Néhány dolog, melyek nélkül egyetlen üzleti weboldal sem létezhet

Az üzleti weboldal az online világ névjegykártyája. Fontos, hogy már első ránézésre is figyelemfelkeltő és megkapó legyen, hogy a forma, a tartalom és a funkcionalitás hármasával egyszerre legyen képes megfogni a rákattintó látogatókat, a leendő ügyfeleket.

Szerencsére saját honlapod megtervezése ma már nem jelent akkora ördöngösséget, mint egy-két évtizeddel ezelőtt, köszönhetően az olyan drag and drop weboldal készítő alkalmazásoknak, mint a Wix, a Weebly vagy az IONOS egyedi honlap készítője. A világ legnagyobb tartalomkezelő rendszerét a WordPress szerkesztését is könnyedén elsajátíthatod. Ez a blog is erre a rendszerre épül és, ha megtanulsz bánni vele, hidd el, kinyílik előtted a világ.

A sikeres végeredmény érdekében azonban akad pár olyan dolog, amire mindenképp érdemes odafigyelned. Éppen ezért most összegyűjtöttük azokat a legfontosabb elemeket, melyek nélkül egyetlen sikeres üzleti weboldal sem létezhet!

Készíts elsőrangú bemutatkozó oldalt

Azok számára, akik először tévednek a honlapodra, fontos lehet az, hogy ki is vagy, mivel foglalkozol, mi a vállalkozásod küldetése. Ezeket a kérdéseket érdemes egy jól felépített, egyszerű és érthető bemutatkozó oldalon tisztáznod.

Hogy milyen a tökéletes céges bemutatkozó oldal, azzal kapcsolatban a vélemények megoszlanak, azonban tagadhatatlan, hogy a jól felépített Rólunk” szekció marketingszempontból komoly potenciált rejt magában.

A bemutatkozó szöveg megfogalmazása során fektess nagy hangsúlyt arra, hogy látogatóidat partnerként kezeld. Merj egyedi lenni, és mutasd meg vállalkozásod emberi oldalát olyan, kreatív megoldások segítségével, melyek során kihasználod az oldaladon elhelyezhető, multimédiás tartalmakban rejlő lehetőségeket. Ne feledkezz meg persze a bemutatkozás céljáról sem, és jól átgondolt módon fogalmazd meg erősségeidet megmutatva azt, miért érdemes a versenytársak helyett téged választani.

Mindig friss kapcsolati adatok

Egy cég weboldalának talán legfontosabb elemét a kapcsolati oldal jelenti. A jó kapcsolati oldal egyszerű és letisztult, azonban minden lényeges információt tartalmaz vállalkozásod online és offline elérhetőségeit illetően.

Fontos, hogy ez a lap ne csak a főoldalon legyen elérhető, hanem minden további al-oldalról is. Hiszen sokan nem célirányosan érkeznek honlapodra, hanem a Google keresőjén keresztül találnak rá bizonyos tartalmaidra. Lényeges továbbá az is, hogy az itt olvasható adatok mindig frissek és relevánsak legyenek.

Az egyszerű kapcsolatfelvétel érdekében a telefonos és e-mailes elérhetőség mellett a kapcsolatfelvételt egy gyorsan és egyszerűen kitölthető űrlappal is segítsd!

Törekedj az egyediségre

Rengeteg vállalkozás akad, akik, habár profi weboldallal rendelkeznek, honlapjuk a látogatók számára mégis idegen, „műanyag” hatást kelt. Ez az érzés pedig leginkább annak köszönhető, hogy sokan nem fektetnek kellő energiát az egyedi vizuális tartalom létrehozásába, kizárólag készen vásárolt képeket és illusztrációkat használnak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a prémium minőségű stock fotók használata elfogadhatatlan lenne. Csupán csak azt, hogy a saját készítésű képek és rövid videók a személyesség benyomását keltik, ezáltal közelebb hozzák egymáshoz a vállalkozást és az oldalára kattintó látogatót.

Nem kell persze túlzásokba esni, akár a cég vezetőjéről is elég lehet egy jól sikerült fotó, mely segít abban, hogy oldalad egyszerre legyen egyedibb, és a látogatók is közelebb érezzék magukhoz vállalkozásod. Viszont fordíts figyelmet arra is, hogy az egyedi illusztrációk mindig a lehető legjobb minőségűek legyenek, és ha szükséges, az elkészítésükkel profi fotóst vagy grafikust bízz meg.

egyedi-weboldal

Mutasd meg, mit tudsz

Egy üzleti weboldal legfontosabb feladata a látogatók és a vállalkozás közti bizalom megteremtése. Ennek elérésére rengeteg eszköz rendelkezésedre áll, és csak rajtad múlik, melyiket alkalmazod.

A jó design már önmagában is bizalomgerjesztő, csakúgy, mint a letisztult és őszinte, ügyfélközpontú kommunikáció. Ennek erősítésére pedig a jó bemutatkozás és a megbízható kapcsolati al-oldal mellett mi más lenne igazán alkalmas, mint a megfelelő referenciák és ügyfél-vélemények feltüntetése?

Ha egy újdonsült látogató a céges weboldaladon betekintést nyerhet korábbi munkáidba, vagy épp elolvashatja a vásárlók, ügyfelek által rólad megfogalmazott értékeléseit, az nagyban hozzájárul ahhoz, hogy bizalommal forduljon hozzád, ha saját problémájának a megoldásáról van szó.

Éppen ezért fontos lehet ügyfeleidet megkérni arra, hogy feltüntethesd őket partneri listádon, vagy ha elégedettek voltak a kapott szolgáltatással, írják ezt meg pár sorban, amit mi közzé tehetsz a honlapod kifejezetten erre a célra létrehozott részén. Ez rengeteg új, bizonytalan látogatót győzhet meg arról, hogy a minőségi munka érdekében érdemes veled dolgoznia.

Fordíts kiemelt figyelmet a szabályok betartására

Egy céges weboldal esetében számolnod kell az olyan elemekkel is, melyek meglétét törvényi előírások szabályozzák. Ilyen többek közt a részletes impresszum, melyben a kapcsolati adatok mellett többek közt az adószámnak, a nyilvántartási számnak, a tárhelyszolgáltatónak és egyéb, fontos információknak is szerepelniük kell.

De a GDPR rendelet bevezetése óta legalább ennyire lényeges az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztató is, melynek elmulasztása komoly pénzbüntetést vonhat maga után. Annak érdekében, hogy egyetlen fontos elem se maradjon ki, saját céges weboldalad felépítése előtt érdemes a hatályban lévő jogszabályokkal kapcsolatban szakemberrel konzultálnod, vagy legalábbis részletesen utána járni a törvényeknek.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság