7 fontos lépés a céges blogod sikeréhez

Az online siker receptje: toborozz győztes típusokból álló csapatot; alkoss olyan terméket, amire van kereslet; építs kreatív kommunikációs csatornát! Talán már rájöttél, hogy a három lépés közül pont a harmadik lesz az, amin a vállalkozás sikere leginkább múlik.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

7 olyan lépést állítottunk össze, amivel hatékony blogot építhetsz fel!

1. A blog nem rólad szól

Miután létrehoztál valahol egy blogot (akár ingyenes szolgáltatónál, akár a saját céges oldaladon), máris kezdheted az írást.

A tartalom számos formát ölthet: lehet írott cikk, vizuális média: kép, infografika, videó, podcast, audio. Ez attól függ, hogy éppen kiket céloztok meg és mit akartok eladni. Mivel nem minden cég tud gyakran írogatni, így vagy keress egy jó cikkírót, vagy amit írsz, az minőségi, hasznos írás legyen!

A blog mindig értéket közvetítsen, segíts az olvasóidnak abban, hogy sikeressé váljanak. Adj nekik tippeket, tanácsokat, betekintést a titkokba, mutasd meg az aktuális trendeket, légy informatív. Írj konkrét példákat a sikerre, publikálj esettanulmányokat.

Bármit is teszel ki a blogba, érezze az olvasó azt, hogy valóban szüksége van az olvasottak alkalmazására, és adott esetben a termékedre, vagy szakértői szolgáltatásodra.

Fontos: blog nem arra való, hogy magadat fényezd, és alázd a konkurenciát, a legtöbb olvasó nem szereti a “megmondóember”-eket.

2. Állíts össze győztes csapatot

Ha megértetted a  felhasználó-központú tartalom fontosságát, itt az ideje a összegyűjteni a háttércsapatot is! A csapat tagjai lesznek azok az emberek, akik létrehozzák, szerkesztik, terjesztik és reklámozzák a bejegyzéseket, valamint profin nyomonkövetik, kezelik az eredményeket. A sikerhez nem “egy“, hanem “a” csapat szükséges.

A szakmai blogok olvasói általában igényes olvasók, akik kiváló minőségű, szórakoztató, informatív cikkeket akarnak, és ha nem találják meg, amit keresnek, gyorsan odébbállnak. Pár éve (komoly blogok hiányában) a gyenge minőségű tartalommal is lehetett konverziót elérni, de ez ma már nem működik.

Sok vállalkozó szeret írogatni, de azt írásra szánt időt hamar elsöpri a sok egyéb teendő. Ezért érdemes külön egy tartalommenedzsert is megbízni, aki vagy maga írja a posztokat, vagy tudja, hogy kinek érdemes a cikkírást kiszervezni.

3. Kreatívan épülj be a köztudatba

Számos módon gyűjthetünk forrásokat a blogoláshoz, de főleg olyan forrásokat használjunk, amelyek a vásárlóink gyakori problémáira adnak válaszokat. Ezek alapján adhatunk ki ingyenes ebook-ot, videót, vagy akár kocsiban meghallgatható rövid mp3-akat is.

A sok hasznos tartalom fogja a cégedet megismertetni a piaccal, így új ügyfeleket toboroz.

7 fontos lépés a céges blogod sikeréhez
7 fontos lépés a céges blogod sikeréhez

4. Írj vendégposzokat

Trend: itthon szinte mindenki félti a blogját másoktól, illetve a blogtulajdonos inkább a saját oldalára írogat, mint máséra.

Pedig: ebbe is kell energiát fektetni. Nem csak linket adsz a vendégbloggernek, hanem az általános magatartás miatt értékes és ritka partnerkapcsolatokat is kiépíthetsz így.

Szomorú: akinek erősebb, látogatottabb blogja van, az többnyire pénzért hajlandó csak vendégposzotot fogadni.

Megoldás: ha nem tudsz vendégblogolni, fektess nagy hangsúlyt a cikkekre (1-es pont). Tapasztalatunk szerint jó cikkeket 1-2 hét után már szakmai országos szövetségek, hírportálok is átvesznek forrásmegjelöléssel.

5. Hirdesd a tartalmadat

Miután megírtuk minőségi blogbejegyzésünket, felvetődik a kérdés: hogy tudom ezt minél többfelé eljuttatni? Meg kell érteni, hogy pár lájkolással nem ér véget a marketing. A blogunk bejegyzéseire ugyanis érdemes időről-időre visszamenőleg is hivatkozni!

Keress kapcsolódó blogbejegyzéseket az interneten, írj rendes véleményt, légy udvarias és kérd meg a blog íróját, hogy a linkedet se törölje ki a hozzászólásból. Ezt megteheted itt is, ha nem 2 mondattal intézed ez a hozzászólást, nyugodtan linkelheted a kapcsolódó cikkedet.

Ha van több weboldalad is, az új bejegyzéseket érdemes onnan is meglinkelned. Ez forgalmat terelhet, illetve a Google szemében is erősebb lesz a bejegyzés (de ez már a SEO témához tartozik).

6. Szerezz visszajáró olvasókat

Most, hogy megvannak a remek cikkek, egyre többen ismerik és olvassák is a blogodat, törekedj arra, hogy minél gyakrabban jöjjenek vissza a látogatóid. Most azt kérdezed:

Hogyan szerezzek visszatérő látogatókat?

Ösztönözd őket, hogy iratkozzanak fel a hírleveledre, hírértesítődre.

Hagyd, hogy kérdéseket tegyenek fel ők is.

Találj ki valamiféle egyszerű versenyt a számukra jópofa nyereménnyel, pl. egy formatervezett, logózott bögrével.

Biztosíts a számukra speciális ajánlatokat.

Ösztönözd őket, hogy jöjjenek vissza gyakran, mert érdemes.

Hagyd vitázni a kommentelőket.

7. Rendszerezz, légy folytonos

Most, hogy már kezded élvezni  a sikeres üzleti blog előnyeit, itt az ideje, hogy rendezd a blog napi dolgait is.

Ha nem állsz le az írással (mint ahogy általában szokás), és állandó hangsúly fektetsz az ügyfél-központúságra, értékes írásokat publikálsz máshol, és nálad is publikálnak vendégbloggerek, jelen vagy a közösségi médiában is, akkor továbbra is látni fogod a blogolás pénzre való átválthatóságát.

Zárszó

A blogolás nagyszerű módja annak, hogy megtartsd a jelenlegi megrendelőket, elérd az új ügyfeleket, és ezáltal a jó híred mindenhol megelőzzön. Bár a blogolás nem az egyetlen módja annak, hogy sikeres lehess az online térben, a megfelelő blogírási stratégiával minden bizonnyal sikeres lehetsz 2013-ban is!

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság