ÚrIsten! Hogyan rakjam össze a weboldalt?

Egy gyakorlatlan weblaptervező hamar elkezd aggódni, amikor új feladatot kap. Az aggódás oka általában az, hogy nem látja át: mit, hogyan és milyen sorrendben kell összerakni ahhoz, hogy az eredmény megfeleljen a megrendelőnek. Nekik szeretnénk most pár tippel segíteni.

Mivel egy utólagos hiba korrigálása sok időt visz el, emiatt az alábbi listát érdemes lehet akár még a könyvjelzőid közé is elmenteni!

  1. Mindig a kezdőlap (angolul “home”) legyen a kiindulás pont,  amely a weboldal nyitólapja. Nevezhetjük “Főoldal”-nak, vagy “Címlap”-nak is, de a lényeg az, hogy innen induljon ki minden.
  2. Rakjuk össze fejben, majd pontosan dokumentáljuk az aloldalakat, amelyekre a kezdőlapról továbbkattintva juthatunk el: kategóriaoldalak, termékoldalak, GYIK, képgaléria, impresszum, jogi irányelvek, kapcsolat… .
  3. Készítsük össze az aloldalakra szánt tartalmakat: szöveget, képeket, videókat, hanganyagokat, letölthető pdf-eket.
  4. Ábrázoljuk az információs architektúrát, és tervezzük meg ezek megfelelő elérhetőségét: menük, belső linkek, címkék.
  5. Végül, ha összeállt a pontos terv (és a megrendelő is jóváhagyta), akkor álljunk neki csak összeépíteni az oldalt.

Figyelem: ne hagyd magadat összekeverni azon ügyfelek által, akik mindenfélét összeolvasva beszélnek külön weblap/honlap/weboldal-ról. Bárki bármit mond, ezek mára egymás szinonimáivá váltak. Minél egyszerűbb köztetek a kommunikáció, minél érthetőbben mutatod be a terveket az ügyfeleknek, annál elégedebb lesz, mert pontosan tudja, hogy azt kapta, amit szeretett volna.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság