, hanem motiváljon olyan dolgok megtalálására, amiket korábban el sem tudtál volna képzelni.

6. Boldog vagyok ott, ahol ma vagyok?

Igen, ez egy igazságtalan kérdés, de legyen rá azonnali válaszod!

Ha habozol, ha hümmögsz, ha felvontad a szemöldöket, ha “azt hiszem”-mel kezded, akkor … akkor tudod mi van. Fejlődj!

7. Vonzó vagyok mások számára?

Az önfejlesztés a külsőre és a másokkal való viselkedésre is vonatkozik. Ha a többiek felől elszomorító visszajelzések érkeznek (igen, mindenkinek joga van hozzá, hogy másokat visszautasítson), változtass!

Legyen előnyösebb a hajad, borotválkozz meg, cseréld a nagy feliratos ruháidat stílusos szabású, felirat nélküliekre. Moss fogat, legyen ápold a kezed, tanulj meg rendesen járni, fogyj le, beszélj érthetőbben, hallgasd meg amit mondanak, nyisd ki az ajtót a többieknek, … mindenkinek van mit fejlődni ezekben. Nincs plafon. Mindig van egy magasabb szint, ahová felléphetsz, és fel is kell lépned!

8. Mennyit pénz lenne elég?

A pénzből sosem elég. Persze nézzük inkább azt, hogy mennyire van szükséged valójában. Innen pedig tovább haladva a fő kérdés az lesz, hogy mennyire vagy hajlandó megdolgozni érte.

A vágyott pénzmennyiség útjában te magad állsz, és hogy mennyire tesz a lustaságod kompromisszumképessé a kevesebb pénz irányába.

9. Mi motivál engem?

Mi motivál téged? Engem a nyugalom, a harmónia érzése, egy békésebb világ. A Gazdagság.hu weboldalnak is ez a célja. Nincs rajta reklám, mert nem a profit vezérel, hanem hogy adjak másoknak abból, ami nekem van: tapasztalat.

Annyi minden van, ami mindenkit boldoggá tehet, ezek közül egyet kiválasztani talán a legnehezebb.

Ha téged az motivál, hogy minden reggel egy szép helyen tükörtojással, salátával és cappuccino-val kezd a napodat, akkor keresd meg a legjobb tükörtojásos-salátás-cappuccinos helyet és engedd, hogy végigáramoljon rajtad ez az inspiráló élmény napról napra, hétről hétre, örökké…

Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság