Felnőtt tanulási módszerek, melyekkel soha nem késő elsajátítani a helyes tanulást

felnott-tanulasi-modszerek-melyekkel-soha-nem-keso-elsajatitani-a-helyes-tanulast

Gyerekként még könnyen ment a tanulás, felnőttként viszont el se tudod képzelni, hogyan sajátíthatsz el új képességeket? Nagy probléma, hiszen a long life learning egy alapvető pontja a sikernek.

Azonban egy percig se aggódj! Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány hatékony tanulási módszert, melyek közül bátran szemezgethetsz felnőttként is.

felnott-tanulasi-modszerek-melyekkel-soha-nem-keso-elsajatitani-a-helyes-tanulast

Az örök klasszikus: az indexkártyák

Szüleink közül nagyon sokan már gyerekként indexkártyákkal tanultak, majd később valamiért eltűnt ez a hatásos módszer az oktatásból. Pedig fontos lehet bevetni az igazi klasszikus módszereket, hiszen nem véletlenül használják vagy használták ezt hosszú idők óta.

Miről is van szó? A kártya egyik oldalára egy kifejezést vagy kulcsszót írhatsz, a másik oldalra pedig a szó magyarázata kerül. Nyelvtanulásnál is remekül alkalmazható: az egyik oldalra magyarul írod le a kifejezést, a másikra pedig az adott nyelven.

Sokan használnak indexdobozokat is. Az első rekeszbe az új kártyák kerülnek. Ha minden kifejezés legalább három kártyán szerepel, az ismétlések biztosítják majd, hogy a tartalom könnyen megjegyezhetővé váljék.

A következő rekeszbe a régebben tanult kifejezések kerülhetnek, melyek időnkénti ismétlése szükséges az anyag hosszútávú memorizálásához.

Ha mindez túl régimódinak tűnik számodra, akkor itt az ideális megoldás: az olyan alkalmazások, mint az Anki vagy a BrainYoo, már egyszerűen digitálisan kínálnak kártyákat!

Auditív hangfelvételek

Te az a típus vagy, aki akkor tanul a legkönnyebben, ha visszahallgatja az anyagokat? Ha igen, ezt a módszert neked találták ki! Egy diktafonnal vagy egy alkalmazással könnyedén rögzítheted tananyagodat – olyan részletességgel, ahogyan számodra a legmegfelelőbb.

Ezután újra és újra meghallgathatod ezeket a felvételeket vásárlás közben, a metrón vagy amikor csak szeretnéd. Még ha nem is figyelsz mindig aktívan, a tudatalattid automatikusan tanul.

Ha szereted a változatosságot, egy kis kreativitással igazán élvezetessé teheted ezt a módszert! Mit szólnál, ha elénekelnéd a tananyagodat? Vagy vicces verset írnál belőlük? Minél egyedibben készíted el a tananyagot, annál jobban szórakozhatsz vele, és a végén annál könnyebben megmarad az emlékezetedben.

Vizuális gondolattérképek

Vannak olyan embertársaink, akik szívesebben vizualizálják a dolgokat, mintsem többször végighallgatnák saját előadásukat. Lehet, hogy számodra is ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás?

A gondolattérképek bemutatják egy adott téma összefüggéseit különféle ábrák, rajzok és skiccek segítségével.

A legfontosabb, hogy mindenki saját magának készítse el a gondolattérképet, hiszen egy-egy figura, egy szín vagy csak egy geometriai ábra alapján akkor jut eszedbe a tartalom, ha a készítés folyamán ez érzéseket váltott ki belőle.

felnott-tanulasi-modszerek-melyekkel-soha-nem-keso-elsajatitani-a-helyes-tanulast

SQ3R – Olvasás öt fázisban

Bár az SQ3R úgy hangzik, mint egy karakter neve a Star Warsból, igazából ez egy olvasástechnikai módszer neve. Az SQ3R a Survey, Question, Read, Recite and Review rövidítése.

  1. Survey – felmérés: Először átnézed a szöveget, és hozzávetőleges áttekintést kapsz róla.
  2. Question – kérdés: Kérdéseket teszel fel a cím alapján. Miről szólhat a szöveg? Hogyan kapcsolódnak a központi témák egymáshoz?
  3. Read – olvasás: Keress választ a leírt kérdéseidre.
  4. Recite – felmondás: Az olvasott szöveget mondd vissza saját szavaiddal.
  5. Review – összegzés: Helyezd a szöveget nagyobb kontextusba. Ha hallottál vagy olvastál már korábban az adott témáról, hogyan tudod mindezt összekötni az újonnan elsajátított ismeretekkel?

Tanulás és mozgás együtt? Miért is ne!

Te nem az a típus vagy, aki órákig tud ülni az íróasztalnál? Semmi gond! Tanulni lehet testmozgás közben is.

Mit szólnál egy humoros versikéhez, miközben a lakásban sétálgatsz? Élveznéd, ha fekvőtámaszokat nyomva ismételgetnéd a kártyáid tartalmát? Légy kreatív, és merj új utakat törni a szó legigazibb értelmében!

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság