Egyéni vállalkozás indítása – ezek kellenek hozzá

Egyéni vállakozás indítása
Egyéni vállakozás indítása

Egyéni vállalkozást indítani ma a legegyszerűbb vállalkozási forma. Akinek van ügyfélkapus regisztrációja, az az ügyfélkapun keresztül egy nap alatt elintézheti.

Ehhez nem kell más mint a magyarorszag.hu oldalról letölteni az ehhez szükséges űrlapot, és pár napon belül megkapjuk a vállalkozás adószámát, statisztikai számjelét, a rögzített TEÁOR számo(ka)t.

A vállalkozói igazolvány kiváltása éppen ezért nem is szükséges azonnal, hiszen a visszaküldött igazolás alapján már lehet számlatömböt, céges pecsétet készíteni.

Amennyiben mégis szeretnél vállalkozói igazolványt, annak költsége 10.000 forint, ezt az igazolványt a vállalkozási tevékenységed folytatása során bármikor kiválthatod, amikor a kézzel fogható igazolványra szükséged lenne. Ennek elkészülte körülbelül két hét.

A vállalkozás indításakor mindenképpen szükséged, hogy a tevékenységedet elkezdhesd:

  • Igazolásra,
  • Pecsétre,
  • Számlatömbre, vagy valamilyen számlát kiállító  programra,
  • Könyvelőre

Azt is tudnod kell, hogy az egyéni vállalkozást kétféleképpen lehet elindítani:

  1. ha van heti 36 órás munkaviszonyod és emellett a munkaviszony mellett váltod ki – hétköznapi nyelven szólva – kiegészítő tevékenységként,

vagy

  1. főállású egyéni vállalkozóvá válsz.

Első esetben a tevékenységed és a hozzákapcsolódó járulékok és adók megfizetése valamivel egyszerűsödik.

A második esetben viszont a magad után fizetendő, az államkincstár felé irányuló kötelezettségeid az igazolványod kiállítási dátumától számítva teljesítendő kötelezettségként jelentkeznek.

Az is tudnod kell, hogy az egyéni vállalkozás indításakor nincs semmilyen közzétételi kötelezettséged (egyéni cégként már igen).

A tevékenységeid közé csak azokat a tevékenységeket veheted fel, amelyekhez

  • meg van a megfelelő képesítésed,
  • vagy olyan személyt alkalmazol, aki rendelkezik a tevékenység folytatásához szükséges végzettséggel, képesítéssel.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság