Életmentő összefogás: ingyen megnézik, hogy nálad mennyire biztonságos a villamos hálózat!

Kicsi országunkban is nagyon sok olyan ember él, akik a maguk módján megpróbálnak segíteni embertársaikon, hogy kicsit szebbé, biztonságosabbá tegyék világunkat. Ők azok, akik nem azt látják csak, hogy milyen napi gondokkal kell megküzdeniük, hanem a maguk módján megpróbálják szebbé tenni világunkat.

Általában az ilyen emberek a hivatásukhoz kapcsolódó segítségnyújtásban jeleskednek, hiszen ha valaki szereti a munkáját, akkor az kellő motivációt nyújt számára. Jóleső érzéssel tölti el az önzetlen segítségnyújtás, és az emberek pozitív visszajelzései.

Ilyen események szoktak lenni az építőiparban dolgozók összefogása is, például amikor egy szobafestő ingyen a munkadíját nem felszámítva kifest egy közösségi helységet, ahol például kisgyermekekkel foglalkoznak. Nagyobb cégeknél is sokszor ösztönzik a munkavállalókat, az önzetlen segítségnyújtásra.

Ilyen vállalat például a Prezi is, ahol tavaly a mélyszegénységben élők kis csoportján segítettek a maguk módján lakásépítési munkájukkal. Számos ilyen nagy cégek által támogatott eseményről lehet beszámolni, mely azért valljuk be jó marketing fogás is, hiszen növeli az említett cég hírnevét.

Az egyéni kis akciókról, és a szerveződésükről ritkán számolnak be a nagy médiumok.

Ezért gondoltam megosztok veletek egy ilyen jellegű önállóan szerveződő kis kezdeményezést, melyet villamos szakemberek kezdeményeztek.

Céljuk, a biztonságosabb villanyszerelési hálózatok felé történő elmozdulás.

Sokan az elektromos energia mindennapi használata során bele sem gondolnak, hogy komoly veszélyforrásokat rejt magában. Sokszor halálos áldozatokat szed a gyanútlan lakossági felhasználók körében. A halálos balesetek kivizsgálásakor a gyakran kiderül, hogy pár ezer forintos befektetéssel megelőzhető lett volna a baleset.

Gondolkozz el, hogy például a Te lakásodban, mikor volt ellenőriztetve az elektromos hálózat?

A villamos szakemberek egy fórum keretében szerveződnek, mindenki a saját teherbírása alapján bevállalva az ingyenes munkavégzést. A munka, mellyel szeretnének hozzájárulni a biztonságosabb elektromos hálózatok üzemeléséhez, egy felülvizsgálói munka. Melynek keretében megvizsgálják a leggyakoribb veszélyforrásokat az villanyóránál és elosztó hálózatnál.

Magyarország különböző településeiről jelentkezve, általában lakóhelyük közelében vállalják az ingyenes felülvizsgálat elvégzését. Általában egy órás elfoglaltságot jelent számukra. A felülvizsgálatkor talált esetleges hibákról tájékoztatják a helyi lakost. Aki saját maga dönthet, hogy milyen további lépéseket tesz, az esetleges hibák kijavításának ügyében.

Semmiféle kötelezettséggel nem jár a felülvizsgálatot igénybevevő részéről, az elektromos hálózatának vizsgálata.

A legjobb esetben kiderül, hogy biztonságos körülmények között élsz családoddal, és nyugodtabb lehetsz e tények ismeretében.

Kedvezőtlenebb helyzetben legalább tisztában látsz az élet és tűzveszélyes megoldásokkal kapcsolatban, melyek lakóhelyeden fennállnak: így a felelősségteljes döntését te magad hozhatod meg. Ha ismered a veszélyforrásokat, a felfedezett hibákat, és tenni akarsz a biztonságosabb életkörülményeidért. Akkor bármelyik villamos szakembert felkérheted a feltárt hiányosságok kijavítására.

Az ingyenes munkavégzést felajánló villanyszerelőket a szakma szeretette, és hírnevének öregbítése ösztönzi. Egyes elektromos szakemberek, akik láttak már halálos áramütés helyszínét, azt mondják, hogy sokszor apróságokon múlott egy-egy ártatlan emberi élet. Ezen változtatni kellene, akcióba kezdtek ennek végrehajtás érdekében.

Sajnos az emberek nagy része közönnyel viseltetik a téma iránt, amíg nincsenek személyesen érintve. (Közeli ismerősüket éri áramütés, rosszabb esetben halálos áramütés.) Egyesek gyanakvással kezelik a témát, mert mindenhol átverést sejtenek. Nem értik meg, hogy miért éri meg ez a vizsgálatot végző szakemberek maroknyi csoportjának ez az akció?

Létezik egy mondás mely szerint, az emberek nem becsülik az ingyen, vagy kis összegért kapott felajánlást. Ilyen az emberi viselkedés, melyen kellő akaraterővel változtathatunk.

Vegyétek igénybe a lehetőséget, ha lakóhelyeteken elérhető az ingyenes felülvizsgálat. Hiszen végiggondolva vesztenivalód nem igazán van.

Ha kellően sokakhoz jut el ennek a kezdeményezésnek a híre, akkor pozitív változást lehet elérni a villamos biztonságtechnika területén is.

Segítsétek az elektromos szakemberek összefogását, osszátok meg közösségi oldalatokon a kezdeményezés hírét!

Ahol megtalálhatjátok a résztvevő településeket, és a felülvizsgálatokat végző személyeket:

www.villanyszerelo.forum.hu

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív