Számlázási lehetőségek – Melyiket válasszam?

A gazdasági eseményeket hivatalos számviteli bizonylatokkal kell alátámasztani, ez a törvény. Ennek többféle módja lehetséges:

Készpénzfizetési számla

Ez a legegyszerűbb számla típus, ezzel találkozhatsz a legtöbbször, a rá vonatkozó szabályokat az ÁFA törvény szabályozza. Kiállítani könnyű. A kiállító és fizető fél adatai, adószámmal együtt, a termék vagy szolgáltatás, annak ára, és a végösszeg, amit fel kell tüntetni.

Számlatömb

Ez egy fokkal bonyolultabb a készpénzfizetési számlánál, itt már több adatot kell feltüntetni, de lényegi különbség nincs. E kettő számlázási módnál hátrány, hogy folyamatosan kézzel kell kitölteni a lapokat, el kell raktározni mindkét félnek. Ha épp nincs kéznél, nagy fennakadást okozhat vagy ha elveszett, az adóhatóság igencsak mérges lesz, az elszámolás nehezebb.

Számlázó program

Ehhez a gép számlázáshoz egy szoftver telepítés szükséges, melynek hivatalosnak kell lennie. Komoly szabályok vonatkoznak rá, de nem kell az adóhatóságnál hitelesíteni, csupán rendelkezni kell a következőkkel:

  • A számla kibocsátójának rendelkeznie kell a program leírását, működését tartalmazó dokumentációval.
  • A számla kibocsátójának rendelkeznie kell a szoftverfejlesztőtől kapott Jogszabály megfelelőségi nyilatkozattal, amely igazolja, hogy a program megfelel a törvényi előírásoknak. Ezt a nyilatkozatot nem kizárólag a számlázóprogram készítője, hanem annak átalakulása/megszűnése esetén a jogutódja is kiadhatja

A gép számlába nem lehet kézzel belejavítani és dokumentálni kell a könyvelésben, ezért olyan programot érdemes választani, ami az egész könyvelést segíti.

Azoknak ajánlott, akii nagy forgalmat bonyolítanak le, folyamatosan újabb és újabb számlákat kell kiállítaniuk és nem akarnak a számlatömb vásárlásával bajlódni.

Online számla kiállítása

A számlázó program egy újabb fajta változata, amely folyamatos internetkapcsolatot igényel. Ebben az esetben egy részletesen kitöltendő űrlappal való regisztráció után, kapsz egy felületet, amin keresztül, más számlázó programokhoz hasonlóan, számlát állíthatsz ki. A rá vonatkozó törvényi előírások a nem online programokéhoz hasonlóak.

A gép számlázás esetében nagy előny, hogy a számítógépet, laptopot vagy egyéb, erre alkalmas eszközt általában magadnál tartod, ha ilyesmivel dolgozol, így nem kell külön még a papír alapú számlákat is észben tartani, pakolni jobbra-balra, vigyázni, hogy el ne vesszen. A szoftverek raktározzák a számlákat, így mindig elérhető és nem tud elveszni, könnyű kikeresni, amit meg akarsz nézni te vagy épp a könyvelő, esetleg a NAV.

Érdemes egy könyvelővel átbeszélni, melyik megoldás a leghatékonyabb a te vállalkozásod számára. Mindegyik megfelel az adóhatóság elvárásainak, mindegyik szigorú számadású bizonylat, hiánya retorziót von maga után, ilyen tekintetben nincs különbség köztük.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. Kedves Attila! Nagyon köszönöm ezt a bejegyzést és lenne egy kérdésem. Terveim között van, hogy adószámos magánszemélyként fogok tevékenykedni főállás mellett. Melyik számlázási mód a javasolt illetve 2015-ben lesz lényeges változás az előző évek rendszeréhez képest?

    Előre is köszönöm a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság