4 egyszerű módszer, amivel sikeresebbé teheted a webáruházad

A webáruházak sikerének titka az igényesség; csakis azok a webáruházak fejlődnek, amelyek igényes kereskedelmi szolgáltatást kínálnak. Őszintén, kritikusan és alaposan meg kell figyelnünk a webáruházunkat annak érdekében, hogy a hiányosságait fel tudjuk fedezni.

Jó a dizájn?

Sajnos nagyon sok weboldal tulajdonos, beleértve az e-kereskedelem szereplőit is, saját ízlésüknek megfelelő dizájnt építtetnek. Ezzel tulajdonképpen nincs baj addig, amíg a megrendelő ízlésvilága és az alapvető ergonómiai és grafikai ajánlások nagyrészt fedik egymást. De sajnos gyakoribb, hogy a saját igények szerint készíttetett webshop hátrányból kell induljon.

A dizájnnak a termékre, illetve a tematikára kell asszociálnia. Minél rövidebb időre van szüksége a látogatónak ahhoz, hogy felmérje a terepet, annál nagyobb a valószínűsége, hogy érdeklődéssel fordul a termékek felé. Amennyiben egy-két másodperc elteltével nem derül ki számára, hogy egy ékszer webshopban vagy egy kerti szerszám webáruházban böngészik, akkor ne számítsunk túl jó konverzióra.

Ennél viszont bonyolultabb a design kérdése, egész tanulmányokat lehetne írni róla. Viszont általánosságban elmondható minden webáruházra, hogy az egyszerűség jelenti számára a legjobb választást. A túlzsúfoltság és az éles keretek megosztják és elterelik a figyelmet, egy ügyes minimalista megjelenéssel viszont igény szerint irányítható a látogató figyelme.

A design az áttekinthetőséget és a használhatóságot is kell segítse, ehhez pedig hozzátartozik az, hogy a termékek fotóit jó minőségben és megfelelően nagy méretben tesszük közzé.

Szintén a dizájnelemek közé soroljuk a lényegi információk megjelenítésének helyét. Itt kell megemlítenünk, hogy a navigáció szempontjából fontos elemeket vagy akár termékoldalakon a rendelés és kosárba helyezés funkcióit mindig a hajtás feletti részre tervezzük.

Egyszerű a kezelhetőség?

Minden webáruház tulajdonos szerint az ő webshopja pofonegyszerűen kezelhető. Nem is világos, mit nem lehet ezen érteni… számára!

Nem elég, ha a tulajdonos kiismeri magát a webshopban, minden látogatónak el kell tudnia igazodni. Ezért igyekeznünk kell olyan navigációt felépíteni, amivel egyszerűbbé válik a termékek megtekintésének és megrendelésének folyamata.

A látogatót persze mindig érdekelni fogják a legkülönfélébb dolgok. Ezeket összegyűjthetjük egy gyakran ismételt kérdések típusú fájlban, illetve a vásárlási feltételeket külön fel kell tüntetnünk. Adjunk meg minden segítséget a látogatónak, hogy kényelemben és biztonságban érezhesse magát!

Garantáljuk a félreértések elkerülését?

Sok webáruház ott hibázik, hogy hagyja kétségek között bolyongani a potenciális vásárlót, aminek az lesz a következménye, hogy eláll a rendeléstől.

Milyen tipikus hibákra gondolunk? Nem tüntetjük fel, hogy az árak bruttóban vagy nettóban vannak meghatározva, nem tüntetjük fel a termékekkel kapcsolatos alapvető információkat, nem találja a kiszállítási költségre vonatkozó adatokat, stb. Ezek mind-mind olyan apróságok, amelyek a vásárló elvesztéséhez vezethetnek.

Mutatjuk a minőséget?

Ha minőséges termékeket árulunk, miért rejtenénk véka alá? Tűnjünk ki a tömegből és bátran matricázzuk a termékfotókat a gyártó márkajelzésével! Ennek köszönhetően nagyobb bizalommal fordulnak a termékeink felé, illetve lemoshatjuk az „ez is biztos kínai” véleményt.

Nem csak a logókat, hanem a különböző minősítéseket, szabványokat, tanúsítványokat is linkelhetjük. Ezek használatával elősegítjük az oly gyakran emlegetett bizalomépülést.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság