Felbecsülhetetlen értékű és ritka Fabergé-tojás került elő egy jachton

felbecsulhetetlen-erteku-es-ritka-faberge-tojas-kerult-elo-egy-jachton

A Bloomberg értesülései szerint ritka, felbecsülhetetlen értékű műkincsre bukkantak egy orosz oligarcha lefoglalt szuperjachtján a hatóságok. A Fabergé-tojásra egy  luxus megayacht fedélzetén bukkantak rá, amely a Fidzsi-szigeteknél horgonyzott.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

A Bloomberg számolt be róla, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának emberei egy rendkívül értékes Fabergé-tojásra leltek egy az Oroszország ellen hozott szankciók következtében lefoglalt jacht fedélzetén. Az Egyesült Államok főügyész-helyettese, Lisa Monaco nyilatkozata szerint ez volt az egyik legérdekesebb lelet, amelyet találtak a szankciós nyomozásokkal összefüggően.

Világszerte együttműködünk a bűnüldöző kollégákkal annak érdekében, hogy átvizsgálhassuk az ilyen jachtokat. Bizonyítékot szerzünk, bírósághoz fordulunk és lefoglaljuk a hajókat, erre felhatalmazásunk van

– mondta el Lisa Monaco hozzátéve, hogy a bevételt Ukrajnának juttatják el.

Orosz iparmágnásé lehetett a tojás?

Monaco a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el a jacht vagy annak tulajdonosának nevét, mindössze annyit közölt, hogy a hajó jelenleg a San Diegó-i öbölben kötött ki. Újságírók egy csoportja azonban kutatni kezdett, és feltételezésük szerint a 470 millió dolláros Amadea nevű luxusjachtról van szó.

felbecsulhetetlen-erteku-es-ritka-faberge-tojas-kerult-elo-egy-jachton

A 106 méteres, német Lürssen hajógyár által készített exkluzív hajó vélhetően Szulejmán Kerimov orosz iparmágnás tulajdonában állt. A jachtot az amerikai hatóságok június végén foglalhatták le és szállíthatták Fidzsiről San Diegóba. A feltevések szerint Kerimov azon maroknyi Fabergé-tojás tulajdonosok közé tartozik, akiknek a neve eddig nem került nyilvánosságra.

Tulajdonképpen mi az a Fabergé-tojás?

A tojás alakú, páratlan szépségű ékszereket a Fabergé-ház készítette elsősorban az orosz cári család tagjai számára 1885 és 1917 között. Eredeti számukról és a jelenleg fennmaradt példányokról csupán becslések vannak. Történészek szerint összesen 69 Fabergé-tojás készülhetett, amiből 57 létezhet még ma is.

A 69 tojásból 52 készülhetett egyenesen a cári családnak, a fennmaradó példányok valószínűleg az orosz arisztokrácia számára gyártott másolatok lehetnek. A legkülönfélébb drágakövekből kirakott ritkaságok egyes példányai több tízmillió dollárért cserélnek gazdát, ám akadnak közöttük felbecsülhetetlen értékű darabok is.

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság