Life Coaching – Életvezetési Tanácsadás – ahogy még sosem mondta el senki

Life Coaching – Életvezetési Tanácsadás
Tartalom mutasd

A coaching közérthetőségének szintje – egy bizonyos társadalmi-demográfiai kategóriába tartozó embereken kívül – még mindig gyerekcipőben jár.

A leggyakoribb kérdések egy életvezetési tanácsadóhoz

 • “Te most pontosan mit a fenét csinálsz? Aha …nem értem még mindig, de ezért valaki fizet? … Azta … ez nem nagy cucc … én hogy lehetek ilyen coach?”
 • “És ha én elmondanám a tegnapi álmomat, az mit is mutatna meg?”
 • “Szóval ez ilyen szabad asszociációs dolog, ami nyilván sokba kerül, és én azt mondom neked, ami először eszembe jut, te meg mondod, hogy ezek ilyen tudatalatti késztetések?”.

A nem beavatottak számára a coaching nagyjából ilyeneket jelent.

Mi az a coaching, és miért is akarnám csinálni?

A coaching, legyen szó karrierről vagy üzletről, egzisztenciáliskérdésekről vagy kapcsolatokról, az összehangolással kezdődik.

A coachok összehangolnak téged, a tetteidet, gondolataidat, és magát az életmódodat azzal, akinek Te mondod magadat, vagy aki lenni szeretnél.

Azaz, az életmódodat, gondolkodásodat, cselekedeteidet és munkádat összhangba hozzák azokkal az alapvető értékekkel és célokkal, amelyekről azt mondod, hogy vannak. Ha nem tudod, mik a végső értékeid és céljaid, akkor az is coacholható.

A coachok nem varázslattal segítik az ügyfeleket céljaik elérésében. A coachok a gyakorlati és cselekvésorientáltaktól a nagy kérdésekig

 • a vezetési tanácsadás,
 • a legjobb üzleti gyakorlatok,
 • a motivációs és kognitív pszichológia,
 • a sportteljesítmény,
 • az etika és a spiritualitás,
 • a szókratészi párbeszéd
 • és a filozófia legjavából is merítenek.

A legalapvetőbb, hogy a coachok segítenek az ügyfeleknek abban, hogy félreálljanak a saját útjukból.

A Coaching érthető meghatározása

A coaching egyik definíciója a Nemzetközi Coach Szövetség szerint:

“A professzionális coaching egy képzett coach (edző) és egy egyén vagy csapat közötti szakmai partnerség, amely támogatja a rendkívüli eredmények elérését az egyén vagy a csapat által kitűzött célok alapján.

A coaching folyamatán keresztül az egyének azokra a készségekre és cselekvésekre összpontosítanak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy sikeresen elérjék a számukra személyesen fontos eredményeket.”

Az egyén vagy a csapat választja meg a beszélgetés fókuszát, míg a coach meghallgatja és észrevételekkel és kérdésekkel, valamint olyan koncepciókkal és elvekkel járul hozzá, amelyek segíthetnek a lehetőségek generálásában és a cselekvések meghatározásában…  A coaching felgyorsítja az egyén vagy a csapat fejlődését azáltal, hogy nagyobb összpontosítást és a lehetőségek tudatosítását biztosítja, ami hatékonyabb döntésekhez vezet…

Az eredmények az egyén vagy a csapat szándékaitól, választásaitól és cselekedeteitől függnek, amelyeket a coach erőfeszítései és a tanácsadói/edző készségek, megközelítések és módszerek alkalmazása támogat.

Ha az edző definícióját a középiskolai vagy egyetemi sport logikájával nézed, ahol a sportoló az edző alatt áll, és akár el is küldhetik a sportolót, akkor a “coaching” kifejezés kissé félrevezető lehet.

A személyi vagy vezetői coach inkább hasonlít egy profi atlétikai sztár vagy teniszező magánedzőjére: ezekben a szakmai kapcsolatokban az edző és az ügyfél két egyenrangú társ és partner, és valójában az ügyfél dönti el, hogy meddig marad az edző a csapatban.

A Coaching folyamata

A coach az akarat és lélek nagyszerűségéből kiindulva azzal kezdi, hogy megismer téged mint személyt, és különböző házon belüli vagy szabványosított felmérések segítségével hivatalosan meghatározza a céljaidat és értékeidet.

Ezután a coach megvizsgálja a szakadékot aközött, ahol most vagy, és ahol lenni szeretnél.

A coach ezután együtt dolgozik veled azon, hogy ezt a szakadékot áthidald az önkorlátozó gondolkodásmódod felszámolásával, a stressz csökkentésével és a hatékonyság növelésével, valamint arra késztet, hogy új létállapotokat hozz létre és új valóságokat próbálj ki.

 • A coach segít új stratégiákat bevezetni a céljaid eléréséhez, taktikai lépéseket a célkitűzések megvalósításához, és napi szintű elszámoltathatóságot biztosít, hogy a taktikára, a stratégiára és a célra összpontosíts – mindezt úgy, hogy közben kifejezetten hű maradj az értékeidhez.
 • A coaching a gyökerénél fogva a tudatosságod bővítéséről és az önmagaddal szembeni elszámoltathatóságról szól. A coachok kiterjesztik az ügyfelek tudatosságterét önmagukkal kapcsolatban, majd segítenek nekik következetessé válni a tanultakkal kapcsolatban. Ez a tanítás, a mentorálás és a partneri együttműködés kifinomult formája lehet egy olyan vállalkozásban, amelynek egyetlen célja van: az személyes, szakmai, sőt spirituális fejlődésed.
 • A coachok megmutatják a tisztánlátás módját, eligazítanak a valódi helyzeted tudatosításában (beleértve azt is, hogyan állsz a saját utadban), és megmutatják, hogyan cselekedj a megismert körülmények alapján.

A coacholás tehát azt jelenti, hogy tapasztalt, elkötelezett és éleslátó segítséget kapsz ahhoz, hogy:

 1. tisztán láss kis és nagy témákban,
 2. elmélyítsd a megértésedet azzal kapcsolatban, hogy mi tart vissza a sikertől, és ami a legfontosabb,
 3. a tudásod alapján cselekedj, hogy a kívánt és tartós változásokat érj el az életedben.

Kinek való a coaching?

A coacholható ügyfelek aktívak és képesek cselekedni a céljaik irányába. A coachok a jelenre és a jövőre tekintenek; a múltat elsősorban csak azért tárgyalják meg, hogy tisztázzák, hol tart ma az ügyfél.

Fontos: a coachingnak nem kell megoldania a múlt problémáit ahhoz, hogy előre lehessen haladni.

A coach-ügyfél kapcsolat dióhéjban

A coaching-kapcsolat a siker kulcsa. A coach és az ügyfél partnerek. A kölcsönös megbecsülés és tisztelet nem csupán az együtt töltött idő mellékterméke, hanem a coaching sikerének motorja.

A kapcsolatokban ritkaságszámba menő módon a coach és az ügyfél egy közös vállalkozásban az ügyfélben együttműködők.

A sikeres coaching cégeknél az a filozófia, hogy az ügyfelek már sok választ magukban hordoznak, és a coach feladata az, hogy előhívja őket.

A coachok gyakran nem annyira a téma, mint inkább a folyamat szakértőjeként vagy szaktekintélyeként lépnek fel.

Az ügyfél és a coach közösen választják ki a közös munka témáit, a formát és az ügyfél által kívánt eredményeket.

A coachok az érzelmileg éretteknek szólnak.

Azok, akik azt képzelik, hogy egy coach meg tudja változtatni az életüket, a legjobb coachok etikája szerint még nem coacholhatók.

A coach olyasvalaki, akit csak akkor alkalmazunk, ha készen állunk rá, hogy megtegyük a segítségével a következő lépést.

Alapvető készségek, nem szakismeretek

A coachingnak nem létezik olyan területe, amelyben az életvezetési coachok valamilyen módon másnak tekinthetők, mint a párkapcsolati coachok.

Az ok, amiért nincs túl sok különbség az élet- vagy személyi coaching és a vezetői coaching között az az, hogy ezek a megnevezések csak az ügyfelet írják le, magát a coachingot nem.

Vagyis a szavak a szolgáltatás vevőjét írják le, és talán még azt is, hogy ez az ügyfél hogyan látja magát.

A coaching technikái és módszerei nagyon hasonlóak, mert minden coaching lényege az, hogy az embereket teljes emberségük, belátásuk és önmagukkal szembeni nagyobb elszámoltathatóságuk felfedezésén keresztül vezetik.

Ha olyan vezető vagy, aki “vezetői coaching”-ot szeretne, akkor is tudod, hogy nincsenek olyan készségek, attitűdök és viselkedésmódok, amelyeket csak a tárgyalóteremben vagy az irodában használhatsz és hasznosak.

Az a közös küldetés, hogy erősítsd a hatékony személyiségjegyeidet, nem pedig a “vezetői képesség”-eidet.

Mi a következménye annak, hogy minden coaching szinte ugyanaz, függetlenül attól, hogy ki az ügyfél?

Nos, ez azt jelenti, hogy a lexikális jellegű szakértelem gyakorlatilag irreleváns. Ahhoz, hogy valaki karrier coach legyen, persze segíthet, ha rendelkezik ismerettel a karrierlehetőségekről.

Ugyanez igaz az üzleti coaching, a vállalkozói coaching vagy a vezetői coaching speciális aspektusaira is.

Ezért soha ne százdiplomás, plecsnis coachot/edzőt keress, hanem akinek jó referenciái és ajánlásai vannak a kívánt területen.

Life Coach: Szükséged van rá?

Van egy bizonyos pont, amikor az ember elégedetlen lesz az életével, úgy érzi: valami még hiányzik.

Lehet ez a munkával, a szerelemmel, anyagi helyzettel vagy úgy általában az életben eddig elért sivár eredményekkel kapcsolatos. Ha így érzed, szükséged van egy életvezetési tanácsadóra.

Life Coaching és életvezetési tanácsadás

Az életvezetési tanácsadó (ahogy fent már utaltam rá) olyan, mint a tenisz-, kosárlabda- vagy futballedző. Az edzők tanítják és képzik a játékosokat, hogy változtassanak a hibás szokásokon, fejlődjenek és javuljanak, hogy jobb játékosok lehessenek.

Az életvezetési tanácsadó is hasonló hozzájuk. Ő edzi az embereket, hogy változtassanak a hibás szokásaikon, fejlesszék és javítsák életük különböző aspektusait, hogy meghatározzák és elérjék céljaikat az életben.

A life coaching az ember életének fejlesztését és javítását jelenti. Ez egy bizonyos ideig tartó partnerség az ügyfél és a coach között. A partnerek olyan üléseket tartanak, amelyek az ügyfél igényeire és más kérdésekre összpontosítanak.

Ezeken az üléseken keresztül a life coach segít az ügyfélnek különböző stratégiákat és megoldásokat kidolgozni a javulás érdekében. Ez egy két személy közötti interakció, és nem csak az életvezetési tanácsadó fogja meghozni a döntéseket. Az ügyfél is aktívan részt vesz, különösen a döntéshozatali folyamatban.

Miért van szükséged Life Coachingra

Az az időpont, amikor változást akarsz, gyorsan eljön, de gyorsan el is múlik.

Ez, ha nem teszel semmit, időről időre megismétlődik, és zavaróvá válik.

 • Nem baj, ha hagyod, hogy ez egész életedben így legyen?
 • Rendben van, hogy nem teszel semmit ellene?
 • Rendben van, hogy mindig elégedetlen vagy?
 • Rendben van, hogy míg mások sikeresek, elrohan melletted az idő?
 • Mit fogsz tehát tenni ez ügyben?

Egy életvezetési tanácsadóval olyan segítő kezet kapsz, amely arra irányít, hogy megtedd a nagy ugrást és változtass is a jobb irányba.

Ő ott lesz, hogy segítsen meghatározni a helyes utat, amelyen elindulhatsz, hogy elégedettnek érezd magad az életeddel.

Az életvezetési tanácsadás előnyei

Bárki profitálhat az életvezetési tanácsadásból. Nem számít, hogy hol vagy, vagy ki vagy, mindaddig, amíg változtatásokat és javulást akarsz az életedben, hasznodra válik, ha van egy life coach.

Az életvezetési tanácsadók az élet különböző aspektusait illetően mind-mind hatékonyak. Ide tartozik a

 • pénzügyi siker,
 • a karrier,
 • az egészség,
 • a személyes készségek
 • az önbizalom,
 • a boldogság,
 • a párkapcsolat,
 • az elégedettség
 • és a kiteljesedés.

Te döntöd el, hogy az életed mely aspektusában van szükséged segítségre!

Egy coach nem minden területen szakértő

Az coachok/edzők feltételezik, hogy te vagy a legnagyobb szakértője önmagadnak.  Más gyakorlatokkal ellentétben (tanácsadás, a terápia egyes területei), egy coachnak nem kell a céljaid szakértőjének lennie ahhoz, hogy a céljaid elérésének folyamatában coacholjon – sőt, egy generalista néha többet tud segíteni neked, mint egy szűk területhez tartozó magasan kvalifikált szakember.

Ez azért van így, mert a coachok a folyamat szakértői – a hatékony kérdések feltevésének módszertanában, amelyek segítenek tisztázni az értékeit, céljait és azt, hogy mi blokkol.

A coachok pedig az eredmények meghatározásában, az azok eléréséhez (vagy hiányához) való elvezetésben és azok deklarálásában is szakértők.

Nem kell, hogy olyan témák szakértői legyenek, mint a te speciális pszichológiád vagy az általános emberi pszichológia, persze azért sokan képzettek.

Ha egy adott helyzetben egyáltalán számít a szakértelem, akkor a szakértelem a tied, az ügyfélé.

A coachok érzelmi intelligenciája magas és jól is bánnak az emberekkel

Az elkötelezettségen túl a coachok kritikus attitűdöket és tulajdonságokat hoznak magukkal:

 • érzelmi intelligenciát,
 • brutális figyelési képességet,
 • kipróbált pszichológiai technikákat,
 • emberismeretet,
 • és ha jól alkalmazzák, humorérzéket.

A coachok készség- és képességfelméréseket végeznek, de azt is kihúzzák belőled, hogy mi az ami neked kiteljesedést adna.

Az élet- és karriercoaching-ügyfelek számára a legfontosabb, hogy a coachok feltárják azt, amit az ügyfelek mindig (gyakran már gyermekkoruk óta) nagyon élveztek csinálni, de gyakran figyelmen kívül is hagynak.

Segítenek lemodellezni az általad sikeresnek tartott emberek tulajdonságait, amíg ez a modellezés a te új valóságodként nem nyilvánul meg.

Miért hatékony a coaching?

Az együttműködés egy társadalmi szerződés

A coaching a világ egyik legerősebb erejére támaszkodik: a társadalmi szerződés és az elkötelezettség erejére.  Ugyanazért, amiért a nyilvános házassági fogadalom tovább tartja együtt az embereket, mint a sima összeköltözés.

A coaching azért hatékony, mert te önmagadon kívül másnak is ígéretet teszel – ez a nyilvános vagy társadalmi szerződést.

A coachnak te vagy a főállású munkája

Még egy legjobb baráttól is eltérően egy coach teljes mértékben és hivatalosan elkötelezett és elhivatott a sikered iránt, szigorú és bevált képzést és technikákat alkalmaz, hogy sikerhez segítsen, és mindig (nem csak legtöbbször) kimondja az igazságot.

Ha kell valaki, aki  nem egy terapeuta

Van, hogy segítséget akarunk, de nincs szükségünk terapeutára: egy coach a magas szintű működés jövőjét hajtja.

A szigorúan tanácsadói formában működő terapeutával ellentétben a

 • coach nem a múltra, hanem a jövőre összpontosít, és
 • nem a diszfunkció elemzésében, hanem abban támogat, hogy még magasabb szinten működj, mint amilyen már vagy.

A coach elvezet a válaszokhoz, amelyek már benned vannak.

A coach, ha valaminek, akkor a folyamatoknak és a motivációnak a szakértője, és szakszerűen irányít a saját cselekvési terved nagy részének létrehozásában.

Egy coach nem csak hiszi, de látja is, hogy az emberek alapvetően kreatívak és találékonyak; a feladata az, hogy rámutasson, hogyan lehet ezt a kreativitást és ezeket az erőforrásokat kihasználni.

A feladathoz a következő vezérelvek tartoznak:

 • Az ítélkezés nélküli tudatosság, feltétel nélküli pozitív tisztelet, vagy egyszerűbben: az te elfogadásod.
 • Hitelesség és őszinteség érzékenységgel párosulva.
 • együttérzés a cselekvésben és empátia

A coach, mint szurkoló

Az életvezetési tanácsadó olyan értelemben pompomlány, hogy kezdetben pozitív hangulatba hozza az ügyfelet, hogy előkészítse a beszélgetés során a pozitívabb szemléletet.

Megfelelő kommunikációs technikákat alkalmaznak, amelyek során az életvezetési tanácsadó lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy szabadon beszéljen a bánatáról, gondjairól és aggodalmairól.

Az életvezetési tanácsadó ily módon a bajba jutott személy gyógyulási folyamatának kezdeti szakaszában a morálfokozójává válik.

Az életvezetési tanácsadónak az a feladata, hogy kezdetben fenntartsa és tüzelje azt a kis morált, ami a rászorulóban még megmaradt.

Mi a különbség a coach és a terapeuta közt?

Míg a beteg/ügyfél- terapeuta kapcsolat a pszichiátereknél és a pszichológusoknál hasonló, addig egy life coach túlmutat a puszta kliens-orvos kapcsolaton: ez inkább egy barát – barát kapcsolattá válik, ahol a life coach nyomon követi a bajba jutott egyén állapotát, és inkább filozófiai tanácsokat ad, mintsem diagnosztizálja az egyén problémáját.

Ez a mód segít az egyénnek abban, hogy kevésbé érezze magát robotnak, aki csak arra vár, hogy javító alkatrészeket kapjon, és inkább embernek érezze magát, akivel törődnek.

Ahelyett, hogy közvetlen tudományos megközelítéseket alkalmaznának velük szemben pszichiátriai és hasonló módszerekkel, a life coach technikák személyesebb és szociálisabb megközelítését használják.

Ez tényleg ahhoz hasonlít, mintha a legjobb barátunk őrizné és támogatná a hátunkat, amikor levertnek és reménytelennek érezzük magunkat.

Amit az NLP-ről és a Life Coaching kapcsolatáról tudni kell

NLP: neurolingvisztikus programozás rövid meghatározása

A neurolingvisztikai programozás, vagy NLP, egy sor modell arra vonatkozóan, hogy a kommunikáció hogyan befolyásolja és befolyásolja a szubjektív tapasztalatokat.

Amellett, hogy az NLP a változás elősegítője, olyan különböző problémák pszichoterápiás kezelésében is alkalmazzák, mint a fóbiák és a skizofrénia.

Az NLP célja a vállalatok átalakítása is, megmutatva nekik, hogyan érhetik el maximális potenciáljukat és érhetnek el nagy sikereket.

Az NLP története

Az NLP elméleteit és alkalmazását két férfi alkotta meg közösen az 1970-es években:

 • egy nyelvész, John Grinder
 • és társa, Richard Bandler.

Az NLP-vel kapcsolatos kísérleteik középpontjában kezdetben az állt, hogy kiderítsék, mi az, ami három pszichoterapeutának előnyt jelentett klienseik sikeres kezelésében másokhoz képest.

Ez a három pszichoterapeuta:

 • Fritz Perls gestaltterapeuta,
 • Virginia Satir családterapeuta
 • és az Amerikai Klinikai Hipnózis Társaság alapító elnöke, Milton H. Erickson, aki sikeresebb volt a kezelésben, mint társaiké.

Az NLP idővonala

 1. 1970: Alapítás és korai fejlődés
 2. 1972: Fritz Perls, Virginia Satir és Milton H. Erickson kutatásai kezdődnek.
 3. 1975: Ezt követően megjelenik a Structure of Magic sorozat
 4. 1976-77: Milton H. Erickson “Hipnotikus technikáinak mintái” című kiadványa.
 5. 1979: Békákból hercegekké: Neurolingvisztikus programozás címmel jelent meg
 6. 1980: Neuro-Linguistic Programming: Kötet: I. kötet megjelent
 7. 1980: Bandler és Grinder külön utakon járnak
 8. 1981:  Az első szellemi tulajdonjogi per a sok közül. Az NLP-tanfolyamokat számos magánszemély kezdi kidolgozni. A fejlesztők és oktatók sokfélesége miatt nincs egyetlen végleges NLP-rendszer.
 9. 1982-87: Grinder és Judith DeLozier együttműködve kidolgozzák az NLP Új Kódexét.
 10. 1984-87: Az Egyesült Államok Nemzeti Kutatási Tanácsa által a kísérleti tanácsadó pszichológia területén végzett kutatási felülvizsgálatok az NLP-t összességében negatívan értékelték, ami az NLP iránti kutatási érdeklődés csökkenését jelzi.
 11. 1988-89: Bandler kidolgozza a Design Human Engineering™, majd a Neuro-Hypnotikus Repatterning™ módszert.
 12. 1990-es évek: Az Egyesült Királyságban és más országokban megkezdődik az NLP-tanfolyamok és -szolgáltatók minősítése.
 13. 1996-97: Bandler pert indít Grinder ellen védjegybitorlás és az NLP szellemi tulajdonjogának megsértése miatt.

Hol tartanak most a társalkotók?

A 2000-es évek végén sikerült megegyezést elérni Bandler és Grinder között, amikor megegyeztek abban, hogy “ők a neurolingvisztikus programozás technológiájának társalkotói és társalapítói”.

Richard Bandler a The Society of Neuro-Linguistic Programming™ társaságnál talált otthont, John Grinder pedig a The International Trainers Academy of Neuro-Linguistic Programmingnál.

Az NLP – neurolingvisztikus programozás lényege

Az NLP ma is egy nyitott képzési terület, ahol a különböző trénerek és gyakorlati szakemberek saját módszereket és koncepciókat dolgoznak ki.

Az NLP egyik közös vonása a hangsúly a különböző kommunikációs és meggyőzési készségek tanításán, valamint az önhipnózis használatán van, hogy motiváljuk és megváltoztassuk magunkat. Mivel ma számos NLP-gyakorló hirdeti magát az interneten, a tanfolyamok színvonala és minősége sokszor eltérő.

Amikor NLP-tanfolyamokat keresel, győződj meg róla, hogy olyan szervezetet választasz, amelynek jó a hírneve.

NLP modellezés az üzleti sikerért

Az üzleti NLP, a modellezés, a gyorsított tanulás mind-mind olyan témák, amelyekről az üzleti körökben napi szinten is beszélnek.

De pontosan hogyan segíthetnek ezek a dolgok valóban az üzleti siker megteremtésében?

Az NLP legfontosabb célja, hogymások kiválóságát modellezzük.

Általában, amikor az emberek valamiben jók, nincsenek tudatában annak, hogy mit is tesznek pontosan, ami miatt jók. A sikeres emberek természetesnek, ösztönösnek veszik azokat a dolgokat, amelyeket jól csinálnak.

Például: feltételezem, hogy a legtöbben közületek megfelelően tudnak menni… de mikor volt utoljára, hogy megnéztétek a lábatokat, és megdicsértétek a járási képességeteket, vagy elemeztétek, hogy mi az, ami lehetővé teszi számotokra, hogy olyan tudattalanul gördülékenyen és stílusosan tudjatok járni, ahogyan azt teszitek?

Az NLP modellezése kvintesszenciája

Az NLP modellezése arról szól, hogy felfedezzük, mi a különbség a jó és a nagyszerű eredmények között.

Egy NLP-modell figyelembe veszi mind azt, amit a modellje fizikailag csinál, mind pedig azt, ami a fejében zajlik. Ezen elemek közül néhány általánosságban is létfontosságú, mások pedig csak sajátos, és csak az adott személyre vonatkozhatnak.

Ha példaként egy nagyon meggyőző személyt modelleznénk:

 • a külső modell az lenne, amit mond,
 • a belső modell a meggyőződésük és értékrendjük lenne azzal kapcsolatban, amit tesznek.

Egy modellező NLP-tanulmányban megfigyeléssel és interjúkkal gyűjtenénk össze minden információt, majd elkezdenénk használni.

Amint az NLP-modellező megbarátkozik a modellel, elkezdene részeket elhagyni és tesztelni, amíg csak a siker alapelemei nem lesznek meg.

Ugyanez a megközelítés alkalmazható a szervezetek modellezésére is. Minden vállalat kollektív viselkedést mutat, és ez a benne lévő egyének kollektív gondolatain, értékein és meggyőződésén alapul.

Persze NLP-modellezés nem fog Einsteint, Elon Muskot vagy nagy multinacionális vállalatot csinálni az egyszemélyes cégedből.

Amit adni fog, az egy olyan módszer, amellyel elemezheted, rögzítheted és átadhatod a siker kulcselemeit bármilyen készség vagy törekvés esetében.

Ez egyszerűen egy módja annak, hogy kitörj a saját korlátaidból és dobozodból, hogy még jobbá válj abban, amit el akarsz érni azáltal, hogy szisztematikusan tanulsz azoktól, akik már bizonyítottan sikeresek.

Igazi aranybánya, hogy beleláthatsz Bill Gates és Richard Branson fejébe, majd elemezni tudod a viselkedésüket és személyiségüket, hogy választ kapj ezekre a kérdésekre:

 • Mi motiválja őket a siker megteremtésében?
 • Mi tartja őket mozgásban, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnék?
 • Mit hisznek magukról és a körülöttük lévő világról, hogy képesek megteremteni ezt a sikert?
 • Milyen konkrét viselkedési formákat mutatnak, hogy elérjék, amit el kell érniük?

Talán észrevetted, hogy a fenti kérdések közül csak egyetlen (az utolsó) szól a viselkedésről…  tulajdonképpen arról, hogy mit csinálnak.

A többi kérdés (első három) mind arról szól, hogy mi történik a fejükben. Ennek az az oka, hogy a legtöbb esetben a viselkedés a gondolatokat követi.

Nézzünk egy egyszerű példát, vegyük ezt a két hiedelmet:

 1. Soha nem lehetek milliomos.
 2. A sorsom az, hogy milliomos legyek, csak meg kell valósítanom.

Az első hiedelemmel rendelkező személy nem fog erőfeszítéseket tenni, hogy a gazdagság felé vezető úton haladjon, míg a másik állandóan keresi a lehetőséget, hogy ebbe az irányba mozduljon el.

Ez egy egyszerű példa, de jól érzékelteti, ahogy a belső gondolkodást a külső viselkedés követi.

Hogyan segít an NLP egy sikeres vállalkozás létrehozásában?

Először is beszéljünk az egyénekről.

Találkoztál már olyan emberekkel, akik tudják, hogy mit kellene tenniük a siker megteremtéséhez, vagy a dolgok rendbe hozásához, vagy a probléma megszüntetéséhez, de folyamatosan ugyanazt a viselkedést ismétlik, és ugyanazokat a hibákat követik el?

Ez azért van így, mert ami a fejben történik, az a viselkedés legerősebb aspektusa.

Ha tehát a fejedben lévő dolgokat összhangba tudod hozni a siker elveivel, akkor a külső viselkedésed könnyebben módosítható az eredmények elérése érdekében.

Azzal, hogy megtudod, mitől lesz sikeres egy értékesítő, tréner, üzletvezető a vállalatodban vagy az iparágban, számos előnyt élvezhetsz.

 1. A megfelelő értékek és meggyőződések, valamint a készségek és tapasztalatok alapján kereshetsz partnereket/alkalmazottakat és toborozhat.
 2. A cégednél az egyének különféle NLP-technikák és kapcsolódó gyakorlatok segítségével módosíthatják saját értékeiket és meggyőződéseiket, hogy sikeresebbek legyenek a törekvéseikben.
 3. A legprofitábilisabb vállalkozások modellezésével betekintést nyerhetsz azokba a kollektív meggyőződésekbe és értékekbe, amelyeket a vállalatnak a siker érdekében képviselnie kell. Ezután a szervezetfejlesztés, a vállalati kommunikáció és a kulcsfontosságú üzleti nyilatkozatok révén összehangolhatod a szervezetedet ezekkel az értékekkel és meggyőződésekkel.

Ahogy azt el tudod képzelni, a modellezés készsége az NLP-ben rendkívül hasznos dolog. Bármelyik elismert NLP-tanfolyamon megmutatják, hogyan modellezhetsz egyéneket és szervezeteket egyaránt.

De a legjobb NLP-gyakorlati tanfolyamokon egy sor rendkívül sikeres modellt kapsz a kezdéshez. A tanfolyamról távozva tudnod illik:

 1. Hogyan hozz létre és használj konkrét gondolkodásmódokat konkrét helyzetekben. Például a vezetési gondolkodásmódot, a tárgyalási gondolkodásmódot, a prezentációk tartására vonatkozó gondolkodásmódot.
 2. Durván felgyorsított tanulási képesség, például olvasási sebesség. A tanfolyamot úgy kell elhagynod, hogy percenként körülbelül 1000 (nem elírás!) szót tudj elolvasni, miközben a szokásosnál jobban meg tudod tartani és érteni a szöveget. Valamint olyan stratégiát, amely gyakorlásával könnyedén megduplázod ezt a sebességet is.
 1. Hipnotikus meggyőzési és befolyásolási képességek. Nem csak véletlenszerű nyelvi minták, hanem az a folyamat, stratégia és gondolkodásmód, amely lehetővé teszi, hogy valóban megragadd és vezesd a képzeletet.

A kérdés nem az, hogy az NLP tréning hogyan segít az üzleti sikered megteremtésében, hanem az, hogy ha komolyan gondolod a sikeres üzlet megteremtését, akkor miért ne képeznéd magad NLP-ben?

Life Coach specializáció

Ahhoz, hogy megtaláld a neked legjobb life coachingra képes edzőt , most kicsit áthelyezlek az ő székükbe, mintha te magad is coach akarnál lenni. Ha tudod, hogy mikre képesek, tudod, mit várhatsz el tőlük.

Az életvezetési tanácsadás különböző formái állnak rendelkezésre, hogy megfeleljenek ügyfeleik igényeinek.

Életvezetési trénerként specializálódhatsz egy bizonyos területre, amelyről úgy gondolod, hogy a legjobban teljesítenél. Minden terület eltér egymástól, de össze is kapcsolódnak. Néha integrálnia kell az egyik területet a másikba, hogy a coaching folyamata sikeres legyen.

Párkapcsolati coaching: Szerelem/Szeretet Doktor

Ez azt jelenti, hogy segítesz az ügyfelednek az életében felmerülő párkapcsolati problémák kezelésében. Legyen az egy korábbi szerelem, egy jelenlegi kapcsolat, vagy akár az élettársválasztással kapcsolatos döntések meghozatala. Sok embernek a szerelem a legnagyobb problémája. A tizenévesek és a felnőttek minden korosztályában a párválasztás olyan fókuszpont, aminek mindent képesek alárendelni.

De a párkapcsolati coaching nem csak a romantikus területekre terjed ki. Foglalkozhat családi, baráti, munkahelyi, kollégiumi és szomszédsági kapcsolatokkal is.  A klienssel megértetik, hogy a más emberekkel való kapcsolatok minőségének megőrzése fontos a saját személyes fejlődésükhöz.

Üzleti coaching: A professzionális módszerrel történő kivitelezés

Itt az edző segít az ügyfélnek abban, hogy sikeres(ebb) legyen az üzleti életében.

Segítesz nekik olyan döntéseket hozni, amelyek elengedhetetlenek az előrehaladásukhoz.

Az ügyfelek ezen a területen olyan problémákkal szembesülnek, mint például az önbizalomhiány önmagukkal szemben (hogy működtessék vállalkozásukat), vagy hogy szembenézzenek a területet érintő problémákkal.

Coachként segítesz nekik abban, hogy tisztábban lássák az üzleti világ kereteit.

Stratégiákat javasolsz számukra, hogy magabiztos és sikeres üzletemberré váljanak. Segíthetsz nekik vállalkozásuk elindításában, a következő szintre vitelében, a marketingterv végigütésében, a finanszírozás megtalálásában (nem te keresel befektetőt, te cask hajtod, hogy ne adja fel) és a prioritások meghatározásában.

Menedzsment coaching: Vezető létrehozása

Itt közép- és felsővezetők a leggyakoribb ügyfelek. Őket coacholják, hogyan legyenek hatékony és eredményes vezetők. Te coacholod őket, hogy vezetői képességeiket a lehető legteljesebbre csiszolják.

Gyakori problémákkal szembesülnek a döntéshozatallal, a beosztottakkal, munkatársakkal és felettesekkel való kapcsolattartást illetően. De ha jó edző vagy, akkor képesek lesznek megbirkózni a vezetői pozícióval járó stresszel.

Spirituális coaching: A lélek felemelése

Ez a terület a kevésbé materializált problémákkal foglalkozik. Magában foglalja az ügyfelek szellemének felemelését, legyen az vallásos vagy nem vallásos. Ez nemcsak az ügyfél, hanem a coach számára is hasznos: a megújult szellem csodája vár a végén.

Life Balance Coaching: Megtanulni zsonglőrködni

Azoknak az ügyfeleknek akiknek tudniuk kell, hogyan hozzák egyensúlyba életük minden különböző aspektusát, legyen az fizikai, érzelmi, társadalmi, üzleti, tanulmányi és hasonló, általában ilyen coachra van szükségük.

Megtanulják a prioritásaikat, és idővel tisztán átlátják, mi az igazán fontos és mi az ami igazán számít az életükben.

Egészség és fitnesz coaching: Hosszú életet élni

Az egészségügyi problémákkal, leggyakrabban súlyproblémákkal küzdő ügyfelek jelentkeznek ilyen jellegű edzőkhöz.

Coachként itt nem orvost vagy fitneszedzőt játszol, hanem te leszel az, aki elküldi őket a legjobb helyre. Azért vagy mellettük, hogy motiváld őket az életükre pozitív hatással lévő változtatásokra, és addig vezesd őket, amíg el nem érik a céljukat.

Életvezetési tanácsadónak lenni azt jelenti, hogy az ügyfeled holisztikus fejlődésére törekszel.

Tehát bármilyen életvezetési tanácsadással is foglalkozol, vagy tervezel foglalkozni, ne feledd, hogy nem szabad megfeledkezned arról, hogy a teljes képet nézd, és megnézd: vannak-e problémák az ügyfeled életének ezen egyéb területein.

Bushido Life Coaching

Intelligencia

A bushido life coaching egy aránylag modernebb módszer az emberek tanítására és céljaik elérésének segítésére.

Egyesek üzleti céllal, míg mások személyes haszonszerzésre használják. Mindazonáltal az emberi teljesítmény és elégedettség végtelen hajszolása sokszor fontos dolognak bizonyul, ezen most kicsit érdemes elgondolkodni.

Bushido coaching

Az ember mindig is azt kutatta, hogy mit tegyen az életben, megtalálva a létezés okát, és hogyan legyen másoknál bölcsebb.

A legbölcsebbek mindig a civilizáció központjából bújtak elő, gondolatnyilatkozatokat közvetítve a többi ember számára, hogy azokat beültessék az életmódjukba.

Az egyik ilyen bölcs Takeda Shingen, a 16. század közepének ismert szamurája. Ő az ember mint gondolkodó lény puszta létezésére összpontosított. Egyik híres sorában azt mondta:

“Az intelligencia a megkülönböztetés virága. Sok példa van arra, hogy a virág virágzik, de nem hoz gyümölcsöt”.

Ebből adódik az a fogalom, amely túlmutat a puszta intelligencián, hogy csak az ember képes tisztán gondolkodni és a társadalomhoz való ragaszkodással helyes válaszokat adni.

Az intelligencia, amelyről beszél, egy proaktív intelligencia, az intelligencia egy olyan fajtája, amelyben az ember képes arra, hogy az elméjét használva extra mérföldet tegyen meg. Ez az a fajta intelligencia, amelyben az ember képes alkalmazni a tudását, és az átadott gondolat gyümölcsöt terem.

Az embernek itt az a feladata, hogy célul tűzze ki, hogy produktív legyen.

Sok ember jól gondolkodik, és gyorsan és egyenesen is gondolkodik, de elmaradnak attól, hogy elgondolkodjanak azon, hogy miért gondolkodnak valamin.

Ha az lenne, hogy az emberek használják az elméjüket, és segítenek másoknak is jobban gondolkodni, akkor egészen más lenne a helyzet. Ilyenkor egy koaktív coaching történik, és ez mind a segítőnek, mind a kedvezményezettnek segít abban, hogy tanuljanak egymástól.

A modern szamuráj

Amikor valaki szamurájokra gondol, nem lehet nem felidézni a könnyű páncélok, a kardvívás és a becsületrendszer eszméjét, mindez a közelgő csatákra való felkészülés jegyében.

 1. Az ellenség mindig jelen van a szamuráj közelében, hogy zavarja és zaklassa,
 2. de a gondolat, hogy felkészül a harcra, és az a meditáció, hogy minden nap egy új nap a nagyszerű halálra,
 3. a szamurájt érzelmileg és szellemileg is erős emberré teszi.

A 21. században az élet minden területéről származó emberek élnek multikulti masszában, ahol minden automatizálva van, és a kézi munka alig-alig létezik.

Így az emberek arra kényszerülnek, hogy használják az eszüket, hogy túléljék a versengő világot, ahol még a barátok is rá vannak kényszerítve, hogy túltanulják és túlszárnyalják a többi barátjukat.

A modern embernek, aki úgy gondolja, hogy csak kölcsönhatásba kell lépnie és ki kell egészítenie a társadalom igényeit, mindenképpen szüksége van megfelelő intelligenciára a kommunikációhoz.

Lehet, hogy az ember jó ötletet gondol ki (mindenkinek vannak napi szinten is zseniális ötletei), de az igazi kérdés az, hogy hogyan valósítja meg azt az életében, és hogyan lesz jó megosztó is.

Mint egy szamuráj, aki szolgája a gazdájának. Őt az elvei vezérlik, hogy megőrizze a becsületét.

A modern szamuráj a technológia közepette élő ember, aki a saját típusú urát szolgálja: önmagát.

Értelem alkalmazása nélkül is képes lesz másokat szolgálni, de nem fogja tudni megtalálni létezésének lényegét és okát, és azt, hogy miért tesz valamit másokért. Először meg kell tanulnia, hogyan szolgálja önmagát, hogy tudja, hogyan szolgálhat másokat is.

Hogyan tud valaki másokat edzeni, ha előbb nem tudja megtanulni önmagát edzeni?

Ez a modern szamurájok útja – megtanulja tanítani önmagát, hogy tisztában legyen azzal, mit tanítson másoknak. Ez a bushido életvezetési tanácsadás, vagy bushido coaching.

Túl az életvezetési tanácsadáson

Szerencsen az őszi reggeleken a pókhálók úgy csillognak, mintha mindegyik gyémántokkal lenne kirakva. A magyalok piros bogyói kiemelkednek a sötétzöld, fénylő levelek közül. Ilyenkor egyszerűen csak nézni kell és örülni a kreativitás csodájának. Itt az ideje, hogy egyszerűen csak álljunk és bámuljunk.

Mint sokan mások, én is kapok kéretlen szórólapokat, vagy leveleket e-mailben .

Nemrég emailben jött egy akciós “life coaching oktatás ajánlat”, amelyben meghívtak, hogy képezzem magam “Life Coach”-nak.

Vajon a küldő személy tényleg őszintén gondolja, hogy mindannyiunknak szükségünk van egy “Life Coachra”? Vagy csak egy újabb lehúzása a meglévők mellé? Nem kérdezem meg tőle.

A coach mint edző, hajtani fog téged, hiszen ezért kerested meg, ezért fizeted, és a sikered az ő jutalma, referenciája. Ha elbuksz, ő is elbukik. Az emailben érkezett ajánlat csak pénz akar, de én mint személy nem érdeklem.

A túlzásba vitt életvezetési tanácsadás súlyosbíthatja a “Többet Tenni” és “Kevesebbet Lenni” problémáját.

Szögezzünk le pár tényt.

 • Te elsősorban egy “LÉNY vagy”.

A Netflix, TikTok, YT, vagy csak az általános robotikus napi folyamatok zajában és sietségében elfelejtjük, hogy “emberi lények” vagyunk. Az a futószalag logikájú Life Coaching, amely eltávolít ettől a lényegtől, távolabb visz a ” valódi élettől“.

Igen, többet érsz el. Igen, sikeresebb lehetsz. Lehet, hogy több célt érsz el, és  az is lehet, hogy elhibázod. ÉS LEHET, hogy elszalasztod ezt a rendkívüli áldást, hogy egyszerűen csak belelétezel a világba. Lehet, hogy lemaradsz az utazásról, mert a túltolással mindig csak a megérkezésre koncentrálsz.

 • Már ismered az “életet”.

Egyedülálló rejtély vagy. Különleges vagy. Senki sem ismer téged jobban, mint te magad. Ebben a tekintetben mindent tudsz. El kell kezdened bízni ebben. El kell kezdened bízni a folyamatban.

Legyél TE az, aki TUDJA. Egész életünkben arra tanítanak minket, hogy halmozzuk a tudást. Lehalkítjuk a “belső megmondó érzékünket”, hogy a racionálisnak beállított gondolkodást hangosítsuk fel helyette.

Pedig te már most is a szakértő vagy. Nincs szükséged több tudásra arról, hogyan kell csinálni.

Többnek kell lenned és kevesebbet kell tenned.

A paradoxon az, hogy a többnek lenni megtanulva egyre kevesebb idő alatt egyre többet tudsz tenni.

 • Gyönyörű vagy.

Szánj időt a szépségre! A szépség nem a célok kitűzésének és az időbeosztásnak a függvénye. A szépség a lényeged. Ha ezt a lényegiséget hiányolod, akkor a szépség valóban hiányzik. Semmilyen “életvezetési tanácsadás” nem fogja megszépíteni a kizárólag teljesítményekre épülő életet.

A szépség az, ahová tartozol. Ez a születési jogod. Semmit sem kell tenned ahhoz, hogy ezt felismerd. Ahogy a bölcs Lao-ce tanácsolta. “A cselekvés útja az, hogy legyél.” Ez mérhetetlenül termékeny, mert varázslatos.

 • Egyek vagytok.

Már most is EGY vagy. Egész és szent lény vagy. Az egységnek ez az érzése bármikor elérhető. Ha állandóan “csinálod” az életedet, az csak távolabb visz a valódi élettől. Ez az ajándék, ha tudod, hogy:

Te és az Élet nem különültök el egymástól.

Soha nem lehetsz különálló az élettől. Ha azt gondoljuk, hogy külön vagyunk az élettől, az olyan, mintha egy hal az óceántól elvágva magát keresné a víz élményét. Több lazításra van szükségünk az elengedés felé ahelyett, hogy a teljesítmény iránti egyre növekvő igényünket növelnénk.

 • Adjuk át magunkat.

Ez a végső életkészség ebben a 21. században. Ez a végső készség minden évszázadban. Csak engedd el magad.

Ne hagyd, hogy az ego érzése uralkodjon a lényeden. Ne növeld a ragaszkodás érzését ahhoz az illúzióhoz, hogy kiknek hiszed magadat. Különben mindig másodkézből éled az életed. Egyszerűen tanulj meg utat engedni magadnak.

Adj másoknak a szeretetet ok nélkül. Legyél inkább ésszerűtlen. Aztán térj észhez. Térj vissza egy kicsit több józan észre és sokkal több tudatosságra a tested szépségével kapcsolatban. Aztán ismét hagyd el egy időre a racionalitást. Ez is csak egy része annak a teljességnek, aki vagy.

 • Légy elég

Állandóan emlékeztetni kell az embereket, hogy “a most, a jelen pont elég”. Ez az élet első kézből megélt valósága. Javíthatsz az élethelyzeteden, de az életed első kézből szerzett tapasztalatán nem tudsz javítani.

Ha gondjaid vannak az életben, az általában azt jelenti, hogy nem első kézből élsz.

Múltbeli vagy jövőbeli elképzeléseket élsz folyamatosan meg arról, hogy milyen lesz vagy volt az élet. Kevés vagy abszolút nem létező jelenléttel.

Ezt az életet ajándékba kaptátok.

Semmit sem kellett tennetek azért, hogy ajándékba kapjátok még egyszer. Minden pillanatban elég, ha tudjátok, hogyan fogadjátok el. Ha nyitott szívvel tudtok nézni és látni, akkor megismeritek. Csak egy kis időre minden nap hagyd abba a “próbálkozást“. Ülj le, lélegezz be és ki. Semmin nem görcsölsz, és mégis minden megvalósul. Időbe telik, hogy ezt a bizalmat kiépítsük. Mégis el kell kezdeni.

 • Legyünk hálásak

Gyakoroljuk a hálát. Ez nagyszerű hozzáállás. A motivációt tanító emberek ennek a gyakorlatnak a fejlesztésére összpontosítanak. A helyes hozzáállás kimagasló eredményt hoz.

Az első hozzáállás a puszta létezés felfogása, ebből a hozzáállásból fakad minden más: az egyszerű hála megtapasztalása, az ünneplő hála megtapasztalása. Ez az élet. Ez nem az eredményektől függő “élet”.

Ez az élet ajándékának pillanatról pillanatra történő áramlása, amit szabadon kapunk. Ez a szeretet energiájának szabad áramlása. Ha ezt tudjátok, akkor túlmutattok magatokon. Az életnek ez a megtapasztalása akkor “túl van a hiten”. Túl van az “életvezetési tanácsadáson”.

A coachingon túl ez azt jelenti, hogy a felhalmozás helyett inkább elejtünk. Azt jelenti, hogy elkötelezed magad a jelenben való létezés megtapasztalása mellett. Az “életedhez” való ragaszkodás elhagyását jelenti, hogy élhess.

Azt jelenti, hogy az életet a szeretettől nem elválasztva éljük. Egy pillanat elég lesz, mert te örökké elég vagy.

Az életvezetők néha kis csomagokban érkeznek

Life coaching, életvezetés szavak nélkül

A legsikeresebb terápiák némelyike nem olyan szakemberektől származik, mint a pszichológusok. Néhány nem fizetős szolgáltatásokon keresztül érkezik. Néhány valójában nem is ad semmilyen tanácsot.

Ezek a sikeres terápiás életvezetési tanácsadókegyszerűen csak jelen voltak, és a puszta jelenlétük az, ami segített az embereknek megbirkózni és legyőzni még a legmélyebb bánatokat, depressziókat, elfojtásokat, bizonytalanságokat és a legkeményebb stresszorokat is.

Ezeket a tanácsadókat úgy hívjuk: háziállatok.

Amikor az emberektől eltérő életvezetési tanácsadókra van szükség

Akiknek nem lehet gyermekük, azzal a súlyos teherrel szembesülnek, hogy a társadalom képtelennek bélyegzi őket.

Sok pár a családi státuszban találja meg a beteljesülést, amint elkezdenek gyermeket vállalni… valakit, akit a sajátjuknak neveznek. Néha azonban fiziológiai korlátok és tökéletlenségek akadályozzák a reprodukciós funkciókat.

Az ilyen helyzetben lévő párok valami mást keresnek, ami biztosítja számukra a szeretet nyújtotta kényelmet és biztonságot – vagy bizonyos esetekben azt a plusz valakit.

Más pedig, akit elhagyott a szerette, akit fizikailag bántottak, aki érzelmi zavarban van, vagy egyedül van az életben (mint sok idős ember), ugyanezt a megnyugtató hatást keresi ezekben a kis életvezetési tanácsadókban.

Még a kórházakban is, ahol a betegek levertek és megterheltek, hirtelen reményt és javulást ébreszt a kis háziállatok jelenléte.

Háziállatok, mint emberek

Vannak helyek, ahol a kutyákat vagy macskákat, vagy a többi háziállatot olyan jól elkényeztetik, és olyan gondoskodásban részesítik, mintha emberek lennének:

 • a gazdáik ágyában alszanak,
 • ugyanazt az ételt eszik,
 • ápolják őket,
 • fürdetik,
 • körberajongják őket,
 • néha még babakocsiba is ültetik!

Mások ezt furcsának és értelmetlennek tartják, talán abszurdnak és radikálisnak is nevezik ezt a gyakorlatot.

Ezek a kis életvezetési tanácsadók azonban együtt tartják a megterhelt párt, és távol tartják a depressziót, hogy nem lehet igazi babájuk.

Háziállatok mint Life Coachok

Akkor válnak funkcionálisan életvezetési tanácsadóvá, amikor ezek a háziállatok emberként viselkednek, együttérzést és szeretetet adnak, és segítenek a bajba jutott embereknek talpra állni és jobb életkilátásokkal rendelkezni.

Mint a valódi emberi életvezetési tanácsadók, a háziállatoknak is megvan az a kimondatlan képességük, hogy ugyanezt a vigaszt és önbizalmat közvetítsék a gondoskodásra szorulóknak.

Mivel a gazdájukkal egymás mellett élnek, velük együtt esznek, velük egy fedél alatt alszanak, gondoskodnak róluk, és szeretettel teli jelenlétükkel ott vannak, tökéletes példái a koaktív életvezetési tanácsadásnak.

Az a csodálatos ezekben a háziállatokban, hogy nem kell semmit sem mondaniuk, vagy bölcsességeket harsogniuk, és filozófiai gondolatokat közvetíteniük, hogy a bajba jutott egyén elgondolkodjon.

Ezek a háziállatok olyan értelemben életvezetési tanácsadók, hogy lehetővé teszik a személy számára, hogy elgondolkodjon és meglássa a szépségét és csodáját annak, hogy szeretik, és hogy valaki mellette marad a magány vagy a szükség idején.

Ez ugyanaz a módszer, mint amit néhány emberi életvezetési tanácsadó próbál alkalmazni.

Azzal, hogy a gyógyulási folyamat egy bizonyos pontján csendben maradnak, lehetővé teszik a személy számára, hogy csak létezzen és végezzen némi önkeresést, miközben felajánlják a jelenlétet arra az esetre, ha ezeknek az embereknek tényleges segítségre lenne szükségük.

A háziállatok amelyeket gazdáik a puszta időtöltés miatt szereznek be, hogy elfoglaltságot és boldogságot jelentsenek, mindenen túlmutató módját biztosítják annak, hogy felrázzák őket, mielőtt még rosszabbra fordulnának a dolgok.

Nőnek, és fejlődnek mellettünk, ahogy mi magunk is érlelődünk.

A háziállatok több, mint szórakozásra és kikapcsolódásra szolgáló állatok: igazi életvezetési tanácsadók, amelyek kis cuki csomagokban érkeznek.

Hit: A láthatatlan életvezetési tanácsadó

Maslow szükséglethierarchiája

Vannak időszakok, amikor a legmélyebbre kerülünk, és kétségbeesetten szükségünk lenne azonnal az összes helyes válaszra.

De hiába próbálunk akármennyire is józanul gondolkodni, egyszerűen annyira elborítanak bennünket a gondjaink, hogy elhalványul bennünk a gondolkodó lényként való létezés képessége.

Ekkor adjuk át magunkat a kétségbeesés nyomorúságának, hiszen semmi sem támogat bennünket. Elveszítjük a hitünket önmagunkban.

Szükségünk lesz valakire vagy valamire, ami/aki kihoz minket a sötétségből, mielőtt átadnánk magunkat a halálnak. Amikor minden más kudarcot vall, egy utolsó erőfeszítéssel tartjuk magunkat, hogy megőrizzük épelméjűségünket.

Egy olyan entitás, amelyet nem is látunk, nem érinthetünk vagy hallunk, “hit”-nek nevezzük – a láthatatlan életvezetési tanácsadó.

Sok (vagy annyira mégsem?) minden kell ahhoz, hogy békésen és harmóniában éljünk önmagunkkal és másokkal.

Maslow, a 2. világháború idején élt teoretikus szerint a motivációnak vannak olyan szintjei, amelyek az embert produktivitásra és pozitív gondolkodásra késztetik.

Az emberek:

 1. az alapvető fiziológiai szükségletekkel kezdik, mint az élelem és a menedék,
 2. majd biztonságot keresnek a szocializációval,
 3. majd szeretetet és tartozást keresnek a társadalmi csoporthoz,
 4. aztán az előző három elem eredményéből kiindulva az önbecsülés biztonságával folytatják,
 5. majd elérik a harmonikus emberi gondolkodás csúcsát, ami az önmegvalósítás, a szükségletek minden területét képes integrálni önmagába.

Igaz, hogy az embernek van módja arra, hogy ezeket a szükségleteket összegyűjtse, és ténylegesen az önmegelégedettség alapjává tegye, de ennek egyik nagy hibája, hogy mindezek megszerzésében hiányt szenvedhet, ami a szükségletek teljes hierarchiájának összeomlását eredményezi, és az embert ismét a homály árnyékába taszítja.

Bár az öt szükséglet mindig jelen van az egyén számára, hogy összegyűjtse és integrálja, de szükség van egy kötő alapra és egy megtartó felső rétegre.

Amikor a hierarchikus szükségletek összeomlanak, a személy még mindig meg tud kapaszkodni egy vékony, de tartós rétegben, hogy visszahúzza magát, és amikor képes az önmegvalósításig újraépíteni, ugyanezzel a réteggel képes meg is tartani mindent.

Itt jön a képbe a hit

A láthatatlanba vetett szilárd hit és a hit abban, hogy ez a józan észt is a helyén tartja, több mint az önmegvalósítás, mivel túlmutat a normális emberi gondolkodáson és a kézzelfogható felfogáson.

A lelkek alternatív üzemanyagtípusa

Megtanultunk újra és újra felemelkedni a hamu fölé, míg mások talán elbuktak, és hagyták magukat teljesen elpusztítani.

Mégis, amíg lélegzünk, megvan bennünk a képesség, hogy megfordítsuk a dolgokat, és visszasodorjuk magunkat a jólétbe.

Kaptunk:

 • egy elmét, hogy kigondoljuk amit meg kell tennünk,
 • egy szívet, hogy erősek maradjunk a bajos eseményekkel szemben,
 • és egy testet, hogy elvégezzük a szükséges cselekvéseket.

A lélek az elménk, a testünk és a szívünk közös univerzuma, ahol valójában jelen vagyunk.

Ez a senki által nem látott, megváltozottan létező entitás mindannyiunkat arra késztet, hogy egyszerűen csak létezzünk.

Lélek: Nem látjuk, nem halljuk, nem tapintjuk, nem értjük, de tudjuk, hogy ott van.

Tudjuk, hogy mindannyiunk lelkének szüksége van a saját motivációjára, és olyan üzemanyagra, amely szintén éteri, hogy megfeleljen szellemünk éteri életének.

A hit, minden más mellett az a valami, amibe kapaszkodhatunk, amikor úgy érezzük, hogy a világ cserbenhagy minket.

A hit a lelkünk tápláléka, hogy a legalapvetőbb létezésünket a helyén tartsa, legyen az egy különleges élő energia, egy istenség vagy más, emberfeletti entitás. Bár az elnevezés mindegy is, ugyanazt takarja. Felejtsd is el inkább ezeket a címkéket, csak érezd és élvezd, hogy van. 

A hit úgy vesz részt a mindennapi életünkben, mint egy életvezetési tanácsadó, csak ezúttal; láthatatlan, mégis erősebb, mint bármely más emberi és állati életvezetési tanácsadó, akivel találkozhatunk.

Célkitűzés és hogyan érheted el a céljaidat – tippek egy életvezetési tanácsadótól

Célok – a célokkal gyűlölet-szerelem viszonyban vagyunk.

Szeretjük a célokat, mert nagyszerű és vonzó ötletek, és kiválóan motiválnak minket a haladásra, majd a fejlődésünk értékelésére; de utáljuk is őket, mert az idő nagy részében elérhetetlenek maradnak, és ez annyira de annyira frusztrálóóó…

A céloknak nem ezt kellene tenniük!

Végül is, mit ér egy cél, ha nem olyasmi, amit el is tudsz érni?

Life Coach – Életvezetési tippek

Life Coach 1. tipp – Akarnod kell!

Először is – ne fáradj azzal, hogy olyan dolgokra tűzz ki célokat, amiket nem igazán akarsz.

Például: ha a partnered azt mondja, hogy szeretné, ha leszoknál a dohányzásról vagy lefogynál, de te nem akarod, akkor miért is vesződnél azzal, hogy ezt célként tűzd ki?

Ha a cél(ok) nem olyanok, amit személy szerint te személyesen szeretnél elérni, és nem relevánsak számodra, akkor nem valószínű, hogy sikerülni fog – mert mélyen legbelül nem is akarod igazán.

Fogalmazd meg a céljaidat pozitív módon – a célnak mindig olyannak kell lennie, amit szeretnél elérni, vagy amin változtatni szeretnél. Nem pedig olyan dolog, amiről te vagy valaki más úgy gondolja, hogy meg kellene tenned.

Mindig egy 1-től 10-ig terjedő skálán határold be a cél fontosságát, ahol a 10 a teljes elkötelezettség, az 1 pedig a nulla elkötelezettség. Mennyire vagy elkötelezett a célod elérése iránt? Ha 8-nál kevesebb, akkor keress gyorsan másik célt.

Life Coach 2. tipp – Koncentrálj

Kezdd kicsiben. Válassz ki két-három területet, amelyen dolgozni szeretnél. Túl sokan mondják maguknak, hogy “ezt akarom csinálni, meg ezt, meg ezt, meg ezt, meg ezt……”, és a végén semmit sem érnek el!

A legtöbb dolog, amit a napod során teszel, elvégezhető különösebb szellemi erőfeszítés nélkül, de a változás nem tartozik ezek közé. Ezért próbálj meg néhány dologra koncentrálni. Így sikereket érhetsz el a beazonosított területeken.

Íme néhány olyan aspektusa az életednek, amin érdemes elgondolkodnod:

 • Fizikai,
 • szellemi,
 • érzelmi,
 • spirituális,
 • pénzügyi
 • kapcsolati.

Nos, melyik az első a listádon? A többi később következhet, de egyelőre kettőre vagy háromra kell összpontosítanod, nem többre.

Life Coach 3. tipp – Célok – a hosszú és a rövid

Szóval le akarsz fogyni 30 kilót? Remek! Biztos vagyok benne, hogy hosszú távon meg is fogod tenni. De egyelőre gondolkodj rövid távon. Ne arra gondolj, hogy fél év múlvára 30 kilót fogysz le. Gondolj arra, egy hónap alatt 5 kilót fogyj le.

Ez két dolgot tesz.

 1. Először is, sürgetővé és kiemeltté teszi a dolgot. Ahelyett, hogy azt mondanád: “Még van 6 hónapom, hogy leadjam az 30 kilót” (a 6 hónap gyorsan redukálódik 2 hónapra, aztán egy hónapra – az a lötyögős 30 kiló pedig mindig biztonságosan a helyén van, rajtad!). Viszont az első rövid célod már csak néhány hétre van, tehát el kell kezdened tenni érte.  Ez sokkal sikeresebb a végső célod elérése szempontjából.
 2. Másodszor, ahogy ezeket a kisebb célokat (a mini mérföldköveidet!) eléred, sikerélményt érsz el, ami rendszeres motivációt és bátorítást ad a folytatáshoz.

Life Coach 4. tipp – Tedd kezelhetővé a célt

Ahelyett, hogy azt mondanád: “Azonnal le fogok szokni a napi 20 szál cigiről”, változtasd át erre: “Egy hétig nem fogok napi 15-nél többet szívni, majd a következő héten 10-et, és így tovább”.

Adj magadnak apró győzelmeket, apránként. Sokkal könnyebb sok kisebb célt elérni, amelyekből egy nagy cél áll össze – ahelyett, hogy rögtön a nagy célt próbálnád elérni!

Life Coach 5. tipp – Jutalmazd meg magad útközben

Ha két hónap alatt leadod a 10 kilót, menj, és rendelj magadnak egy nagy Teheráni Pisztációs kávét (de csak azt az egyet!) arany cukorgyöngyökkel a Cafe Frei-ben, majd térj vissza azonnal a következő célodhoz.

Ez egy kis szórakozást visz az önkontroll és az önfegyelem folyamatába. Várni fogod a jutalmat, és élvezni fogod, és amikor a dolgok nehezebbre fordulnak, olyanokat fogsz mondani, hogy “még két hét van hátra, és már csak 2 kilót kell leadnom”“meg tudom csinálni, aztán bűntudat nélkül élvezhetem a kávécskámat!”

Life Coach 6. tipp – Légy pontos az időzítéseddel kapcsolatban

Ne csak annyit mondj, hogy “le fogok adni 5 kilót”. Mondd azt, hogy “szeptember 1-jéig 5 kilót fogok fogyni”. Így, amikor augusztus közepén elkezd csábítani a boltban egy Toffifee, azt mondhatod: “Szó sem lehet róla, két hét múlva már csak 2 és fél kiló van hátra, és nem fogom most elszúrni”.

Life Coach 7. tipp – Tedd ki a célodat oda, ahol látni lehet!

Tartsd mindig szem előtt a célodat. Ahelyett, hogy egy nagy szelet sajttorta rendelésével engednéd meg magadnak, hogy “elfelejtsd”, hogy fogyni próbálsz, a vizuális emlékeztető segít abban, hogy valami könnyebbet válassz, de ugyanakkor tartsd magad a célodhoz.

Ez segíteni fog legyőzni a vágyadat és koncentrált maradni.

Tedd ki a célját bárhova, ahol rendszeresen látod, például talán a hűtőszekrényre vagy a tükörre, a szekrény ajtajára, egy karkötőre medálként, nap folyamán rendszeresen látnod kell.

Én a céljaimhoz gyakran egy betűt rendelek. Így amikor ránézek a karkötőmre, és látom az “F” betűt (az most titok, hogy mit jelent), akkor eszembe jut a célom, és teszek is érte azonnal. 

Nem szép, de működik, mert mindig látom
Én írtam rá filccel: nem szép, de működik, mert mindig látom

Life Coach 8. tipp – Bátorítás, tisztelet és elszámoltathatóság

Magyarázd el egy barátodnak vagy családtagodnak, hogy mi a célod, beleértve az időkeretet is, hogy tudjanak segíteni neked ebben.

A kipécézett személynek rendszeresen meg kell kérdeznie tőled, hogyan haladsz. Felelősségre kell vonnia, és motiválnia, valamint inspirálni kell téged!

Nyilvánvalóan bátorító típusnak kell lennie! (Ha nem az, kérj meg valaki mást, aki az.) Ha elszúrod, akkor megmondhatja őszintén, de ugyanakkor fel is vidíthat, és mondhat olyan dolgokat, mint például: “Semmi baj, most már kész van, ne izgulj, majd holnap folytatod.”. Ha jól csinálod, akkor azt mondhatja, hogy “kiváló, szép munka stb.”, és ezzel máris jobban érzed magad.

Life Coach 9. tipp – Írd le (és aztán arasd le) a hasznát

Ha (maradjunk a súlycsökkentésnél, mert az konkrét) fogyni próbálsz, az előnyeid valahogy így nézhetnek ki:

 • Jobban érzem magad,
 • jobb az önbecsülésem,
 • hosszabb lesz az életem,
 • kényelmesebbek a ruháim,
 • nagyobb a választék a ruhaboltokban, ahol vásárolok,
 • a kedvesem szerint minimum 10 évvel fiatalabbnak nézek ki,
 • jobb a szex,
 • és így tovább.

A dohányzásról való leszokás esetén ez így nézhet ki:

 • Frissebb lehelet,
 • nincs több barna ujj,
 • kevesebb ránc az arcomon,
 • nincs több vörös szem,
 • nincs több büdös ruha,
 • hosszabb élet,
 • több pénz marad hobbira,
 • a párom nem kényszerít többé arra, hogy napi két órát a hátsó verandán töltsek a szakadó esőben!

Ha listát készítesz, akkor képes leszel látni, hogy mit fogsz profitálni a célod megvalósításából.

Ismét jó ötlet, ha egyszer már kigondoltad ezeket az előnyöket, hogy a céloddal együtt felírd őket (a hűtőszekrényre, tükörre, laptop háttérre), hogy amikor mindennap felülvizsgálod a célodat, lásd a cél elérésének előnyeit is.

Life Coach 10. tipp – Sikerrel jártál – jutalmazd meg magad!

Ez lehet bármi – kicsi vagy nagy. Ha ledobtad azt a 30 kilót, rendesen kényeztesd magad! Tervezd meg, hogy elmész és megveszed magadnak az S-es vagy XS-es méretű ruhát, vagy a 32-es farmert és feszülős pólót, amire mindig is vágytál – és aztán viseld büszkén!

Köss egyezséget a parnereddel/barátoddal hogy ha eléred a célodat, akkor fullosan megünneplitek.

Bármit is tervezel, tedd személyessé, élvezetessé és kívánatossá számodra, így alig várod majd.

SEMMIKÉPPEN hagyd ki ezt a részt – ez az egyik legfontosabb!

Segíteni fog motiválni, amikor küszködsz és élvezetes célt ad neked.

Győződj meg róla, hogy megjutalmazod magad a kemény munkáért!

Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság