Minél egyszerűbben öltözködsz annál sikeresebb vagy

Észrevetted már, hogy a legnagyobb cégek vezetői, híres politikusok a lehető legegyszerűbben öltözködnek? Mark Zuckerberg vagy Barack Obama is szinte minden alkalommal ugyanabban a szettben látható, de a néhai Steve Jobs vagy Albert Einstein számára sem okozott migrénes fejfájást a reggeli öltözködés. Mi lehet az oka? Egyszerűen lusták öltözködni? Sajnálják a pénzt a divatos ruhákra?

Közel járunk a megoldáshoz, de mégsem ez a válasz. Amennyiben még nincs meg a megfejtés tegyél egy próbát, járj Te is mindennap szürke pólóban és farmerben mint a Facebook vezér, hátha rájössz a siker titkára. Azonban, ha nincs időd kivárni a heuréka pillanatot, akkor olvass tovább, igyekszem segíteni neked és terelgetni kicsit a siker felé vezető úton.

Mit mondanak azok, akik már felértek a csúcsra?

Mielőtt belevágnánk, nézzük meg, hogy melyek a már említett sikeres emberek konkrét indokai a szerény ruhatárra. A szürke pólójáról, szürke kapucnis pulóveréről és farmernadrágjáról elhíresült Zuckerberg szeretné a lehető legegyszerűbben élni hétköznapjait és megkímélni magát a felesleges döntésektől, mint például válogatni a különböző ruhadarabok között. Úgy véli, hogy nem tud maximálisan a munkájára koncentrálni, ha olyan dolgokra kell az energiáját pazarolni, amely kevésbé fontos mint a közösség érdekei.

mark zuckerberg ruhataraMark Zuckerberg ruhatára

Forrás: Facebook

Ha azt mondom, hogy fekete garbó és kék farmernadrág, akkor jó eséllyel Steve Jobs neve ugrik be neked elsőre. Róla írhatnánk hosszú oldalakon át, de a szettjére egy egyszerű magyarázat van, amely nem más mint a mindennapi kényelem.

Barack Obama kedvence a kék és a szürke lehet, ugyanis eddig szinte csak ilyen színű öltönyökben láthattuk a nagyközönség előtt. Hasonló választ adott arra a kérdésre, hogy miért ilyen szűkös a választék a ruhásszekrényében, akárcsak a Facebook vezetője. Elmondása szerint túl sok fontos döntést kell meghoznia, amelyek sokkal fontosabbak annál, minthogy mit eszik vagy éppen mit visel.

Ahogy láthatod, a csúcson fontos döntések sorozatát kell meghoznod, amelybe a ruhaválasztás nem tartozik bele. Na persze mindig vannak kivételek, akinek van ideje az öltözködésre, vagy komplett stylist csapattal rendelkezik. Ilyen például korunk egyik leghíresebb színésze Dwayne Johnson, akinek valószínűleg külön gardrób háza van, amelyben az elegáns öltönyök mellett, az Instagram bejelentkezések során is viselt ujjatlan pólók garmadája sorakozik fel. Na, de térjünk vissza a lényegre, nézzük miért jó, ha nem állsz hosszú percekig minden reggel a ruhásszekrény előtt.

#1 – Mentális fáradtság elkerülése

Egy átlagembernek az öltözködés mellett számos apró döntést kell meghoznia minden egyes nap, amelyek kiüríthetik a fizikai és mentális energiaraktárakat, főleg, ha azok kevésbé fontosak. Ezek lehetnek például a „Milyen kenyeret vegyek?”, „Menjek e ma futni?”, „Angolozzak e ma?”, „Nézzek e meg egy részt a kedvenc sorozatomból?”, stb.

faradt no

Nem azt mondjuk, hogy az előbb említett döntésekkel ne foglalkozz, mert abszolút része a hétköznapoknak. Azonban, ha rutint viszel a mindennapjaidba, esetleg heti tervet is készítesz, abban az esetben sokkal gördülékenyebben megy majd minden és jobban is érzed magad a nap végén, kevesebb stressz ér majd. Például írd fel magadnak, hogy hétfőn magvas kenyeret veszel, pénteken pedig félbarnát. Készíts heti ütemtervet a tanulásodhoz, sportolásodhoz vagy akár a kikapcsolódáshoz is. Sokkal egyszerűbb, ha ránézel az előre megtervezett naptáradra, mintha hosszú percekig kellene azon gondolkodnod, hogy mit is csinálj az nap. Nincs ez másként a ruháiddal sem. Minél kevesebb a választék, annál kevésbé fárasztod le az agyad a „Vajon ez a nadrág passzol a piros felsőhöz?”, „Ehhez a cipőhöz vajon melyik óra illik?” és hasonló kérdésekkel. Sikeres embereink garantáltan nem küzdenek efféle problémákkal, csak a lényeges dolgokra koncentrálnak, amely egyenesen repíti őket céljaik felé.

#2 – Pénzt spórolhatsz

Ha nem is annyira egyszerűsíted le a ruhatárad mint Obama vagy Jobs, de elhatározod, hogy ezentúl csak fele ennyi ruhát vásárolsz mint eddig, komoly összegeket spórolhatsz. Nem csak a meg nem vett ruhákról beszélek, hanem az azok beszerzésével kapcsolatos járulékos költségekről. Ugye mire eljutsz a bevásárlóközpontba tankolnod kell az autóba vagy meg kell venned a buszjegyet, ha már elmész ruhát vásárolni, abból sosem csak ruhavásárlás lesz, hanem gyorskaja, mozi vagy egyéb boltok látogatása, de a ruhákhoz vásárolt kiegészítőkről ne is beszéljünk.

Ezek a költségeket leosztva havi szintre legyen csak 5.000 Ft. Belegondoltál abba, hogy egy év alatt hova eljuthatnál, ha a megspórolt pénzből könyvet vásárolnál vagy 1-1 kurzusra beiratkoznál? Teljesen mindegy, hogy programozó, marketing guru vagy népszerű Youtuber akarsz lenni, 1 év alatt már ráléphetnél arra az útra, amelyen már Zuckerberg is végigment.

onfejlesztes

#3 – Időt is spórolhatsz

Amennyiben eldöntötted, hogy mentálisan sem szeretnél kimerülni nap mint nap, valamint a pénzed felesleges ruhák helyett inkább a személyes fejlődésedre költöd, akkor itt az ideje, hogy időt is spórolj. Itt most nem a reggeli ruhaválogatásra gondolok…bár azzal is sok idő elmehet plusz az egyéb felesleges dolgokkal, különböző töprengésekkel az alaposan kidolgozott napi rutin hiányában. Azonban, ha ehhez hozzáadjuk a ruhaneműk beszerzésével töltött időt, akkor egy évben akár több napot is elvesztegethetsz az életedből.

Ezek kiküszöbölésére ma már számos megoldás van. Ott van az online rendelés vagy akár az előfizetéses modellre épülő webshopok. Ha hasonló ruhatárat szeretnél, mint a cikkben már említett személyek, akkor azt is tudni fogod, hogy fél év múlva milyen ruhát fogsz hordani. Ennek tudatában az adott webshopban beállíthatod, hogy 3 havonta, fél évente, évente küldjenek neked x darab szürke pólót és mellé x darab kék farmernadrágot például. Ezentúl automatizált lesz minden és már a pár perces online rendeléssel sem kell foglalkoznod, nemhogy a fizikai bevásárlással.

Ha már ott tartasz, hogy a pénzzel kevésbé kell óvatosan bánnod, akkor megbízhatsz ruhatisztító cégeket is, akik az egész ruhatáradat karbantartják. Amennyiben szükséges minden nap házhoz jönnek a szennyesért, kimossák azt, szárítják, vasalják majd frissen, illatosan visszajuttatják hozzád. Abban az esetben, ha volt már hasonlóban részed, akkor tudod, hogy ezzel is több órát spórolhatsz havonta, amelyet ezentúl most már munkádra, személyes fejlődésedre fordíthatsz.

Az öltözködésről nem a legidőigényesebb mindennapos elfoglaltság jut eszedbe, de, ha jobban belegondolsz, ráébredsz, hogy havonta több órát, évente akár több napot is elvesz az életedből. Nem mondom, hogy holnaptól járj Te is fekete garbóban és farmerben, de, ha megpróbálsz kicsit spórolni, mind az időddel, mind pedig a pénzeddel, úgyhogy azt saját magadba fekteted, annak garantáltan meglesz az eredménye.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság