Egy törvényi szigorítás, ami jól sülhet el

Az Európai Unió tagállamaiban egységes szabályozás lépett életbe júniustól a webáruházak visszavásárlási kötelezettségére vonatkozóan. A szabályozás kimondja, hogy a webáruházak az eddigi 8 nap helyett 14 napig kötelesek visszavásárolni az adott terméket.

Az új szabályozás természetesen nem talált rózsás fogadtatásra a webshopok üzemeltetői körében, ugyanis a vásárlók a korábbi 8 nap alatt is mérhető arányban döntöttek úgy, hogy nem kívánják megtartani a terméket. A kereskedők attól tartanak, hogy jelen időszak növelésével ez az arány tovább növekedhet.

Ám maguk a kereskedők sem gondoltak mindennek a pozitív hatására; bebizonyosodott, hogy a megnövelt elállási időszak bizalomnövelő hatású. A vásárlók a mai napig idegenkedve fordulnak az elektronikus boltok felé, így ez a bizalomnövelés hosszútávon a kereskedők malmára hajthatja a vizet.

Mint tudjuk, szinte az összes meghatározó webáruház egyik jelentős feladatának tartja a célközönség bizalmának növelését. Ez pedig sok esetben a költségvetésben is kimutatható tételként szerepel.

Szakértők azt mondják, hogy a hosszabb elállási időszak növelheti az online vásárlási kedvet is. Magyarország tekintetében ez különösen érdekes lehet, hiszen enélkül is rohamosan nő az elektronikus felületeken elköltött pénzmennyiség.

Az év első három hónapjában mindösszesen 27 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a hat legnagyobb szektorhoz tartozó magyarországi webáruházak. Ez dinamikus növekedés jelent, így egy újabb lökéshullám jelentős fejlődési potenciált biztosítana a magyar webshopoknak.

Minden okunk megvan az optimizmusra, viszont túlzott hurrá-optimizmus lenne azt hinni, hogy ezentúl minden webáruház sikerre van ítélve. Továbbra is csak akkor lehetnek sikeresek, ha jó terméket jó áron kínálnak, a felületük és a látogatottságuk pedig megfelel a technikai és marketing jellegű elvárásoknak.

Korábbi írásainkban többször elmondtuk, hogy a webáruház üzemeltetésnek, illetve a konverziónövelésnek roppant fontos elemét képezi a bizalomépítés. Így tehát elengedhetetlen, hogy segítsük a felhasználót a saját lehetőségeinek, jogainak és kötelezettségeinek megismerésében.

Mindemellett sikeresen növelhetjük a bizalmat oly módon, ha nem csak a törvényi szabályozásba foglalt minimumot biztosítjuk a vásárlóink részére, hanem ennél hosszabb pénz visszafizetési garanciát adunk.

Mivel Magyarországon napjainkban éljük az elektronikus kereskedelem dinamikusan fejlődő korszakát, így nem csoda, hogy gombamód szaporodnak a legkülönfélébb kisebb és nagyobb webáruházak. Egyre több hagyományos kereskedő dönt úgy, hogy termékeit az online világban próbálja meg értékesíteni. Ráadásul egyre nagyobb kínálattal vannak jelen a nagy szereplők, akik komoly szegmenseket fednek le önerőből.

Biztosnak látszik a tendencia, hogy azok a kereskedők erősödhetnek meg, akik a legteljesebb mértékben képesek kiszolgálni a vásárlók igényeit. Ne feledjük el, hogy a vásárlónak már nem kell fél órát autóznia egy másik áruházig, elég kettőt kattintania. Emiatt egyre növekszik a konverzióoptimalizálás és a használhatóság jelentősége.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság