Mit tudsz ma eladni a neten?

Webáruház trendek 2013

Az internet nagyon speciális eladási csatorna, a vásárlási szokások teljesen mások, mint a “való életben”. Az interneten található konkurens üzletek árait gyorsabb áttekinteni, összehasonlítani, az áruházak egy-két kattintásnyira vannak a potenciális vásárlóktól, így a verseny nagyon erős és éles.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A vevők gyakran használnak ár összehasonlító oldalakat, így keresve a pénztárcájuk számára kedvezőbb ajánlatokat. Ha webáruházat üzemeltetsz és erős a verseny, akkor sem kell kétségbeesned, mindössze a piacot kell jobban ismerned, mint a versenytársaidnak.

Az impulzusvásárlások (értsd: hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás) száma csökken, és inkább több napos tervezés és kutatómunka eredményeképpen rendelik meg a terméket.

A Nielsen és a Gfk Hungária piackutató felmérések eredményei azt mutatják, hogy az internetes felhasználók 6%-a már azt is tervezi, hogy élelmiszert vásároljon az interneten.

Figyeld csak meg: pár év múlva sokkal több vásárló fogja interneten keresztül elintézni a napi bevásárlását csak amiatt, mert még aznap megkapják ingyenes szállítással együtt a sztükséges termékeket.

A felmérés eredményei röviden:

 • 100-ból 78 netező már vásárolt az interneten keresztül;
 • Az internetes vásárlók 40 %-a már könyvet is vásárolt az interneten;
 • Az internetes vásárlók legtöbbje a könyvek után utazást, szállást és belépőjegyet (19%);
 • Szórakoztató elektronikát (16%);
 • Repülőjegyet (15%) vásárolt az online elérhetőségek valamelyikén.
 • 6% online szeretne a jövőben élelmiszert is venni;
 • 39% más online áruházak egyéb lehetőségeit is megnézi.
 • Tavaly a vásárlók 43%-a használt valamilyen kupont vásárlása során, idén eddig 49%-uk.
 • A vásárlók fele bankkártyával fizet.

Webáruház trendek 2013

Az okostelefonok a vásárlási szokásainkra is hatással vannak

Az iPhone-os, és az Androidos telefonok tulajdonosai is alaposan utánanéznek a kiszemelt árucikknek az interneten.

A megszokott hétköznapi boltban megnézik, kipróbálják a terméket, majd egy olcsóbb online áruházból rendelik meg. Sőt, léteznek olyan intelligens programok is, melyek a keresett termékre felkutatják a legjobb offline és online ajánlatot.

A Compete.com szakmai felmérése szerint

 • az iPhone tulajdonosok 41 százaléka,
 • az Android tulajdonosok 43 százaléka már így vásárol leginkább.

A technika és az internet fejlődése e felé a tendencia felé vezeti a vásárlókat, csak sajnos sok kereskedő nem látja változást, még többen nem is tervezik, hogy online áruházat is nyissanak.

Mit tudsz eladni ma a neten?

Műszaki termékeket

A műszaki termékek kategóriájában az egyre nagyobb piaci verseny nehezíti meg az online értékesítést. Az árharc eredményeként minimális profit és nagy marketingköltség a jellemző. A műszaki termékekkel foglalkozó kereskedők egyre inkább használják az EU-s, azon belül is a szlovák adózás lehetőségeit, így a magyar nagykereskedelmi árakhoz képest jóval alacsonyabb árakat tudnak meghatározni, ez pedig nagy nyomást gyakorol a hazai a kiskereskedői tevékenységre…

Biotermékeket

Biotermék webshoppal hosszú távú üzletet építhetsz fel: a biotermékeket kedvelő vásárlók napi szinten használják a bioélelmiszereket és a biotermékeket. Ha sikerül a vásárlót megnyerni magunknak az első vásárlása után, akkor hűséges vásárlónkká tehetjük magunknak.

Nagy értékű luxus termékeket

Ezeknél a termékeknél nagyon kevés megrendelések száma, viszont annál magasabb profitot tudsz elkönyvelni. Ezen a piacon még ma is – köszönhetően a válság hatásainak – nehezen lehet értékesíteni, viszont a válság után egy nagyon letisztult piacra építkezhetnek a luxus termékekkel foglalkozó online áruházak.

Letölthető termékeket

Kiemelkedően magas profit, olcsó – szinte nulla – logisztikai költségek, és azonnali teljesítés jellemzi. Szinte minden automatizálható az ilyen webáruházakban. A fizetés, számlázás, szállítás alig követel emberi erőforrást, így a működési költségek is jelentősen csökkenek. Gondoljunk csak bele, a Google Play-en hányféle hasznos program, játék tölthető le. Ha nem érné meg azt árusítani, senki nem csinálná.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság