Profi Adwords kampány: ezért van rá szükséged!

Profi Adwords kampány: alacsony költés, magas konverzió!
Profi Adwords kampány: alacsony költés, magas konverzió!

Profi Adwords kampányról ritkán lehet beszélni, még aránylag jól beállított fiókok esetében. Olyan ez, mint az autóvezetés: nagy különbség van aközött, hogy valaki eljár autóval dolgozni (meg délután hazavezet), vagy autóversenyzésből él, és porig alázza a versenytársait. Na pont ezért kell neked is profi Adwords fiók beállítás, hogy te is állva hagyd a konkurenciádat.

Mesteri szintű Adwords fiók beállítás

A profi beállításhoz profi célok kellenek. Nem elég az, hogy “Szeretnék több kattintást” vagy “Drágák a kattintások, jó lenne, ha olcsóbb lenne“.

Először is, mert:

 • maga a kattintás nem termel neked profitot, másfelől meg
 • az olcsó kattintás helyett valójában azt szeretnéd, ha az ügyfelek, vevők kerülnének kevesebbe. Nem?

Ugyanazt a 100 vevőt elérheted 50.000 vagy 1.500.000 forint költéssel is: itt jön képbe a szakmai hozzáértés, és a kampány optimalizálása: ha hiszed, ha nem az Adwords-nek nem az a célja, hogy minél több embert megkopasszon, hanem, hogy  a legköltséghatékonyabb online PPC hirdetési rendszer legyen a világon (ha már most is nem az).

Egy-egy profi reklámkampány beállítása összetett folyamatnak számít, hiszen ahogy fent is olvashattad, lehet cél több vevő megszerzése, vagy ugyanannyi vevő elérése kedvezőbb CTR mellett, de van, amikor a cél az, hogy a hirdetésre ne kattintson senki, hanem minél többször megjelenjen (pl. brandépítés képes hirdetésekkel)?

Profi Adwords kampány: alacsony költés, magas konverzió!
Profi Adwords kampány: alacsony költés, magas konverzió!

Elemezzük ki a lehetséges céljaidat

1. Több látogatót szeretnék szerezni az Adwords-ből.

Akkor a megfelelő eszköz az, hogy használj lényegre törő, hívogató szöveget:

 1. A kulcsszó listádhoz adj hozzá további, a témádhoz kapcsolódó szavakat.
 2. A weboldalad nem kifejezetten fontos részét is hirdesd: ha mondjuk a legfontosabb terméked a Samsung Galaxy Mega 6.3, attól még hozzáadhatod a többi forgalmazott, minőségi mobil márkát is: HTC-t, Apple termékeket is.
 3. Emeld a napi költségkeretet és a kattintások maximális CPC-jét, ezzel jobb és több hirdetési megjelenést kapsz.
 4. Használd ki az Adwords display hálózat erejét is, videós, képes, szöveges, mobilos kampányokkal sokkal több embert érsz el, mivel eleve több internetes csatornán jelensz meg az interneten.
 5. Ne feledkezz meg a demográfiai célzásról sem, mert ezzel nem csak általánosságban szerezhetsz több látogatót, hanem több minőségi látogatód lesz!

2. Nagyobb CTR-t szeretnék. Hogyan érhetem el?

Először is ahhoz, hogy ráklikkeljen valaki a hirdetésedre (és a landoló oldaladra érkezzen meg), meg kell jelenned a képernyőjén. Ezt így tudod elérni:

 • Gyűjtsd össze a szolgáltatásod, terméked összes fontos kulcsszavát.
 • Teszteld a kulcsszavak egyezési típusait, mert lehet, hogy az általános kulcsszavaid helyett a pontos egyezés, pl “olcsó Samsung Galaxy Mega 6.3” sokkal jobb eredményt fog produkálni.
 • A ritkán használt, gyenge kulcsszavakat törölni kell.
 • Amire nem akarsz megjelenni, azt egyszerűen zárd ki a kizáró kulcsszavak beállításával. (Nemrég került elém egy Adwords fiók, ahol a hozzá nem értés miatt, és a rossz kulcsszó egyezésnek köszönhetően az ügyfél nagyjából 110.000 Ft-ot dobott ki az ablakon feleslegesen. Gondolom te nem a saját bőrödön szeretnél ilyeneket megtanulni.)
 • Ha a hirdetéseid rosszul teljesítenek, ne félj megváltoztatni a szövegüket! Legyél sokkal buzdítóbb, cselekvésre hívóbb.

Mind a hirdetés szövegében, mind pedig a címében jelenítsd meg a kulcsszavaidat. Ha valaki erre pont ezekre keresgél a neten, akkor a hirdetésedben a szóegyezés félkövér betűkkel fog megjelenni.

3. Szeretnék jobb megtérülést, ROI-t elérni!

Amikor egy profi Adwords kampány célja a céges bevétel növelése, akkor a ROI kerül fókuszba (Mi az a ROI (Return On Investment)?). A ROI (értsd: befektetés megtérülése) alapos tervezésével tűéles pontosságú képet kapsz arról, hogy a hirdetésre fordított összeghez viszonyítva mennyi nyereséget könyvelhetsz el.

Ennél a fajta optimalizálásnál nem a CTR (vagyis az átkattintási arány  a lényeges), hanem a konverziós ráta, vagyis az, hogy a hirdetésekre érkezők közül hányan lesznek ügyfelek/vevők/befektetők és így tovább.

Itt nagyon fontos kiemelni, hogy  az Adwords költségekre a profi konverziónövelés is nagyon jó hatással van: ha jobb minőségi mutatót sikerül elérni, a kattintási költségek alacsonyabbá válnak. Ehhez persze kell még más is:

 • megfelelő kulcsszavak,
 • jól felépített hirdetések,
 • jól konvertáló landoló oldal,
 • lézer pontosságú targetálás, célzás.

Mire figyelj oda Adwords beállítás során?

Az emberek azon csoportját vedd célba, akikről azt gondolod, hogy konvertálódni fognak (vásárolni, rendelni, feliratkozni, telefonálni, ajánlatot kérni).

Erre azért kell odafigyelned, mert a nézelődő, és a vevő között hatalmas különbség van. Mivel például telefonok esetében is először csak informálódnak az emberek a neten (teszteket olvasnak, fórumokat néznek át, boltokat hasonlítanak össze), így mind a nézelődőkre, mind pedig a vevőjelöltekre más Adwords kampányt kell felépíteni.

Motiválni kell az Adwords hirdetésekre kattintókat! Sok webáruház hibája a személytelen hangnem, a levegőben lógó mondatok, megszólítások, hiányzik a cselekvésre hívás is. Hogyan kerülheted el ezeket? Úgy, hogy használj ezekhez hasonló kifejezéseket:

 • “Adja meg a telefonszámát, és 24 órán belül visszahívom!”
 • “Töltse ki az űrlapot, és töltsön fel hozzá fényképet a sérült készülékről! Még ma felhívom!”
 • “Telefonáljon most az országszerte ingyenes felmérésért!”

De ezen kívül írjunk előnyöket is a termékekről, vagy a szolgáltatásról:

 • “2 év hazai és 3 év gyártói garancia!”
 • “Az én terméke díj 27 országban!”

Ha ez megvan, akkor már csak valami kis plusz kell adnunk a konkurensekhez képest:

 • “Rendelje meg november 5-i,g és ajándék headset-et adunk hozzá!”
 • “10 kg súly felett ingyen szállítjuk házhoz!”

A vevők sokszor pont ezek a kényelmi funkciók miatt döntenek egy egy Adwords-ben hirdetett termék mellett.

A hirdetésre kattintó látogatók fogadása

A profi hirdetési kampányhoz (nézd csak meg a vezető konkurenseidet) hozzátartozik egy minőségi Adwords érkezési oldal  (landoló oldal).

Amikor egy releváns látogató a hirdetésedre kattint, majd a weboldaladra érkezik, nem szabad azonnal elmenekülnie!

 • Legyen az oldalad jól átlátható,
 • Ki lehessen rajta maradéktalanul igazodni,
 • Azonnal a szeme előtt legyen a keresett szolgáltatás, termék,
 • Gyorsan tudjon döntést hozni, és cselekedni a vásárlást, hívást, kapcsolati form kitöltését, vagy akár a regisztrálást, telefonhívás indítást illetően.

1. Aki rákattint az Adwords hirdetésedre, valóban azt kapja, ami után kutatott.

Ha a landoló oldalad éppen csak súrolja a hirdetett kulcsszót, akkor egyfelől a látogatók idejét pazarlod, másfelől a pénzedet az ablakon szórod ki.

Emiatt ha több terméket, szolgáltatást árulsz, készíts mindhez külön landoló oldalt, ezáltal is növelve a hirdetési relevanciát, és növelve a vásárlási esélyt, a konverziót!

2. A  (fent már említett) cselekvésre hívás jól látható legyen.

Ha gombokat használsz a weboldaladon, mindig tudasd a látogatóval, hogy mi fog vele történni a kattintás után. Konverzió szempontból nézve kiemelt jelentőséggel bír, hogy még a nézelődők is minél több aloldalt böngésszék végig, és ezt minél hosszabban, tartalmasabban tegye: pillanatról pillanatra nőni fog az esélye annak, hogy a pénze a te zsebedben landoljon.

3. A konverziós tölcsér is profizmust tükrözzön!

Itt gyakorlatilag a weboldalad okos lebutításáról van szó: az összes olyan zavaró tényezőt meg kell szüntetned a weboldaladon, ami a látogatók cél felé való terelését akadályozza.

Például:

 • ha vevőket szeretnél szerezni a webáruházadba, akkor a vásárlási útvonal minél egyszerűbb legyen (akár regisztráció nélküli egylapos vásárlás).
 • ha komplex szolgáltatáscsomagot értékesítesz, akkor az útvonal hosszabb, hiszen az összes előnyt, és információt prezentálnod kell a látogatóid felé.

Az értékesítési útvonalat többször is ellenőrizd végig, nehogy az Adwors kampány közben derüljön ki egy kisebb vagyon elköltése után, hogy bár a hirdetés beállítás szuper volt, az oldalon hibák vannak.

4. Felesleges adatokat soha ne kérj!

Sok Adwords kampány végén a célcsoport regisztráltatása áll. Ha te is ilyen hirdetést futtatsz, figyelj arra, hogy soha ne kérj el olyan adatokat a látogatóktól, amikre nincs feltétlenül szükséged! Minél több mezőt kell kitölteni, annál hamarabb fogják megunni a pötyögést a célpiacod tagjai, illetve annál könnyebb hibát véteni a kitöltésben.

5. A weboldalad fénysebességgel töltődjön be

Egy Adwords érkezési oldal esetében alapvető, hogy nagyon gyorsan töltődjön be (ez egyébként fontos a keresőrobotoknak, és a látogatóknak is). Nagyjából 3-4 másodperced van arra, hogy a látogatók bizalmát megszerezd. Ha ennyi idő alatt nem jelenik meg a weboldalad a monitoron, nem nagyon számíthatsz magas konverziós értékekre.

6. Lehessen akár azonnal válaszolni az Adwords reklámod üzenetére

A landoló oldalad lényege, hogy a fizetőképes vásárlókat hatékonyan informálja, már azelőtt válaszolnod kell a kérdéseikre, mielőtt az a fejükben megfogalmazódna.

Ezt a válaszadást segíti elő, ha a termékedről nem csak egy rossz minőségű fotó, és pár szavas bemutatás, vagy terméknév szerepel. Minél többet árulsz el az értékesítendő termékedről, annál inkább meg fog benned bízni a vevőjelölt.

Mi a tanulsága egy profi Adwords kampánynak?

Kevesebb költésből szerzel magasabb profitot.  Nő a konverziód, csökken a lemorzsolódás. Hiszen nem ez a végső cél? Ha pedig elakadnál, keress meg itt a profi, költséghatékony beállításokért!

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

 1. […] „régi” típusú hirdetések, mint amilyenek a keresők hirdetései (Pl. Google Adwords) tavalyi év 48 százaléka után idén is 43 százalékot tesznek ki, összegük 8,7 milliárd […]

 2. […] előtt jelennek meg, akik az általad használt kulcsszavak alapján keresést indítanak el (pl. Adwords kampány), így relevánsabb felhasználókat érhetsz utol – még mindig olcsóbban, mint az […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság