A világ 10 leggazdagabb városa 2022-ben

a-vilag-10-leggazdagabb-varosa-2022-ben

A Forbes magazin minden évben közzéteszi a világ leggazdagabb városainak rangsorát, és nincs ez másként 2022-ben sem.

Az ismert lap egy város gazdagságát az ott élő milliárdosok számával méri, ezért a lista nem teljesen pontos, de kiváló iránymutató. A világ 2688 milliárdosának negyede ugyanis mindössze tíz városban él szerte a bolygón.

Talán kevesen gondolták volna, de különösen a kínai metropoliszokban alaposan csökkent a milliárdosok száma az utóbbi években. Ennek az oka elsősorban a Kínai Népköztársaságban uralkodó szigorú korlátozások és intézkedések, amelyek jelentős hatással voltak a helyi gazdaságra.

Az idei rangsorban azonban egyetlen város sem veszített több helyet, mint Moszkva. Tavaly Oroszország fővárosa a negyedik helyen végzett a világ leggazdagabb városai között – idén ez már csak a hetedik helyre elég.

Ennek oka az ukrajnai konfliktus és az ahhoz kapcsolódó Oroszország elleni szankciók. Összehasonlításképpen: tavaly 420,6 milliárd dollárt tett ki a Moszkvában élő milliárdosok összvagyona, idén viszont ez csak 214,9 milliárd dollár.

A világ 10 leggazdagabb városa 2022-ben

a-vilag-10-leggazdagabb-varosa-2022-ben

10. hely: Szöul, Dél-Korea

A dél-koreai Szöul az egyetlen új város az első tízben. 2022-ben 38 milliárdos hívta otthonának a metropoliszt, ami konkrétan néggyel több, mint egy évvel korábban. A 38 milliárdos összesen 108,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

9. hely: San Francisco, USA

A kaliforniai San Francisco a kilencedik a Forbes-ban, ami azt jelenti, hogy egy hellyel lejjebb csúsztak a tavalyi évhez képest. 2022-ben San Francisco 44 milliárdosnak adott otthont, 160,8 milliárd dolláros összvagyonnal. 2021-ben még 48 milliárdos élt a metropoliszban!

8. hely: Mumbai, India

India az elmúlt években robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a technológia világában. Ez természetesen a gazdagok számán is megmutatkozik, hiszen 2022-ben 51 milliárdos élt Mumbaiban, együttes nettó vagyonuk pedig 301,3 milliárd dollár volt.

7. hely: Moszkva, Oroszország

Moszkva 53 rezidens milliárdosával a hetedik helyen áll a Forbes rangsorban, ami óriási visszaesés a korábbi évekhez mérten. A moszkvai milliárdosok együttes vagyona azonban még így is körülbelül 214,9 milliárd dollárt tesz ki.

6. hely: Sencsen, Kínai Népköztársaság

A Kínai Népköztársaságban található Sencsen városában 59 milliárdos él, akiknek teljes vagyona 286,6 milliárd USD. Az elmúlt évben kilenc milliárdost veszített el a város, a tendencia pedig várhatóan tovább folytatódik.

a-vilag-10-leggazdagabb-varosa-2022-ben

5. hely: Sanghaj, Kínai Népköztársaság

Sanghaj az ötödik helyen áll a Forbes ranglistáján. Sanghajban összesen 61 milliárdos él, együtt 187 milliárd dollárjuk van, és bár nincs olyan nagy csökkenés, mint Sencsen esetében, azonban innen is távoznak lassanként a tehetősebbek.

4. hely: London, Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság fővárosa 66 milliárdosnak ad otthont, akik összesen mintegy 324,1 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkeznek.

3. hely: Hongkong

Hongkong 68 milliárdosnak ad otthont, összesen 304,6 milliárd dolláros vagyonnal, ami jól mutatja, hogy bár Kelet-Ázsiában több a tehetősebb ember, de összes vagyonuk kevesebb, mint nyugati társaiké.

2. hely: Peking, Kína

Peking az elmúlt évben 17 milliárdos veszteséget könyvelt el a városban, 83 milliárdosával lecsúszott a dobogó éléről és New Yorknak adja át az előző évi első helyét. Összességében a 83 pekingi milliárdos több mint 310 milliárd dollárral rendelkezik.

1. hely: New York City, USA

Az Egyesült Államok keleti partján fekvő metropolisz 2022-ben vissza tudta szerezni az első helyet a világ leggazdagabb városainak listáján. Jelenleg összesen 107 milliárdos él New Yorkban és az ott székelő milliárdosok rendelkeznek a világ legmagasabb vagyonával is – körülbelül 640,4 milliárd dollárral.

Michael Bloomberg a Hudson folyó melletti város leggazdagabb lakója, neki egyedül 82 milliárd dolláros vagyona van, 2021-hez képest pedig ez 23 milliárd dolláros növekedés, ami válságos időkben elképesztő eredmény.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság