Várják a magyar befektetőket Angliában – Téged is!

Brit befektetés

Nagy Britannia május elejével nagyszabású, új programot indít, amivel kelet-európai – köztük magyar – cégek angliai befektetéseit ösztönöznék. Erről a programról beszélt Paul Taylor a Brit Külgazdasági Hivatal (UKTI) regionális igazgatójával.

Magyarország és az Egyesült Királyság gazdasági tekintetben is jó kapcsolatokat ápol egymással. Nagy-Britanniába irányuló export nagysága megközelíti a 12 milliárd forintot is.

A TESCO vagy a GSK brit tulajdonban lévő vállalat, és nálunk is egyre inkább domináns szereplővé válik a hazai piacon, addig a magyar vállalkozások angliai jelenléte nagyon kevés.

A program célja az, hogy a magyar vállalkozások számára is lehetővé tegyék a brit piacokon való részvételt – nyilatkozta Paul Taylor az UKTI hivatalos kampányában.

„Az Egyesült Királyság hagyományosan nagyon sikeres abban, hogy befektetéseket vonzzon,” mondja Paul Taylor, kiemelve azt a tényt, hogy az Egyesült Királyság egyértelműen az egyik legnépszerűbb ország a külföldi befektetések terén Európában. Népszerűsége nem meglepő, mivel erős kapcsolatokkal rendelkezik az egykori gyarmatbirodalommal és Amerikával is.

Könnyű vállalkozást létrehozni a szigetországban, ráadásul az UKTI információval is segíti a külföldi befektetések iránt érdeklődő cégeket. „Az érdeklődőket el tudjuk igazítani a brit üzleti világban – bemutatjuk őket a megfelelő partnereknek, legyen szó brit cégekről, szakmai szervezetekről vagy kutatóintézetekről,” mondja Paul Taylor.

„Tanácsokat adunk ezen kívül a helyi szabályozás és adórendszer tekintetében, segítünk az adminisztrációban, illetve segítünk eligazodni a helyben hozzáférhető anyagi támogatások, pályázatok, adókedvezmények és egyéb lehetőségek között,” – teszi hozzá. Ezeket a szolgáltatásokat ingyenesen lehet igénybe venni.

Az Egyesült Királyságban vállalkozni nagyon egyszerű, egy cég megalapítása egy egynapos procedúra, amelynek a költsége is minimális. A Világbank statisztikái szerint Nagy Britannia a 28. helyen van abból a szempontból, hogy mennyire egyszerű vállalkozást alapítani. Összehasonlításképpen, a nálunk kedvelt Ausztria a 138. helyen van.

A májusban induló program nem tesz különbséget iparágak között, és nem tesz különbséget cégméretek között sem. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy a piaci igényekhez igazodva az informatikai, a kommunikációs, az autóipar és a startup cégeknek van reálisabb esélye a sikeres piaci terjeszkedésre.

Nincs prioritási lista a közép-kelet-európai régió országai között sem. A néhány héttel ezelőtt nyílt Brit Kereskedelmi Központot megelőzte a varsói központ megnyitása, és az UKTI a napokban nyit képviseletet Bukarestben, Pozsonyban, Ljubljanában és Prágában is.

„Számunkra ezek a piacok egyaránt fontosak,” mondja Paul Taylor, kiemelve, hogy ők a brit üzleti partnerek felé „csomagban” kínálják a régiót.

„Az pedig már egy természetes piaci folyamat, hogy maguk az érdeklődő cégek más-más prioritások alapján választanak az egyes országok között. Valaki Lengyelországba akar menni, másokat Magyarország érdekli, megint mások számára pedig Románia lesz a legfontosabb.”

A programnak kettős célja van, kezdetben, hogy növekedjen a brit export Magyarország felé, másrészt, hogy 80-100 magyar cég jelenjen meg az angol befektetői piacon.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Archív