Fiatalabb alkalmazottak motiválása: bevált tippek és trükkök

igy-motivaljuk-fiatalabb-alkalmazottainkat

A fiatalabb korosztály ma egészen más értékeket képvisel, más rendszer szerint közelíti meg a munka fogalmát, mint az idősebb generáció.

Mivel az elkötelezett munkatársak minden vállalat számára nélkülözhetetlenek, felmerül a kérdés: hogyan tudjuk a legkönnyebben biztosítani az alkalmazottak motivációját – különösen a fiatalabb munkavállalók esetén?

Új generáció, új motiváció

Tény, hogy egyetlen generációt sem vitattak és nem elemeztek még olyan sokat, mint az Y generációt.

Hogyan gondolkodnak és milyen az érzelmi világuk?

A fiatal generáció tagjai között is vannak jól képzettek, akik nem csak „valamilyen” munkakörben szeretnének dolgozni, sokkal inkább olyan munkát akarnak, amelyben az önmegvalósítás legyőzi a tiszta bérmunkát.

Nem csak a karrier kedvéért érdekli őket a saját szakmai pályafutásuk, és nem is csak a pénz miatt dolgoznak egy bizonyos cégnél. Inkább a fejlesztésben, a formálásban, a változásban hisznek.

igy-motivaljuk-fiatalabb-alkalmazottainkat

Ez az oka annak, hogy hajlamosabbak a belső motiváltságra ahelyett, hogy külső juttatásokra, például céges mobiltelefonokra és hasonlókra lenne szükségük. Előnyben részesítik az önálló munkavégzést. Fontos számukra, hogy magunk dönthessenek, és ne korlátozzák őket folyamatosan a vezetők vagy a szigorú hierarchiai viszonyok.

Nagy jelentőséget tulajdonítanak a rugalmas munkastruktúráknak (különösen az idő és a hely tekintetében), amelyek a szabadság érzését adják, illetve zökkenőmentesen megteremtik a „munka és az élet” egyensúlyát.

Természetesen maga a munka szórakoztató jellege, a csapat többi tagjával való kommunikáció és kapcsolat is ugyanolyan lényeges, hiszen munka után is szeretnek kapcsolatban maradni a mai generáció tagjai.

Megbecsülés és elismerés

Az embereknek alapvető igénye, hogy értékeljék és tiszteletben tartsák őket, azaz ne csupán egy, vállalaton belüli „pozícióként” tartsák őket számon.

A megbecsülés azonban – különösen sok vállalat stresszes mindennapi munkája során – időnként elvész, ezért újra és újra fel kell éleszteni. Emiatt rendszeresen mutassuk meg a fiatalabb alkalmazottaknak, hogy elismerjük és értékeljük őket, illetve az általuk végzett munkát.

Kimutathatjuk elismerésünket dicséretekkel, akár egy jó ötletért, egy sikeres projektért vagy a kitartásért. Fontos, hogy a dicséretet azonnal és közvetlenül fejezzük ki. Míg a dicséret gyakran egy konkrét cselekvéshez kapcsolódó spontán vállveregetés, az elismerés inkább alapvető hozzáállás.

Coaching

Manapság különösen népszerű a fiatal munkavállalók körében a coaching! Egyre több cég vezetője részesül maga is coachingban, aminek részeként még a tapasztaltabbak is újabb személyes készségeket fejleszthetnek ki.

igy-motivaljuk-fiatalabb-alkalmazottainkat

Nyertes-nyertes pozíció alakulhat ki egy cég életében, ha nemcsak a hierarchia legfelső fokán lévő dolgozók, hanem a csapat összes tagja számára elérhetővé válik ez a szolgáltatás.

Bizalom

Az életben majdnem minden a bizalomról szól! Ezért különösen a fiatalabb munkatársak esetében fontos a bizalommal történő motiváció: nem kell minden levelet látnunk és minden beszélgetést hallanunk.

Ahhoz, hogy az emberek szabadon dolgozhassunk és fejlődhessenek, szükségük van a saját döntéseikre és arra az érzésre, hogy egy feladatért felelősséggel tartoznak. A jó csapatvezetőt nem a folyamatos kontroll vezeti, sokkal inkább az, hogy nyitott fülekkel, tanácsokkal és tettekkel áll a csapat mellett.

Rugalmas munkakultúra

A változásokat leginkább a hatékony kommunikáció lehetőségével lehet kezelni. Ehhez a témakörhöz tartozik a home office és a rugalmas munkaidő lehetősége, valamint az is, hogy a fiatal munkatársakkal (is) megértőbbek vagyunk a kezdeti időszakban.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat