Mennyire vagyunk közel az öregedés visszafordításához?

Amikor az öregedéssel kapcsolatos kutatásokról hallunk, olvasunk, csupán néhány nehezen érthető biológiai fogalom és tudományos felvetés lebeg a szemünk előtt. De valójában hol tartanak a tudósaink az életkor okozta elváltozások és káros folyamatok megállításában, megfordításában?
A szenolitikumok utáni kutatások misztériumát bizonyára csak tágítja az a tény, hogy egyre több szilícium-völgyi milliárdos fektet az ágazatba. Mindez persze cseppet sem von le abból a megfeszített és áldozatos munkából, amit a világ legnagyobb koponyái vállaltak azért, hogy valamilyen módon megállítsák, esetleg visszafordítsák a mindenkiben ott ketyegő biológiai órát.

Több előremutató kutatás

Jelenleg több előrehaladott fázisban lévő vizsgálat is folyik a világ laboratóriumaiban az öregedés megállítása kapcsán. Ezek közül is kiemelkedik egy a Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány, melynek során kilenc egészséges 51-65 éves férfi önkéntesnek három különböző komponensből álló gyógyszer kombinációt adtak.
Az összetevők között szerepelt emberi növekedési hormon, illetve két antidiabetikus gyógyszer, melyből tudhatóan az egyik a metformin volt. A tudósok egy kontrollvizsgálaton kimutatták, hogy az önkéntesek biológiai órája megtorpant, magyarán sikerült feltartóztatni az öregedést.
Szintén hatalmas tudományos előrelépésnek számít a Mayo Klinika kutatása, mely során egerek szervezetében sikerült elpusztítani azokat az úgynevezett zombi sejteket, amik az életkorral összefüggő betegségek kialakulásáért tehetők felelőssé. A terápián átesett rágcsálók 36 százalékkal éltek tovább a kontrollcsoportként használt társaiknál.
Ezen felül a genetika is gőzerővel dolgozik a maga területén. Tudósok nemrégiben jelentettek be egy forradalmian újnak számító eljárást, amivel igen nagy pontossággal hibás génszakaszokat képesek eltávolítani a szervezetből.
De élesztőgomba-, fonálféreg-, rágcsáló- és békamodellekben sikeresen alkalmazták már az úgynevezett génkiütést is (gene KO), azaz a szakembereknek sikerült kikapcsolniuk a hibásan működő, funkcionáló géneket.
A kutatások tehát valóban igen közel járnak ahhoz, hogy hatásos terápia vagy gyógyszer legyen az emberiség kezében az életkorral összefüggő betegségek, illetve konkrétan az öregedésnek a leküzdésében.
Forrás: strokedoctor.com

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság