Hét stílusszabály a sikerhez egyenesen a Chanel luxusmárka alapítójától

het-stilusszabaly-a-sikerhez-egyenesen-a-chanel-luxusmarka-alapitojatol

Ki ne hallott volna Coco Chanelről, az innovatív zseniről, aki az elegancia példaképeként, egy igazi stílusikonként forradalmi ötleteivel és alkotásaival változtatta meg a divat világát? 1971-ben bekövetkezett halála után legendaként él tovább a modern divat világában is.

Egyszerű, mégis nagyszerű divattanácsait megfogadva mindig stílusosan jelenhetsz meg, ami bizonyos körökben a siker kulcsaként jellemezhető. Kíváncsi vagy ezekre a szabályokra? Olvasd el cikkünket.

A szegénységből a luxuslakosztályig

het-stilusszabaly-a-sikerhez-egyenesen-a-chanel-luxusmarka-alapitojatol

Gabrielle Bonheur Chanel 1883. augusztus 19-én született egy középosztálybeli családban. Édesanyja korai halála után az apa Gabriellet és nővérét az aubazinei kolostorba adta, amelyet a Szent Szív Kongregáció nővérei vezettek.

Kevesen tudják, de Gabrielle itt tanult meg varrni, és innen indult nehézségekkel teli élete egy meredeken felfelé ívelő karrier részeként. Nagy utat járt be a kolostortól a Chanel N° 5-ig, a szegénységtől a Hotel Ritz luxuslakosztályáig.

Stílusszabályok Chaneltől

Az elegancia a kényelmet jelenti

Coco Chanel egy máig élő női szerepet testesített meg. Dinamikus, szorgalmas nő volt, akinek a kényelem ugyanolyan fontos volt, mint az elegancia. Mint mondotta: „Én aktív nőket akarok öltöztetni, és egy aktív nőnek jól kell éreznie magát a ruhájában.”

A kevesebb több

Chanelt a szegények királynőjének is nevezték, mert szentül hitte, hogy a luxus nem a szegénység ellentéte, a luxus inkább a vulgaritás ellen küzd. Az egyszerűség lehet elegáns és kifinomult, míg a túlzás ennek az ellenkezőjére hajlamos.

Íme egy idézet, amely a legjobban képes kifejezni ezt a stílusszabályt: „Mielőtt egy hölgy elhagyja a házat, nézzen tükörbe, és vegyen le egy kiegészítőt.”

A fekete-fehér eleganciája

A fekete és a fehér keveréke két abszolút szépség tökéletes kombinációja. Akkoriban a fekete női ruházat még a gyászhoz kötődött. A Coco Chanel divatmárka a feketét elegáns és érzéki színné varázsolta, mely azóta bármilyen alkalomra viselhető.

A valóság felismerése

A Chanel stílust nagyban befolyásolták a divattervező életszakaszai és az emberek, akikkel találkozott. Fehér és fekete ruházatának szigorúsága tükrözte a kolostorban eltöltött évek során átélt szerzetesi élet egyszerűségét.

A lóversenyek látogatása volt a kiindulópontja a női nadrágok megalkotásának, és a Deauvilleben eltöltött évek inspirálták a legénynyakú pulóver megalkotására. Chanel szentül hitte, hogy a nadrág stílust ad a nőnek!

het-stilusszabaly-a-sikerhez-egyenesen-a-chanel-luxusmarka-alapitojatol

Az ékszerek

Coco Chanel szakított a hagyományokkal, és feltalálta a divatékszereket (azaz bizsukat). A fémből és féldrágakövekből készült ékszerek ma már mindenki számára bármikor elérhetőek. A nyakláncok, karkötők és fülbevalók a mai nő elválaszthatatlan barátai.

A smink

A smink fontos szerepet játszik a női emancipációban. A Chanel kötelező darabja egy vörös rúzs, amivel igazi vamppá (a végzet asszonyává) varázsolhatod magad. Egyszerűen ellenállhatatlan!

Gabrielle így beszélt erről, stílusszabályát pedig ma is érdemes megfogadni: „Ha szomorú vagy, vigyél fel több rúzst, és küzdj a rosszkedved ellen. A férfiak utálják a síró nőket.”

A parfüm

Coco Chanel szerint a parfüm alapvető és jellegzetes divatkiegészítő. Az illat érzelem és varázslat, amely felpezsdíti napjainkat és kitörölhetetlen emlékeket hagy maga után. A Chanel legendás N°5 kölnijét 1921-ben dobták piacra, és forradalmasította a parfüm fogalmát.

„Aki nem használ parfümöt, annak nincs jövője.” – mondta gyakran Chanel, ami igencsak fontos szabály manapság is. Az illat meghatározza az embert.

Végszó

Coco Chanel érzékenysége, értékei és stílusa mindig is dogmák lesznek a divatvilágban. Chanel forradalma a női stílus szimbólumává vált, még az 1971-es halála utáni években is.

„A divat változik, a stílus örök.”

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Testi Gazdagság