Internet milliárdosok: 4+1, akiknek összejött!

Internet milliárdosok: számos példát említhetünk ebben a kategóriában, hiszen sok olyan sikertörténetről hallhattunk már, amikor valakiknek sikerült az interneten keresztül meggazdagodniuk egy-egy jó ötlet miatt. Tekintsük át a leglényegesebbeket, hátha nekünk is támad egy-két ötletünk az övék nyomán, és ne feledjük: az ötlet kevés, meg is kell valósítanunk!

A legkézenfekvőbb, ha a felsorolásunkat azzal a két úriemberrel kezdjük, akiknek a korszakalkotó “találmányát” ma minden ember használja. A

Google

kitalálóiról van szó, Sergey Brin-ről és Larry Pag-ről. Mindketten a Stanford egyetemen tanultak, és mindketten professzor szülőktől származnak, így genetikailag eleve jó ésszel vannak megáldva. Mindkét egyetemista megszakította a tanulmányait 1998-ban, amikor is úgy döntöttek, hogy megalapítják és létrehozzák a Google-t.

Az egész projektet az egyik barátjuk garázsában kezdték el, méghozzá egy olyan algoritmus megírásával, amely nemcsak egy keresett szót keres meg a weboldalakon, hanem rangsorolja is a weboldalakat relevancia alapján.

Kezdetben persze nekik is kellett némi tőkét belefektetniük, azonban mint tudjuk, ez mára sokszorosan térült meg.

Napjainkban Sergey Brin a Google cég technikai igazgatója, Larry Page pedig a termékfejlesztési részleget vezeti.

A Google 2006-tól mobiltelefonokon is jelen van, illetve a YouTube-ot is felvásárolta később. A Google székháza, amely Kaliforniában található, a tavalyi évben átállt napenergia felhasználására, amellyel a cég környezettudatos programját, a „ne tégy kárt” programot is segít megvalósítani. A Google a részvényei top árát egyébként 2007-ben érte el, amikor egy-egy részvényért 740 dollárt kellett fizetni a tőzsdén.

Manapság az internetet használók körében a “keresés” szó szinonimája lett a Google kifejezés, ami ugyancsak a cég hatalmas sikerét mutatja. A társtulajdonosok pár éve egy Boeing 767-es gépet is vásároltak saját kis utazásaikhoz. A Google alkotói 2009-ben a 26. helyet foglalták el a Forbes ranglistán, ahol a világ leggazdagabb emberei vannak nyilvántartva.

A két alkotó mellett van még egy fontos ember a Google-nél, ő pedig Eric Schmidt, a cég ügyvezetője. Ericet a két tulajdonos még 2001-ben bízta meg a cég vezetésével, így nem is csodálkozhatunk, hogy ezek után közel 6,6 milliárd dolláros vagyonra tett szert. A szakember, aki egyébként a Princeton egyetemen végzett, elektronikai mérnök végzettséggel rendelkezik, és a Google előtt több cégnél is dolgozott már, többek között a Bell Labs-nál, a Xerox-nál, a Sun Microsystems-nél, és a Novell-nél is.

Térjünk most csak el egy kicsit a Google-től, és induljunk el a virtuális áruházak (webáruhézak) felé.

Larry Page, Sergey Brin
Larry Page és Sergey Brin

A következőkben az

Amazon

megalkotójáról, a pár éve már 8 milliárd vagyonnal rendelkező Jeffrey Bezos-ról lesz szó. Őt sokszor szokták a „technikai zuhanás túlélője”-ként is emlegetni. A története még 1997-ben indult, amikor is Jeffrey a tőzsdére vitte cégét, ami ekkor még eredetileg csupán könyveket árusított, azonban napjainkban már bármit megvásárolhatunk az oldalon.

A virtuális boltban az éves eladások összege meghaladja a 15 milliárd dollárt is, ami nem éppen kis összeg.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy az elme, amely az Amazon.com-ot megalkotta, milyen múlttal rendelkezik. Jeffrey szintén a Princeton egyetemen végzett, 1989-ben. Ezután dolgozott kockázati tőke befektetőknél, de nagyon hamar kiderült, hogy ő inkább számítástechnikai zseniről. 30 évesen kezdett könyveket árulni az interneten, ekkor még a seattle-i garázsából dolgozott.

Manapság már főleg az űrturizmus érdekli, hiszen a vagyonára nem nagyon kell odafigyelnie. Több birtoka is van Texasban, és ezeken található a Blue Origin nevezetű építési és egyben tesztelési bázis is, ahol azon igyekszik, hogyan is valósíthatná meg az emberek űrbe való utaztatását.

A harmadik sikertörténet, az

eBay

megalkotója Pierre Omidyar jelenlegi vagyona körülbelül 8 milliárd dollár körül van, eredetileg francia születésű, viszont irániai gyökerei vannak. Eredeti foglalkozása szerint számítógép programozó, és a vállalkozását, amely lehetőséget ad online aukciók vezetésére, még 1995-ben indította el.

Már ekkor is eBay volt az oldal neve, amelyet manapság már többmillió ember használ, akik örömmel vesznek részt licitálásokon, sokak számára elsődleges megélhetési forrást is biztosít az eBay.

Omidyar 1998-ban átadta az ügyvezetői teendőket Meg Whitman-nak, azonban ő maradt az igazgató, a cég elnöke. Pierre nagyon szeret blogolni, és kiemelkedő adakozónak számít az Omidyar Networks-ön keresztül, segíti a kisebb vállalkozások elindulását a fejlődő országokban, valamint forrásokat juttat nonprofit szervezetek számára is.

eBay

A Forbes listán 2009-ben ő volt a világ 156. leggazdagabb embere. Az eBay kapcsán mindenképp meg kell említenünk még egy fontos embert, méghozzá Jeffrey Skoll-t, aki napjainkban már nem dolgozik a cégnél, azonban ő volt az első elnök, és az első teljes munkaidejű alkalmazott is, amikor 1996-ban csatlakozott a céghez.

Az ő személye azért lényeges, mert ő dolgozta ki azt a tervet, amelynek a segítségével végül az aukciós oldal ilyen sikeres lett. Annak dacára, hogy ő maga már nem dolgozik a vállalatnál, a mai napig ő az eBay második legnagyobb részvénycsomagjának tulajdonosa. Ma az idejét szereti jótékonykodással eltölteni, valamint filmeket is készít.

Végül, de nem utolsósorban kell megemlítenünk a Shi Yuzhu nevét is, aki a

ZTgame

kapcsán jön szóba. A 2,8 milliárd dollárjával ő egész Sanghai leggazdagabb lakosa. Shi matematikus végzettséggel rendelkezik, és a Zhejian egyetemen végzett, ami egyet jelent azzal, hogy Kínában a legjobb szoftverfejlesztő helyen tanulhatott. 1991-ben megalapította az úgynevezett Zhuhau Giant Hi-Tech Group-ot-t.

Sajnos a cég rövid időn belül csődbe ment, hatalmas adósságokat halmozott fel, miután egy hetven emeletes felhőkarcoló megépítésébe bukott bele, amely sosem készült el. Shi Yuzhu-ra azt szokták mondani, hogy „akinek másodszorra jött össze”, mivel azzal épített újra vagyont,  hogy online játszható játékokat kínál, amelyek a ZTgame nevet viselik.

Az oldala nagyon népszerű gyermekek és felnőttek körében is egyaránt. Yuzhu a cégét az elmúlt néhány év alatt már bevezette a New York-i Euronext tőzsdére is, azonban a vagyonának a fele onnan származik, hogy két kínai bankban szerzett részesedést.

+1

Szintén akad még valaki, akit a Google-hoz kapcsolhatunk. A neve Omid, aki a Google 12. alkalmazottja, összvagyonát 2 milliárd dollár körül van, és teljes vagyonát egy pingpong meccsnek köszönheti.

Omid még a Netscape-nál dolgozott, amikor összetalálkozott Sergey Brinnel és Larry Page-el. Utóbbiak meghívták egy pingpong meccsre a garázsukba, amit Omid azzal köszönt meg, hogy egy közeli kínai vendéglőből vacsorát hozatott mindenkinek.

Azóta sok év telt el, és ő már a Google értékesítési és vállalkozás fejlesztési részlegét irányítja. Egy iráni bevándorló fiúról van szó, aki a San José állami egyetemen szerzett elektromos mérnöki oklevelet. 2006-ban pályafutásának csúcsaként ő vezette le a YouTube 1,65 milliárd dolláros felvásárlását is.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. […] Amazon feje, Jeff Bezos 27,2 milliárd dollárjával a tizenkettedik helyezett. Utána rögtön a Google két alapítója Larry Page és Szergej Brin következik alig kevesebb mint 25 milliárd dolláros […]

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság