Befektetési lehetőségek – mibe fektesd a pénzedet?

Befektetési lehetőségek - mibe fektesd a pénzedet?

A befektetési piacon is, ugyanúgy, mint a hitelek esetében, nagyon sok lehetőség közül választhatsz. Néhány jó befektetési lehetőséget olvashatsz most el.

A befektetési lehetőségek egyik csoportját az határozza meg, hogy mekkora havi megtakarításod van (lesz) és ezt a havi összeget milyen időszakra érdemes befektetni.

  • Kis összegű megtakarítások összeghatára szerint választhatod a bankbetét típusú lekötést, vagy a takarékosság+biztosítás jellegű befektetést,
  • nagyobb összegű havi megtakarítások esetében az értékpapírok vagy az ingatlan, műtárgy jellegű befektetési lehetőségek közül választhatsz.
  • Bankbetét esetében a befektetési idő akár egy évre is szólhat,
  • megtakarítás+biztosítás jellegű lekötések esetén a befektetési időt már években határozzák meg (a legkevesebb idő a 10 év).

Ha az értékpapírokban látod a befektetési jövődet, akkor 10 ezer forinttól – 100 ezer forintig kell félretenned havonta – nagyobb összeg esetében már részvénycsomagokat is vásárolhatsz.

Az ingatlan vagy műtárgy vásárlása esetén milliók megléte szükséges.

A befektetési lehetőségek megítélésének másik szempontja a kockázat és a hozam kapcsolata határozza meg

  1. A bankbetétek, állampapírok alacsony kockázattal járnak, igaz a hozam sem kimagasló.
  2. A részvények magas kockázat, de magas hozam eredményét sejtetik,
  3. a megtakarítások+biztosítások (életbiztosítás, lakástakarékosság, nyugdíj előtakarék) pedig a két véglet közepén helyezkednek el.

Befektetési lehetőségek, kicsit aprólékosabban!

A nem pénzügyi megtakarítások egyre népszerűbbek, hiszen a pénz értékállóságát ezzel a befektetési formával lehet a legbiztonságosabban megőrizni. A

nemesfémek piaca is ugyanúgy működik, mint bármely más pénzpiac: rendes napi árfolyammal adják – veszik a nemesfém piacon az aranyat, ezüstöt, platinát, palládiumot. Az arany mindig is elfogadott volt, már az ókortól kezdve stabil értékkel rendelkezik, melynek árfolyamata a folyamatos változás mellett is emelkedő tendenciát mutat.

Ingatlanbefektetési tudnivalók

A műkincsek, antikvitások, ingatlanok egyik nagy előnye, hogy értéktartó befektetések, sőt bizonyos idő elteltével még növelhetik is az értéküket.

Hátrányuk is van, leginkább az ingatlanokra jellemző: az értékváltozásuk nagyon függ az aktuális világgazdasági folyamatoktól. Jelen pillanatban még mindig nem tért észhez a válság pofonjaitól az ingatlanpiac – a befektetői ingatlanokba most érdemes invesztálni, hiszen „potom” összegekért lehet olyan ingatlanokhoz jutni, melyek idővel (talán 5 év) nagyobb haszonnal értékesíthetők; de jelen pillanatban ingatlant eladni 99%-ban csak veszteséggel lehet.

Ingatlannak minősül az épület (a lakóháztól a villákig), a termőföld, az erdő, a halastó, az építési telek is. Ahhoz, hogy ingatlant vásárolj milliós tételű megtakarítással kell rendelkezned, amelyet nélkülözni tudsz éveken keresztül.

Az ingatlanba való befektetésnek is vannak egyéb költségei, az állagmegóvás szinte magától értetődő. Az ilyen jellegű befektetések iránt azok érdeklődnek főleg, akik vagy ezzel foglalkoznak (ingatlanokat adnak-vesznek, akár éves szinten többször), vagy már minden más megtakarítási-befektetési lehetőséget kipróbáltak és az ingatlanbefektetések mellett teszik le voksukat.

Az ingatlanpiacra is jellemző a kereslet-kínálat, de 2008-ban láthattuk, hogy a gazdasági helyzet is milyen durván avatkozhat be az ingatlanbefektetésekbe. Aki ebben az évben vett ingatlant, az vagy veszteséggel tudta továbbadni, vagy még mindig várja piac fellendülését, mert ki tudja várni az ingatlanpiac kedvező alakulását.

Műtárgybefektetési tudnivalók

A műtárgyak esetében szintén beszélhetünk értéknövekedésről, ezért nagyon jó lehetőség azoknak, akik a pénzük értékcsökkenését akarják kivédeni.

Amit tudnod kell: a műtárgyakkal is foglalkozni kell, ha befektetésként vásárolod meg – folyamatosan figyelned kell a piacot, hogy az esetleges keresletre azonnal tudj reagálni. Azt is tudnod kell, hogy az ilyen jellegű vagyontárgyakat karban kell tartani, védeni kell őket, amelyek költségét is neked kell kifizetned. Ilyen költségek lehetnek: speciális biztosítások, riasztórendszerek, állagmegóvó intézkedések költségei.

Állj több lábon

Egy irányelvet mindenképpen be kell tartani: a megtakarításaidat nem egyféle befektetésbe kell ruháznod, hiszen a kockázatos befektetések magukban hordozzák annak lehetőségét is, hogy nagyon sok pénzt veszítsd el akár percek alatt is.

A gyakorlott befektető a megtakarításait több befektetésbe helyezi, egy része úgymond a biztonságos zónán belül mozog, a másik részének csak egy kisebb hányadát helyezik nagyobb kockázattal járó részvényekbe. Az ilyen befektetési stratégia összességében garantálja azt, hogy a megtakarított tőkeösszeg (tehát a te összes megtakarításod) egészében véve ne veszítsen értékéből.

A cél, hogy hozamot könyvelhess el az összes befektetésed után, ami állhat abból is, hogy egyik befektetéseden veszítettél, a másik csak megőrizte értékét, a harmadik befektetésed viszont nagy nyereséget produkált.

Ha havonta kis összegeket tudsz félretenni, a befektetési lehetőséged legegyszerűbb formáját kell ilyenkor kihasználni: azaz bankbetétbe helyezed pénzedet, amit lekötési idő és az erre biztosított kamat adja meg a megtakarításaid hozamát.

Bankbetét

  • szaknevén látra szóló betétet akkor nyiss, ha olyan befektetési lehetőséget keresel, ami megkötöttségek nélkül vigyáz a pénzedre. Az ilyen jellegű betétekkel kapcsolatban tudnod kell, hogy nagyon alacsony kamatot fizet rá a pénzed használója (például a bank).
  • határidő betét: amikor bizonyos időre lekötve helyezed el egy betéti számlán a megtakarításaidat. A pénzed használója (bank) csak a lekötési idő után fizeti meg a kamatot, melyek ebben az esetben valamivel nagyobb mértéket jelentenek a látra szóló betéteknél. Viszont ha idő előtt veszed ki a betétből a pénzedet, akkor egyrészt a hátralévő időre nem kapsz kamatot, az eltelt időre pedig nem akkora mértékű kamatot ír neked jóvá a bank, hanem a szerződésben megjelölt kamatnál alacsonyabb mértékű hozamot fizet ki. Ezt figyelembe véve nem érdemes a határidős betétet idő előtt felbontani, mert kamatveszteséget könyvelhetsz el magadnak.

A betétvilág sokszínűségére jellemző, hogy nem csak a betétek időszerinti lekötésében vannak különbségek, hanem a lekötés módjában is.

Az egyszeri lekötés szerint egy –tól –ig dátumra vonatkozik a lekötés ha lejárt az időtartam, megkapod a pénzedet a hozammal együtt. A folyamatos lekötés szerint, ha lejárt a betét határideje, jóváírják a tőkét és a hozamot, majd újra lekötik, az éppen aktuális feltételeknek megfelelően. Utóbbit hívják rulirozó betétről.

Kamatozási különbségek

A betétek utáni kamatszámításokban is vannak különbségek, melyek leginkább a tőkeösszeggel vannak szoros kapcsolatban.

Egyszerű kamatozás

Az egyszerű kamatozás szerint a tőke utáni kamatot nem írják a tőkéhez, azt egy másik számládra utalják át. A további kamatoztatás alapja mindig az egyszeri tőkeösszeged.

Kamatos kamat

A kamatos kamat számításakor a lejárati idő után a kamatösszeget hozzáteszik a tőkéhez, így a továbbiakban a kamatos tőke kamatozik tovább.

Fix kamat

A fix kamatozás azt jelenti, hogy az adott időre lekötött betétösszeg bizonyos százalékával számolhatsz a lejárati idő után.

Változó kamat

A változó kamat azt jelenti, hogy a lekötés ideje alatt a kamat mértéke változhat.

Sávos kamat

A sávos kamatozás azt jelenti, hogy egy lekötött tőke bizonyos részéig magasabb kamatot, a többi részére kisebb mértékben meghatározott kamatot számol fel a bank (például: 10 millió forint lekötésekor 6 millió forintig 5%-ot, a maradék 4 millió forintra 6% kamatot fizethet a bank).

Azt, hogy melyik betéti formát válaszd, három tényezőtől függ: az összegtől, a lekötési időtől és a meghatározott kamat mértékétől.

Deviza befektetés

Ha nem magyar fizetőeszközben nyilvántartott betétbe szeretnéd elhelyezni a pénzedet, akkor számodra a devizabetét adja a megoldást. A devizabetétbe elhelyezett forintodat a bank átszámítja az adott devizára, és a kamat mértékét ehhez mérten állapítja meg.

Itt nem csak azt kell figyelned, hogy a kamat mekkora lesz, hanem figyelned kell az árfolyamkockázatra is, hiszen ha a forint erősödik, akkor a betéted összege csökken, ehhez kapcsolódva a várható hozam is módosul. Ha a forint gyengül, akkor az árfolyamváltozáson keresztül is nyereséged adódik.

A bankbetét előnyei és hátrányai

Előnye, hogy biztonságos befektetések közé tartozik, meghatározott, kiszámítható nyereséget realizálhatunk a betéti lejárat után. A bankban elhelyezett betétekre az Országos Betétbiztosítási Alap garantálja a betétek biztonságát is. Rövid távon, gyakorlásképpen nagyon jó a betétekbe való befektetés, ráadásul a betétlekötés ingyenes.

Nem lenne tisztességes, ha az előnyök mellett ne beszélnénk a hátrányáról is, ami a nyereség szempontjából jelentkezik leginkább, összehasonlítva az egyéb befektetési lehetőségekkel. A várható nyereség hosszabb idő után is alacsonyabb, függetlenül attól, hogy mekkora összeget fektetsz be, hiszen nagyobb összeg esetén az egyéb befektetési lehetőségekkel magasabb hozamot is elérhetsz – ez persze már bizonyos kockázatvállalást is igényel.

Jó befektetést és sok sikert!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat