Webáruház marketing esettanulmány – hogyan jussunk egyről a kettőre?

Egyedi, hasznos leírásokat készíts a webáruházába
Egyedi, hasznos leírásokat készíts a webáruházába!

„Olcsó húsnak híg a leve!”: az alább esettanulmány egy olyan kivétel, ami a szabályt erősítheti, ugyanis méregdrága húsnak is lehet híg a leve kellően körültekintő tervezés, odafigyelés és megvalósítás nélkül.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Egy budapesti, belvárosi írószereket, irodaszereket forgalmazó üzlet – felismerve az internetes értékesítésben rejlő lehetőségeket – úgy döntött, hogy korábbi, egyszerű, nehézkesen frissíthető, statikus html alapú webáruházát modernizálni szeretné, ezért pályázati pénzből 7 számjegy feletti összegért készíttetett magának webshopot.

A bolt tulajdonos a tervezéstől a kivitelezésig mindent rábízott egy külső cégre, akik (mint utólag kiderült) a pályázatíráshoz jobban értettek, mint a webáruház elkészítéséhez és a Google működéséhez, rangsorolási elveihez, így kis idő elteltével kiderült, hogy az új webáruház hatékonysága a régi, statikus html alapú oldal eredményeit is jócskán alulmúlja.

Megjegyzés: az alábbi hibalista minden webáruház tulajdonos számára legyen afféle checklista, amelyen lépésről-lépésre érdemes végigmennie és önkritikai szemmel ellenőrizni a saját webáruházat.

A fent említett webáruház hibáit az alábbi felsorolás tartalmazza. A lista sorrendje nem fontossági sorrend, ugyanis egy sikeres, profitábilis webáruház sok apró tényező figyelembevételével születik meg. Semmiképpen nem szabad megijedni a feladat „nagyságától”, ugyanis a hibákat nagyon könnyű logikailag is áttekinteni, illetve a megoldásuk a legtöbb esetben nagyon egyszerű.

Egyedi, hasznos leírásokat készíts a webáruházába
Egyedi, hasznos leírásokat készíts a webáruházadba!

Most lássuk a hibalistát a webáruházról

1. A webáruház nagyon lassan töltődött be.

A betöltődés oka részben technikai (kissé elavult rendszer), részben tartalmi (sok nagy, és felesleges kép), részben szerveroldali (lassú szerver) volt.

Miért gond egy lassú webáruház?

Először is, mert a látogatók nem fognak minden egyes oldalletöltésre 5-10 másodpercet várni, inkább elmennek ahhoz a konkurenciához, akinek az oldalán hamarabb, gyorsabban megtalálják az áhított terméket, és előbb meg is tudják venni.

Másod sorban az oldalsebesség a Google-ben is komoly rangsorolási tényező lett. A gyors oldalak a jobb használhatóság miatt a Google találati listájában jobb helyezésekre számíthatnak.

2. A konkurenciához képest kevés termék került fel az oldalra

Miközben nem egy írószer és irodaszer webáruházon 8-10.000 termék szerepel, az adott áruházban alig 1500 termék volt csak fent. Egy webáruház tulajdonos soha nem tudhatja pontosan előre, hogy melyik terméke lesz pontosan az, amiből legközelebb nagyobb mennyiséget vesznek, emiatt érdemes minél több terméket feltölteni. Ezt a munkát (a feltöltést) egyszer kell elvégezni csak, és utána már csak a rendeléseket kell teljesíteni.

Tekints erre abból a szemszögből, hogy az emberek pénzt akarnak költeni adott termékekre az interneten, és ha a pénzüket a webáruházadban nem tudják elkölteni, akkor elköltik a konkurenseidnél!

3. Nagyon kevés volt a látogató és a akik jöttek, azok sem voltak minőségi (pénzt költő) látogatók

A probléma itt is több tényezőből tevődött össze:

Google Adwords hirdetés történt az oldalra, de az oldal lassúsága miatt ez csak pénzkidobás volt, illetve maga a landoló oldal sem tartalmazott semmiféle konkrét ajánlatot, illetve akcióra (vásárlásra) hívást. Fontos: a látogatóknak mindig meg kell mondani, mit csináljanak!

Az oldal a Google keresőben is nagyon rosszul szerepelt, emiatt az egész webáruház üzemeltetésének értelme kétséges volt. Kevés látogató = kevés vásárlás = kevés profit. A látogatók alig voltak néhány másodpercet az oldalon, és máris továbbálltak.

4. Az oldal alapvetően nem volt felhasználóbarát

Egy egyszerű példa a szemléltetésre: amikor a célcsoportunkhoz tartozók jelentős részét teszi ki az idősebb korosztály, akkor érdemes minél olvashatóbbá és egyszerűbben áttekinthetővé tenni a webáruházunkat.

Ha 11-12px-es betűméretet használsz, az áruházad kényelmes távolságból már nem lesz olvasható azok számára, akiknek a szeme a kor miatt gyengül. Ugyanez vonatkozik a színekre is, ha nem elég kontrasztos a betű a háttérhez képest, az olvashatóság szintén problémás lesz. További gond volt az oldalon a kétségbeesésből végzett tucatnyi tarka kiemelés, ugyanis ha egy webáruházban minden termék ki van emelve nagy rikító betűkkel, ábrákkal, akkor valójában semmi nincs kiemelve…

Megjegyzés: az internetezési szokások koronként és nemenként is változnak, emiatt a célcsoportodat minél jobban ismerned kell. Ha alaposan megismered a célcsoportodat, tudni fogod: mit, miért, és hogyan alakíts ki a siker érdekében.

5. A kategóriaoldal gyenge volt

Mivel egy adott célcsoport tagjait is különböző személyek jelentik, ezért ha tökéletesen nem tudunk mindenki kedvére tenni, legalább rugalmas megoldásokat kell használnunk. Az említett webáruház esetében ez sem működött, vagyis hiányoztak:

 • a különböző rendezési lehetőségek (ár szerint csökkenő/növekvő, terméknév szerinti rendezés),
 • a variálható nézetek (például listanézet, ikon nézet).

Mivel az emberek egy része szeret egyszerre sok információt áttekinti, más részük viszont inkább kevesebb terméket szeret a képernyőn látni, emiatt fontos a megjeleníthető termékek számának beállítási lehetősége is.

Szintén komoly hiányosság volt, hogy magáról a kategóriaoldalról nem lehetett kosárba tenni a termékeket, pedig ez nagyon felhasználóbarát megoldás, mivel a vásárláshoz vezető szükséges lépések számát lecsökkenti.

6. Rossz termékoldalak

Egy webshop esetében a jól felépített termékoldal kulcsfontosságú tényező. Az alábbi hibák bemutatása mellett láthatóvá fog válni, hogy milyen az optimális felépítésű termékoldal.

 • Nem voltak kapcsolódó termékek: gyakran fordul elő, hogy egy potenciális vásárló nem azt találja egy termék megtekintésekor, amire eredetileg számított. Nem tetszik neki az adott típus/szín/méret/teljesítmény/anyag/élettartam… és így tovább. Emiatt nagyon fontos, hogy az adott termékhez hasonlító egyéb árucikkeket is megjelenítsük az adtalapon: lehet, hogy a vásárlójelölt pont a kapcsolódó termékek közül fog választani.
 • Nem voltak használható termékfotók: webáruházak esetében nincs mód arra, hogy a potenciális vevők kézzel is megtapogathassák a kinézett termékeket, ezért kiemelt jelentősége van, hogy legalább alaposan meg tudják nézni, mit is fognak kapni a pénzükért. Ha nincs a termékek mellett kép, vagy van, de homályos, kicsi és pixeles, a vevőket elveszíthetjük.
 • Nem voltak informatív termékleírások: a termékek szöveges bemutatása is elengedhetetlen. Nem csak a technikai információkat (méret, súly, szín, stb.) kell közzé tenni, hanem le kell írni, hogy az adott termék a vevőjelöltnek miért ideális választás, milyen előnyei vannak, és milyen problémára nyújt megoldást.

A jó adatlap nem is igazán az adott termékről szól, hanem a vevő problémáiról.

Ne ilyet írj:

„A képen látható iratmegsemmisítő 150 lapot, vagy 30 CD/DVD-t semmisít meg egy perc alatt.”

Írd inkább ezt:

„Tüntesse el pillanatok alatt legféltettebb, legérzékenyebb üzleti titkait! 150 lap, vagy 30 dvd egyetlen perc alatt semmisül meg!”

Az akciógomb a háttérbe olvadt, alig lehetett észrevenni: a legszebb kép, és a legcsábítóbb termékleírás sem ér semmit, ha a termék megvásárlására való buzdítás hiányzik, vagy maga a gomb alig található meg! Mivel a webáruházak a termékek eladásával szerzik bevételüket, egyáltalán nem mindegy sem az akciógomb elhelyezése, sem a felirata, sem a mérete, sem a színe. Minél észrevehetőbb, minél jobban kézre áll, minél inkább csábítja az egér kattintását, annál több pénzt fog termelni a tulajdonosnak.

Nem volt egyértelmű az ár: az árak a legtöbb esetben sajnos csak a webáruház üzemeltetőjének egyértelműek. Nem elég ugyanis kiírni az árat, azt is ki kell írni, hogy nettó, vagy bruttó árról van szó, sőt azt is fel kell tüntetni, ha az adott terméknél az értéke miatt esetleg a szállítás ingyenes. Minél konkrétabb az ár, a vevőjelölt annál kevésbé fog tartani a kellemetlen meglepetésektől.

A szállítás költsége nem volt egyértelmű, nehezen volt kiszámítható: a webáruházak nagy része dolgozik futárszolgálattal, és egyes esetekben a kiszállítás költsége nem értéktől, hanem súlytól függ. Amikor egy webáruház azt írja ki, hogy 10 kg felett a szállítás ingyenes, de nem minden termék esetében tünteti fel a súlyt, az komoly gond. Szintén gond, ha ilyen esetekben a Kosár funkció nem kezeli a „súly” lehetőséget, hiszen ebben az esetben magának a vevőjelöltnek kell számolgatnia, hogy fizetnie kell-e végül a szállításért vagy sem.

Emiatt nagyon fontos, hogy a szállítás költsége is egyszerűen, pontosan tervezhető legyen.

Máshonnan átmásolt szövegek voltak az oldalon: a Google alapvetően szöveges kereső, és a pillanat milliomod rész alatt ismeri fel, hogy egy adott szöveg az interneten „eredeti” szöveg-e, vagy máshonnan átvett. Nagyon sok weboldal szenved a látogatók hiányától pusztán amiatt, mert máshonnan átmásolt szövegeket használ csak.

Gondolj bele: ha már egy adott tartalom szerepel valahol az interneten, és előtted már 10 másik ember átmásolta magához, miért lenne a Google-nek érdeke, hogy egy 11. másolatot is megjelenítsen a találati listájában?

Ellenben nagyon szép helyezésekkel díjazza azt, ha valaki kellő munkát fektet abba, hogy egyedi, hasznos leírásokat készítsen a webáruházába.

Máshonnan átvett képek: az elemzett webáruház esetében a máshonnan átvett képek két ok miatt jelentettek problémát:

 1. A máshonnan átmásolt képeken az eredeti webáruház halvány vízjele volt, amit (bár nehezen) de a szemfülesebb látogatók észrevehettek. Ezzel a webáruház tulajdonosa tudtán kívül konkurensét reklámozta
 2. Az eredeti képek tulajdonosa nem sokkal később, még mielőtt ezek a képek lekerülhettek volna a webáruházból, csinos kis számlát állított ki a képek jogtalan használatáért…

Megosztás gombok hiánya: az internet alapját az egymásra hivatkozó weboldalak jelentik, és ezekhez a hivatkozásokhoz hasonlóan, ám azoknál egyszerűbben működnek a megosztások. Mivel ha az embereket öröm éri, szeretik egymással megosztani a hírt, emiatt ha éppen nálad találnak egy remek terméket, buzdítás esetén (pl. „Teszik a termék? Oszd meg másokkal is!”) használni fogják a share funkciót.

7. Elérhetőség feltüntetésének hiánya

Amikor egy vevő pénzt szeretne költeni az interneten, arra vágyik, hogy amit rendelt, meg is kapja. Emiatt van szükséged rá, hogy megszerezd a bizalmát: a céged neve, telefonszámod, email címed szerepeljen a weboldalon egy jól látható, könnyen megtalálható menüpont alatt.

Ha a példaként bemutatott webáruházhoz hasonlóan csak egy személytelen kapcsolati űrlapon keresztül lehet veled kommunikálni, a vevőszerzést el is lehet felejteni…

8. Rossz volt a menüstruktúra és a névválasztás

Te, mint (leendő, vagy jelenlegi) webáruháztulajdonos és esetleges szakértő, biztosan tisztában vagy azzal, hogy egyes termékeid mely alkategóriákba tartoznak, és az adott alkategóriák melyik kategóriákban találhatók meg. Viszont a laikusok ezzel nincsenek így, emiatt fontos egyfelől a jó keresés funkció, másfelől a minél kevesebb almenű, és mélység.

Mivel nem előzte meg kulcsszókutatás sem a menüpontok nevének kiválasztását, több olyan menüpont is volt az oldalon, amire a havi keresések száma nagyon alacsony volt, miközben a szinonímájára több ezres keresési statisztikákat lehetett prezentálni. A kulcsszókutatás hiánya nem csak a kategóriáknál gond, hanem termékek esetében is, ilyen a „táblaíró marker” és a „táblafilc” esete. Miközben a „táblaíró marker” szóra a Google Kulcsszóválasztó eszköze havi szinten nem ad értékelhető számot, addig a „táblafilc” szóra több százas havi keresés mutatható ki.

9. Nehézkes volt a regisztráció

A problémás webáruházat tovább vizsgálva azt lehetett látni, hogy a vásárláshoz kötelezővé tették a regisztrációt, ami önmagában még nem lett volna akkor probléma, ha a folyamat egylépcsős lett volna (és nem kellett volna folyamatosan nyomogatni a Tovább gombot), illetve nem kért volna be felesleges adatokat.

Ez több tanulsággal is szolgált:

Nagyon fontos, hogy regisztráció nélkül is lehessen vásárolni egy webáruházban, és mindezt egyetlen oldalon is meg lehessen valósítani.

A regisztráció álljon minél kevesebb lépésből.

A regisztráció során csak és kizárólag a legszükségesebb adatokat kérjük el kötelező jelleggel. Természetesen kérhetünk több adatot is a vásárlóktól (B2B webáruházak esetében pl. a cég típusát, alkalmazottak számát), de ezeket sose legyen kötelező megadni. Ugyanis ha a vevő elégedett, és többször is visszajön vásárolni, ezeket az adatokat meg fogjuk ismerni.

10. Kevés link mutatott a webáruházra

Ahogy már esett róla szó, az internet alapját az egymásra hivatkozó weboldalak jelentik, és a Google a találati lista kialakításakor figyelembe veszi, hogy az adott weboldalakra, hány és milyen minőségű link mutat. Ez azt is jelenti, hogy még egy kissé „gyengébb” webáruház helyezéseit is lehet javítani jó linkekkel.

A „jó” alatt azt kell érteni, hogy releváns oldalakra kerüljön ki a link, például egy írószer webáruház szerezzen linket az írószerekkel foglalkozó lap.hu, tlap.hu oldalakról, de szerezhet linkek kapcsolódó blogokról, közösségi oldalakról is terméktesztek, bemutatók kapcsán: a lehetőségek száma végtelen.

11. Hiányzott a mobilverzió

A minőségi írószereket, és irodaszereket használó célpiac zsebében ma már okostelefon is lapul, és az asztali gép mellett nagy részük tablettel is rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy számukra fontos, hogy egy-egy webáruházban gyorsan és egyszerűen, akár utazás közben is adhassanak le rendeléseket.

De nem csak a vevők számára fontos a mobilverzió megléte, ugyanis a Google 2013 júniusi közleménye szerint azon weboldalak, amelyek nem rendelkeznek mobilverzióval, a mobilról indított Google keresésékre nem fognak jó helyezéseket kapni a jövőben.

Emiatt a sikerre éhes webáruház tulajdonosoknak már ma is kötelező, hogy áruházukat mobiltelefonról is jól lehessen használni.

Összegzés

A felsorolt 11 fő hiba, és az azokon belül szereplő hiányosságok már önmagukban is komoly hátrányt jelentettek, de így együttesen gyakorlatilag halálra ítélték a webáruházat.

A problémák bemutatása után most lássuk, milyen megoldásokkal sikerül helyre tenni és nyereségesre fordítani a rendszert.

A megoldás

1. Megfelelő technikai háttér

Mivel a weboldal betöltődése a fent említett okok miatt lassú volt, így a technikai háttér jelentős modernizálásra került, beleértve egy olyan reszponzív webdesign elkészítését is, ami mobiltelefonokon, és táblagépeken is tökéletesen jelenik meg.

2. Alapos kulcsszókutatás

Mivel gyakorlatilag az alapoktól kellett újjáépíteni mindent, először is a termékcsoportokat alaposan megvizsgálva kerültek meghatározásra az ideális kulcsszavak a kategóriákhoz, és menüpontokhoz, ehhez a tulajdonos által is legegyszerűbben használható Google Keyword Tool-t használtuk.

A Google Keyword Tool, más néven Kulcszóválasztó eszköz megmutatta, hogy egy-egy adott termékre havi szinten pontosan, illetve általánosságban mennyi volt a keresések száma.

Például:

Amikor valaki csak arra a szóra keres rá a Google-ben, hogy „bélyegző”, az a bélyegző szó kapcsán a pontos egyezés.

Amikor viszont valaki arra a kifejezésre keres rá, hogy „olcsó bélyegzők Budapesten”, az a bélyegző szó kapcsán az általános egyezés.

Fontos: a Google Kulcsszóválasztó eszköze megszűnt, helyette a Kulszótervezőt lehet használni. A fő különbség a kettő eszköz között az, hogy a Kulcsszótervező eszköz egyből az Adwords kattintások árait is megjeleníti azok számára, akik esetlegesen hirdetni szeretnének.

Miután meghatározásra kerültek a tökéletes kategórianevek, fel is épült a menüstruktúra.

3. Landing oldalak tervezése

Az Adwords hirdetésekhez külön oldalak készültek, ahol remek, minőségi ajánlatok várták a hirdetésekre kattintókat. Fontos, hogy minden egyes hirdetett termékcsoporthoz külön landoló oldal készült.

4. Új kezdőoldal készült

Nagyon nem mindegy, hogy egy webáruház kezdőoldalán milyen tartalom fogadja a potenciális vevőket, és a keresőrobotokat.

Míg a vevőjelölteket jó ajánlatokkal, szép képekkel, kattintásra csábító feliratokkal lehet megfogni, addig (hogy a Google is minél pontosabb képet kapjon az oldal tartalmáról) egy 3000 karakter körüli leírást készítettünk, ahol a legfőbb termékcsoportokat a keresőnek megfelelő heading elemekkel is elláttuk. Ezzel máris előnyben kerültünk azon webáruházakkal szemben, akik a kezdőoldalaikon csupán képeket jelenítenek meg.

Ahogy már korábban esett róla szó, a Google elsősorban szöveges kereső, és ezért fontos, hogy ha egy online áruház fő termékcsoportja az iratmegsemmisítő, akkor a főoldalon ez szövegesen is megjelenjen, kiemelve.

5. Egyedi tartalmak elkészítése

Mivel az oldalon a termékek és kategóriák leírása is máshonnan átvett volt, így minden egyes termékhez és kategóriához külön, egyedi leírást kellett készíteni, Ezeket a leírások 500 karakter körüliek voltak.

6. Egyedi képek készítése

A tulajdonos egy egyszerű kis állvány segítségével minden egyes termékről saját fotókat készített, és ezek kerültek a régi képek helyére, ezzel egyfelől elkerülte a jövőbeli jogi problémákat, másfelől a vevők igazi képeken tudták megnézni a kinézett termékeket.

7. Megfelelő termékoldal elkészítése

A termékoldalak a hibák feltérképezése után optimalizálásra kerültek:

 • hangsúlyos akciógombok,
 • kapcsolódó termékek feltüntetése,
 • vevők értékelései megjelenítése,
 • a már említett képek és szövegek feltöltése,
 • nagyítható termékfotó beállítása,
 • megosztás gombok megjelenítése (Pinterest, Facebook, Google Plus),
 • egyértelmű ármegjelenítés,
 • egyértelmű szállítás feltűntetése,
 • olvasható szövegméret beállítása.

8. Megfelelő kategóriaoldal felépítése

A kategóriaoldalakhoz beüzemelésre került a többféle listázási és megjelenítési lehetőség, így a potenciális vevők a saját ízlésüknek megfelelően állíthatták be a nézeteket.

Szintén beüzemelésre került a termékek kategóriaoldalról való Kosárba tételi lehetősége is.
Akárcsak a főoldalon, a kategóriák oldalára is felkerült a szöveges bemutatás, természetesen minden a képek alá alulra, hogy a felhasználókat minél kevésbé zavarja.

9. Termékpaletta bővítés

Mivel egy webáruház termékeladásból él, így a webáruház tulajdonosával közösen megtervezve került fel több száz új termék a webáruházba.

10. Belső blog

Célul tűztük ki azt is, hogy ne csak termékek kerüljenek fel a webáruház oldalára, hanem sok olyan cikk, ami a célpiac számára hasznos: termék összehasonlítások, tesztek, céges, irodai takarékossági tippek, zöld ötletek.

Ugyanis a folyamatosan növekvő minőségi tartalom folyamatos megosztásokat eredményez, és minden egyes bejegyzésbe el lehet rejteni egy-egy jól célzott értékesítői üzenetet is. Egy termék összehasonlító teszt esetén pl. ezt: „A tesztben egyértelműen győztes XYZ projektort IDE kattintva érdemes most megvásárolni!”

11. Linkmarketing

A weboldalra a rendszeres cikkfeltöltés mellett linkmarketing is indult, a linkjét sikerült több, a webáruházban is jelen lévő gyártó Wikipédia oldalára betenni, emellett PR cikkekkel, vendégblogolással is népszerűsítettük az online boltot. Az egyedi tartalom és a releváns, minőségi linkek számának növekedésével az online áruház Google helyezései látványos javulásnak indultak.

12. Eredmények folyamatos elemzése

Az átalakítás és a modernizálás eredményei nem maradtak el, mintegy két hóna eltelte után megindultak az értékelhető vásárlások, és a webáruház azóta is zakatol rendületlenül előre.

Az oldal folyamatos monitorozás alatt van, ehhez a Google Analytics ingyenes szolgáltatását használjuk.
Ezzel pontosan lehet követni, hogy a látogatók honnan, hova, milyen eszközről érkeznek, hol morzsolódnak le a legtöbben, vásárlásokhoz vezető út hogyan épül fel, mik azok a kritikus pontok, amiken javítja a potenciális vevők valódi vásárlókká válnak.

Összegzés

Egy webáruház sikere a tervezésen múlik. Elkészítés után a hibák javítása nem könnyű feladat, főleg, ha egy vállalkozás fő bevételét jelenti a folyamatos működtetés. Emiatt minden esetben nagyon fontos a célcsoport tagjainak, jellemzőinek, szokásainak megismerése.

Ha ismerjük a célcsoportot, a webáruházat az ő igényeiknek megfelelően lehet kialakítani, és ha a célcsoport igényei mellett a Google “igényeire” is odafigyel valaki, a siker nem fog elmaradni…

Sok sikert!

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság