Meditáció: a meditálás 20+ típusa úgy, ahogy még senki nem mutatta be!

Meditáló pár

Úgy gondolod, hogy a meditáció hatékonyabb módja az elalvásnak, mint a bárányszámolgatás? Vagy jobb időtöltés alternatíva, mint a tévés sorozatok bámulása?  Nos, egyesek számára ez igaz.

Azonban azok számára, akik erős meggyőződéssel gyakorolják a meditációt, a meditáció előnyei sokkal nagyobbak annál, minthogy gyorsan el tudjanak aludni.

Alapvetően a meditációt arra találták ki, hogy segítsen az embereknek megszabadítani az elméjüket az élet állandó konfliktusaitól.

Azt ígéri, hogy az embereknek mélyebb ellazultságot és nagyobb önkontrollt biztosít. A meditáció előnyei közé tartozik még önmagunk megértése is, mivel olyan folyamatnak tekintik, amely az embereket az önismerethez vezeti.

Tanulmányok még magyarázatokat is találtak a meditáció néhány előnyének megerősítésére. Ezek a tanulmányok rámutatnak arra, hogy a meditáció az agy tevékenységét a stresszre hajlamos részről az agy nyugodtabb részébe helyezi át. Ez az agytorna csökkenti a stressz, a szorongás és a depresszió hatásait.

Megállapították továbbá, hogy az agy az agyi tevékenységben bekövetkező változásoknak köszönhetően kevesebb félelmet dolgoz fel.

A meditációnak vannak további előnyei is: ténylegesen megszabadítja az embert a múltbeli traumák kötöttségeitől, amelyek a “befejezetlen ügyek” érzését okozzák, és akadályozzák a növekedést. Ezáltal az ember élvezni tudja azokat az apró örömöket is, amelyeket a pillanatok hoznak.

A meditáció előnyei véget vetnek a nem létező dolgok, vagy a nem tapasztalt érzések keresésének. 

Megtanuljuk értékelni a jelent

Megtanítanak minket arra, hogyan értékeljük a jelent.

A meditáció egy egyszerű módszer arra, hogy finoman visszavezessen minket a MOST-ba, és elengedjük a JÖVŐT és a MÚLT-ot.

A meditáció előnyei miatt sok pszichológiai problémákkal küzdő ember talált szövetségesre ebben az elmegyakorlatban: képes kihúzni az embert a depresszióból.

És mivel jobban megismerjük önmagunkat, a meditáció arra is ösztönzi az embereket, hogy leszokjanak a szenvedélyektől való függőségükről, segít a gyógyulásban és a felépülésben, és jobb és egészségesebb életet éljenek.

A túl sok stressztől és extrém szorongástól szenvedő, de rendszeresen meditáló embereket nem kell gyógyszerekkel kezelni,

Rájöttek arra is, hogy a meditációval való időtöltés jó pánikroham-megelőzésre is.

Bár a meditációban számos technika létezik, mindegyiket ugyanúgy kell kezelni. Nem arra szolgálnak, hogy megoldják a problémáinkat vagy gondtalanná tegyék az életünket. Azért vannak, hogy jobban elfogadjuk az életet és annak kihívásait.

Íme a legfontosabb meditáció típusok

1. Buddhista meditáció

A buddhista meditáció és más technikák közötti különbségek és hasonlóságok.

A buddhista meditáció vallásos gyakorlat, vagy egyszerűen csak egy elmegyakorlat, mint a legtöbb másik?

Bár a buddhista meditáció nem vallási tevékenység, de a buddhista vallás céljai inspirálják. Végül is az emberi elme a buddhista tanítás középpontjában áll…

A Dhamma, vagyis Buddhatanításavalószínűleg a leginkább félreértett az összes többi vallás közül. Buddhát is Istenhez hasonlítják, és az emberek a buddhista meditációt hipnotikus módszernek tekintik, amellyel el lehet menekülni a való világ elől.

A buddhizmusban nyolc nemes igazság szerepel. Ezek közül a legfontosabb az első négy:

  1. Az első nemes igazság a dukkha, egy páli szó, amely a kellemetlen tapasztalatokat jelenti, mint az aggodalom, fájdalom, bánat, félelem stb.
  2. A második nemes igazság rámutat, hogy a dukkha a vágy és a sóvárgás következménye.
  3. A harmadik nemes igazság kimondja, hogy a dukkha feloldható, míg a
  4. negyedik nemes igazság elmondja, hogy milyen eszközökkel lehet elérni a harmadik nemes igazságot. A buddhizmus a negyedik nemes igazságon keresztül szorosan kapcsolódik a buddhista meditációhoz. Olyan módszerré vagy fegyelemmé alakult át, amely megszabadítja az embereket a negatív érzések rabságából, és javítja az emberi élet természetét. A Dhamma ezen része a Nemes Nyolcrétű Ösvény néven ismert, amely olyan tanulságokat foglal magában, amelyek befolyásolhatják az ember életének személyes és társadalmi aspektusát.

Ezen a logikán keresztül meg lehet érteni, hogy a gyötrelmek oka csak pszichológiai okok. A logika azt is mondaná, hogy a gyógymód is pszichológiai.

Így a buddhizmus létrehozta a buddhista meditációnak nevezett elmegyakorlatokat, amelyek célja e pszichológiai problémák gyógyítása.

A buddhista meditációt azonban gyakran összekeverik más gyakorlatokkal, amelyek azt állítják, hogy a meditációban való részvétel után hatalmas erővel rendelkeznek, pedig ez teljesen ellentétes a Nyolcrétű Ösvénnyel.

Egyesek a meditációt, beleértve a buddhista meditációt is, a jámbor élet magasabb állapotának tekintik. Azt, hogy a meditáció egy lépés a szentté válás vagy a szent emberré válás felé.

Pedig a meditáció nem egy olyan cselekedet, amely megtéríti a bűnöst, hogy mélyebb elkötelezettséget tanúsítson a vallása iránt. Csupán egy jó eszköz arra, hogy megszabaduljunk az elmét megtöltő zűrzavartól, hogy nyugodtabb életet élhessünk.

A buddhista meditáció céljai nem sokban különböznek a többi meditációs módszertől. 

Konkrétan a buddhista meditáció célja az, hogy megszabaduljon a dukkhától és elérje a Nibbánát. Sok buddhista meditációt gyakorló szerint a nibbánát túlságosan nehéz szavakba önteni. De úgy írják le, mint az erkölcsi és pszichológiai érettség legmagasabb pontját.

Mivel a buddhista meditáció, mint minden más technika, személyes tapasztalat, amely önkiteljesedést eredményez, a megvilágosodás és a boldogság elérhetőségébe vetett meggyőződés és hit szerint kell gyakorolni.

2. Csakra (chakra) meditáció

A teljes meditáció cikk itt olvasható el!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság