Miért a Rolex az egyik legdrágább óramárka a világon?

miert-a-rolex-az-egyik-legdragabb-oramarka-a-vilagon

Több mint 15 millió euró – ennyi volt a Rolex eladási ára Paul Newman hagyatékából. Ez az ár minden bizonnyal kivétel, de a mitikus svájci luxusórák ára továbbra is szédítő magasságokban van. Mi ennek az oka? Mitől olyan drága egy Rolex? Ebben a cikkben elmagyarázzuk a brand titkát.

A nagy kereslet határozza meg az árat

miert-a-rolex-az-egyik-legdragabb-oramarka-a-vilagon

Az olyan klasszikusok iránt, mint a Rolex Submariner, még ma is töretlen a kereslet. Az árak az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedtek, mivel a luxusórákat egyre inkább befektetésnek tekintik. Ezen kívül a Rolex mint gyártó korlátozza saját termelését.

A gyűjtők vagy befektetők által az órákért fizetett túlzott árak elsősorban a nagy keresletnek és a viszonylag alacsony kínálatnak tudhatók be. A piac „éhsége” a Rolex klasszikusok iránt, de a limitált speciális modellek iránt is egyszerűen kielégíthetetlen.

Ezért olyan drága egy Rolex

Kézi gyártás

A magas színvonalú mechanikus órák gyártása általában drága és időigényes. A Rolex is az úgynevezett manufaktúra-márkák közé tartozik: az órákat továbbra is kizárólag kézzel szerelik össze. Ezért nem ok nélkül beszélünk a svájci óragyártás magas művészetéről.

És ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz: a Rolex gyártóüzeme Svájcban található, amely a világ egyik legmagasabb munkaerőköltségű országa. Mondanunk sem kell, hogy egy Rolexnek ezért más az ára, mint egy távol-keleti gyárban készült karórának.

Kiváló minőségű anyagok

A Rolex nagyon jó minőségű anyagokat használ óráihoz. A számlapokhoz általában például fehér aranyat, míg a számok homokfúvott platinából készülnek. Természetesen ez nagyban befolyásolja a végső árat.

Ami pedig az acélt illeti, a svájci cég még egy lépéssel továbbmegy: csak úgynevezett 904L acélt használnak. Sok luxusórában a már jó minőségű 316L-es acélt használják a feldolgozáshoz. A 904L acél ritkább, fényesebb, de nehezebben megmunkálható, így drágábbá teszi a Rolex órákat.

miert-a-rolex-az-egyik-legdragabb-oramarka-a-vilagon

Szigorú minőségellenőrzés

A Rolex üzletpolitikája összetett és költséges – ezért évente csak 800 000 órát gyártanak. Minden egyes óra ellenőrzési ciklusa hosszú és bonyolult. A drágaköveket pontosan a megadott helyen kell elhelyezni a milliméteres tartományban. Ha a pozíció csak az emberi hajszál vastagságának negyedével tér el, az órát elutasítják és javításra küldik.

A Rolex legendája

A Rolex egy igazi legendává vált! Az órák számos világrekordot értek el, miközben gyakran például extrém körülmények között viselték. A Mount Everest első meghódításakor 1933-ban Oyster karórák kísérték a kalandorokat. 10 000 m feletti magasságban is ellenálltak a szélsőséges éghajlati viszonyoknak.

A vízálló Rolex modelleket a második világháború idején brit vadászrepülőgép-pilóták is használták. A Rolex alapítója, Hans Wilsdorf nekik szentelte saját órakollekcióját. Az Air-Tiger és az Air-King kifejezetten a Battle of Britain pilótái számára készültek.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat

Művészet, Mint Befektetés

Milyen típusú műalkotások a legeladhatóbbak ma? Nehéz megmondani, hogy milyen típusú művészet a legjobban eladható, mivel