A sikeres vállalkozók 7 jellemzője

Ha az a "A" terved nem válik be, van még 43 másik betű. Tarts ki!

Ha beírjuk a Google keresőjébe azt a két szót, hogy „vállalkozók tulajdonságai”, valószínűleg az első néhány találat alatt szerepel majd többek között Steve Jobs, és Bill Gates neve.

Ilyen nevek jutnak eszünkbe, hogyha sikeres vállalkozókra gondolunk, olyan ikonikus figurák, akiknek talán már az anyaméhben megvoltak a szükséges tulajdonságaik a sikerhez.

Ők inspirálnak, de persze kissé meg is ijesztenek bennünket. Rögtön eszünkbe jut, hogy mi van akkor, ha mi nem születtünk épp olyan kreatív zseninek, mint ezek az emberek? De van egy jó hírünk:

Minden vállalkozó lehet sikeres, ha megadott tulajdonságokat fejleszt ki magában.

Ha az a "A" terved nem válik be, van még 43 másik betű. Tarts ki!

Tudósok, üzletemberek, és a kockázati tőke- befektetők is mind azt mondják, hogy a „vállalkozó” bárkiben előtörhet bármikor, az élet bármely szakaszában, és attól függetlenül, hogy az adott illető milyen személyiséggel és tudásszinttel rendelkezik. Ráadásul – ellentétben a hiedelmekkel – nem szükséges, hogy törekvő, munkamániás ember legyen az illető ahhoz, hogy sikeresen tudjon beindítani egy üzletet.

Elana Fine, a University of Maryland’s Dingman Center for Entrepreneurship ügyvezető igazgatója szerint, nagyon sokan nem merik vállalni a kockázatát annak, hogy vállalkozásba kezdjenek. Tapasztalatai szerint többnyire nem is a jeles tanulmányokat folytató hallgatókból, hanem a közepes tanulókból lesznek sikeres vállalkozók.

Egy sikeres vállalkozó adott karakterisztikával rendelkezik, hiszen a kitartástól és a kockázattűréstől kezdve néhány tulajdonság elengedhetetlen ahhoz, hogy helyt álljunk ilyen téren.

„Az öt nagy személyiségtípus, és vállalkozói státusz” címmel megjelent tanulmány, melyben 23 tanulmány kapott helyet, kimutatta, hogy a vállalkozóknak teljesen más személyiségjegyei vannak, mint a vállalati vezetőknek. Vagyis esetükben olyan tulajdonságok rendkívül fontosak, mint a nyitottság, a tapasztalat, a kíváncsiság vagy az innováció.

Szintén lényeges náluk a lelkiismeretesség, az önfegyelem és a motiváció, és mivel jóval alacsonyabb náluk a bűntudatérzés, ezért jobban viselik el a stresszt is.

A sikeres vállalkozók 7 jellemzője

1. Kitartás

Egy vállalkozás beindítása olyan, mint egy ultramaraton. Képesek kell, hogy legyünk együtt élni a bizonytalansággal, és azzal, ha évekig csak akadályokat kell majd leküzdenünk. Azok a vállalkozók, akik képesek segítségkérés nélkül csinálni a munkájukat, nagyobb eséllyel maradnak a piacon, és túlélik az elkerülhetetlen hibákat.

Ezt a tulajdonságot sokféleképp fogalmazhatnánk meg: kitartás, szívósság, elszántság, elkötelezettség, vagy rugalmasság. Mike Colwell – a Plains Angels, és a Business Innovation Zone működtetője – szerint a kitartás a legfontosabb dolog a vállalkozók számára. „Szinte az összes vállalkozás belebotlik hibákba, hétről hétre.”– mondja Mike.

Azonban ha egyszer valami rosszul sül el, újra kell kezdeni. Jett McCandless egy gyorsan növekvő teherszállítási logisztikai vállalkozó volt, azonban a gyors növekedés miatt állandóan hibázott, beleértve a számlázási hibákat is, így a cég készpénztartalék nélkül maradt és végül az üzletet az értékének töredékéért kellett eladnia.

Nemcsak az otthonát, és az autóját vesztettel el, hanem el kellett költöznie a barátnője lakásába. „Nagyon nehéz időt éltem át akkor – emlékszik vissza Jett – nagyon közel kerültem a csődhöz.”

Ezt követően elment 25 különböző állásinterjúra, aztán olyan logisztikai pozíciókban kapott ajánlatot, melyek minimum 200 ezer dollárt fizettek, vagy annál is többet. De Jett, aki maga is állami lakásban nőtt fel elgondolkozott azon:

 „Érdemes lenne kényelmes, biztos munkát vállalni, vagy inkább törekedjek valami sokkal nagyobb dolog felépítésére?” – majd így folytatja – „Attól féltem, hogy az életem hátralévő részében meghatározó lesz a korábbi bukás, de nem hagyhattam, hogy ez megtörténjen.”

Tehát ahelyett, hogy elfogadta volna az egyik nagy ajánlatot, előröl kezdte, és alapított egy új vállalkozást Chicagoban, CarrierDirect néven. A korábbi cége hibáiból tanulva, felépített egy teljesen új típusú logisztikai rendszert.

Ahelyett, hogy a szállítmányozókat kapcsolta össze a kamionosokkal, áttért tanácsadói pozícióba, marketinget és értékesítést biztosítva a logisztikai cégeknek. Két év leforgása alatt a CarrierDirect 35 millió dollárnyi bevételt termelt ki. „Örülök, hogy akkor egyik vállalati állást sem választottam, hanem úgy döntöttem, hogy ismét saját vállalkozásba kezdek.”

2. Szenvedély

Általánosságban a vállalkozók a pénzért hajtanak. De legtöbben mégis azt mondanák, hogy a termékük vagy az általuk nyújtott szolgáltatás táplálja a szenvedélyüket, és persze a lehetőség, hogy meg tudnak oldani valamilyen problémát, ezzel olcsóbbá, jobbá, könnyebbé teszik mások életét.

„A legtöbb vállalkozó azt hiszi, hogy megváltja a világot”– mondja Jay Friedlander, a „fenntartható vállakozások” professzora, aki vállalkozókkal dolgozik együtt a College of the Atlantic-nál és a Babson College-nál. „Van bennük egyfajta izgatottság és hit, ami a nehéz időkben is táplálja őket.”

A szenvedély, ami a céged különleges küldetésén alapszik, egyfajta olyan belső hajtóerő, ami megjutalmaz, és ami folyton tartja benned a lelket. John Roulac szenvedélyesen rajong a kenderért, amelyet számos ipari és élelmiszeripari felhasználásra használnak, és melyet lehet termeszteni gyomirtó szer nélkül, így kulcstermése a fenntartható mezőgazdaságnak.

Azzal a küldetéssel, hogy egy új piacot biztosítson a kanadai kenderfarmereknek, Roulac elindította a vállalkozását Nutiva néven, 1999-ben. Persze hamar összeütközésbe került az amerikai vámtisztviselőkkel, akik a kendert a cannabis családjába sorolták a marihuánával együtt.

Ahogy Roulac visszaemlékszik: „Kezdetben megpróbálták zaklatni minket. Azt mondták a termékeink nem mehetnek ki a piacra, aztán pedig igen. Nagyon nehéz volt az üzleti életben fennmaradni.” Két évvel később az Igazságügyi Minisztérium kiadott egy új törvényt, miszerint a kender ugyanolyan illegális kategóriába tartozik, mint a heroin.

„Két lehetőség volt adott, vagy kiszállok, vagy folytatom az üzletet, és börtönbe megyek.” – mondja. Ekkoriban Roulac már több mint 100 ezer dollárt fektetett bele az üzletébe. Nagyon sokan javasolták neki, hogy lépjen ki, azonban ehelyett úgy döntött, hogy bepereli a drogrendészetet iparának támogatásával.

Két évvel később meg is nyerte a pert. Roulec végig hitt a sikerében, és sikerült is teljesítenie, amit szeretett volna elérni.

„Úgy gondoltam, hogy az igazság az én oldalamra áll, velem szemben pedig a kormány, aki megpróbálta megakadályozni, hogy valami jó történjen ebben az országban.”- magyarázza. „Azt is éreztem, hogy az a sorsom, hogy segítsek létrehozni egy jobb élelmezési rendszert.” Napjainkban a Nutiva számos ökológiai termékeket értékesít, többek között a kender protein shaket is, és szűz kókuszolajat. Roulac tanácsa, hogyha a dolgok nehezen mennek: „Áss mélyebbre!”

3. Elhatározás

Ez a klasszikus tulajdonság tulajdonképpen a kockázatvállalás definíciója, egy képesség, hogy ellen tudjunk állni a bizonytalanság és az esetleges kudarc miatti félelemnek.

Michael Sherrod, a Texas Christian University Neeley School of Business vállalkozója szerint: „A lényeg, hogy képesek legyünk kezelni a félelmeinket.” A félelem kontrollálásának képessége szerinte a legfontosabb tulajdonsága egy vállalkozónak. „A megaláztatástól való félelem, az eltűnt bérszámfejtéstől, a készpénz elfogyásától, a csődtől való félelem mind egy vállalkozó listáján szerepelnek.”

Jill Blashack Strahan is ismeri a félelem faktort. Ő alapította, és vezette a Tastefully Simple-t (a Tastefully Simple egy ajándékokat, és könnyen elkészíthető ételeket értésesítő cég). Ő is emlékszik milyen hívásokat kapott a banktól, amikor jelzáloghitele volt.

„A félelem attól, hogy elveszíthetem a házam, majdnem megőrjített.”- mondja Blashack Strahan, akinek közben a bátyja, és nem sokkal később a férje halálát is fel kellett dolgoznia. „Egyik éjjel a férjem temetése után arra jutottam, soha nem szabad feladnom, mert talán egy nap kapok egy munkát és jó anya leszek.”

Ez az a pont, ahol a végső próba zajlik egy vállalkozó számára: a mentális csatatéren. Vagy elragad a félelem és kilépsz, vagy átvészeled. „Én azt mondtam nem, ez az ötlet működni fog.”- mondja Blashack Strahan. „Mindenki képes irányítani a gondolatait. Ha valamit mentálisan elfogadunk, utána már sokkal könnyebb cselekedni is.”

Ő egy tudatos döntést hozott, hogy leküzdje a félelmét. 2012-ben pedig már 98 milliós eladással zárt a cége.

Habár sokan tehetetlennek érezzük magunkat az ilyen csapások utáni helyzetekben, „a jó vállalkozónak át kell látnia a helyzeten, és kontrollálni kell a dolgokat”– mondja Jonathan Alpert, a pszichoterapeuta, és a Változtasd meg az életed 28 nap alatt című könyv szerzője.

4. Vízió

A vállalkozók egyik meghatározó tulajdonsága az a képesség, hogy felismernek egy lehetőséget, és elképzelnek az alapján valamit, amire mások képtelenek lennének.

A vállalkozók olyan kíváncsisággal bírnak, melynek köszönhetően minden kis rést észre vesznek, és ez az, ami vezetővé teszi őket az innováció terepén, és a feltörekvő területeken. Képesek elképzelni egy másik világot, és ezt hatékonyan tudják bemutatni a befektetőknek, az ügyfeleknek, és az alkalmazottaknak is.

Sok ember elégedett lenne egy-két sikeres vállalkozást követően, de Eldad Matityahu, két fagyasztott joghurtot árusító boltján túl szeretett volna valami még nagyobbat alkotni. Akkoriban a száloptikás térről olvasott, és úgy döntött, létrehoz valamit a technológiai szektorban is.

Ezért eladta a joghurt boltjait, és Harley-ját, és olyan földre lépett, amiről korábban semmit sem tudott. Munkát vállalt egy száloptikás cégnél hogy beletanuljon ebbe az üzletbe, és felfedezte a benne rejlő lehetőséget. Az akkori ügyfelektől azt hallotta, hogy csalódottak, hogy nincs rálátásuk arra, ki használja a hálózatukat-, vagyis a biztonság nem volt megoldva.

„Rájöttem, hogy erre a piacon még nincs megoldás”- mondja Matityahu. „Időt fordítottam rá, hogy rájöjjek, miért van ez így.”

A termékek, amiket Matityahu készített, a száloptikás hálózaton tevékenykednek, könnyen láthatóak, és meg is védik a rendszert. Újraindította a vállalkozását, a Net Optics-ot 100 ezer dollárból és végül 2013-ban eladta 190 millió dollárért. „A vállalkozóknak gyakran fel kell ismerniük a jövőben rejlő lehetőségeket, még mielőtt azok bekövetkeznének.”- mondja Matityahu. „Több lépéssel a piac előtt kell járnod.”

5. Önbizalom

Őrülten biztosnak kell lenned abban, hogy a termék amit kínálsz, tényleg olyan, amire a világnak szüksége van. Ez a hit, ami átveszi a kockázat helyét, megvalósulhat annak köszönhetően is, hogy elegendő kutatást végeztél, és van annyi önbizalmad, hogy elvégezd a munkát anélkül, hogy hatalmas kockázatot vállalnál.

„Nagyon sok önbizalomra van szükség. Legyél hajlandó kockázatot vállalni, de légy konzervatív.”- mondja Jason Apfel, a FragranceNet.com alapítója. A FragranceNet .com egy olyan weboldal, ahonnan szépségápolási termékeket vásárolhatunk.

Apfel nem tudott semmit a szépségipar világáról, amikor megalapította a cégét, de hitt abban, hogy képes létrehozni egy jó weboldalt azért, hogy ilyen termékeket értékesíthessen. „Azt gondoltam, az online eladás a legversenyképesebb áron jól működne.”- árulja el. A cég túlszárnyalt több jól finanszírozott versenytársán, és 145 millió dollárt feletti bevételt hoz évente.

6. Rugalmasság

Az üzlet túlélése attól függ, hogyan tudsz alkalmazkodni. A végső termék, vagy szolgáltatás valószínűleg nem lesz ugyanaz, mint amikor elkezdted. A rugalmasság az, ami lehetővé teszi, hogy a piaci feltételeknek megfelelően változtasd céged. „Kell egyfajta hajlandóság és őszinteség, hogy időnként beismerd magadnak: ’Ez nem működik.’ Képes kell, hogy legyél felismerni a rosszat is, és változtatni azon.”– mondja Colwell a Plains Angels-től.

Amikor még hallgató volt a Babson Főiskolán, Matt Lauzon számítógépre szerette volna átültetni a személyre szabott ékszerek készítésének folyamatát. Miután 500 ezer dollárnyi kezdőtőkét kapott, a Highland Capital Partners-nél egyedi ékszerek tervezését lehetővé tevő szoftvert adott ki 2008-ban kiskereskedők számára, de még egy évvel később sem volt semmi eredménye.

„Elméletben, tökéletes párosítás volt, de a gyakorlatban azt tapasztaltuk, hogy egyszerűen nem tudjuk megváltoztatni az ékszerészek véleményét”– emlékszik vissza Lauzon. Ezért elkezdte ékszerész vásárlóit faggatni.

„Az egyik közülük konkrétan ezt mondta: ’Valami fantasztikusat építettél fel hatalmas potenciállal, szóval hagyni kellene maguknak a vásárlóknak, hogy használják.’”- mondta. Lauzon eldöntötte, hogy pontosan ezt fogja csinálni, és további finanszírozási köröket futva újraindította a bostoni székhelyű Gemvara.com-ot, ahol az egyedi ékszerek vásárlása most már sokkal nagyobb élményt nyújt a fogyasztók számára.

A mai napig már 51 millió dollárt gyűjtött össze, beleértve plusz milliókat a Highland Capital-tól, mely szintén támogatta az eredeti koncepciót.

7. Szabályszegés

A vállalkozók azért vannak, hogy ellenszegüljenek a hagyományos bölcsességeknek. Egy 2013-as felmérés szerint – melyet Ross Levine készített a Kaliforniai Egyetemről, és Yona Rubinstein a London School of Economics-ról – a társas vállalkozóknál az ész és agresszió, valamint a kockázatvállalás és a tiltott dolgok keveredése tipikusan megjelenik.

Ez olyasmi, mint amikor a fiatalok lázadni kezdenek, például elkezdenek cigizni. Ez a leírás minden bizonnyal igaz az elmúlt évek leghíresebb vállalkozóira. Legtöbbször csak azzal kezdődik, hogy megszegjük az üzleti szabályokat, de a Babson College jelentése szerint az amerikaiak 13 százaléka ilyen.

Egy vállalkozó természete olyan, hogy azt kell csinálni, amit a tömeg nem csinál. Mert csak itt van kereslet. És ahol van kereslet, ott jövedelem is van. Megvannak benned ezek a tulajdonságok? Csak egy módon deríthetjük ki…

Sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság