Hogyan lett Elon Musk a világ leggazdagabb embere és mit tanulhatunk tőle?

hogyan-lett-elon-musk-a-vilag-leggazdagabb-embere-es-mit-tanulhatunk-tole

Ugye te is hallottál már Elon Musk mesébe illő történetéről? Ebben a cikkben csodálatos gazdagságának és birodalmának létrejöttéről olvashatsz, valamint néhány tippet is adunk, amiket elleshetsz tőle a saját sikered megalapozása érdekében.

hogyan-lett-elon-musk-a-vilag-leggazdagabb-embere-es-mit-tanulhatunk-tole

Hogyan építette fel milliárdos birodalmát Elon Musk?

A világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk jelenlegi vagyona körülbelül 20 milliárd dollár. Honnan van ez a sok pénz?

Musk Dél-Afrikában nőtt fel, és autodidakta módon sajátította el a programozás csínját-bínját. Mindössze 12 éves volt, amikor 500 dollárért eladta első videojátékának forráskódját. Később, 24 évesen Elon és testvére, Kimbal megalapította a Zip2-t apjuk 28 000 dolláros vagyonával.

A Zip2 egyfajta kereshető üzleti címtár volt, amely a Yellow Pages és a hozzá tartozó térkép online változatához hasonlítható.

Négy évvel később a testvérek 307 millió dollárért eladták a Zip2-t, hogy létrehozzanak egy online banki szolgáltatást, az X.com-ot. Vállalati egyesülés révén az X.com-ból PayPal lett. Amikor 2002-ben az eBay 1,5 milliárd dollárért megvásárolta a PayPalt, Musk 180 millió dollárt keresett az eladásból.

Musk és más Paypal menedzserek, mint Peter Thiel és Reif Hoffman különféle startupokba és alapokba fektették be a PayPal eladásából származó nyereségüket.

Beruházásaik és alkotásaik között szerepelt a Youtube, a Linkedin, az Uber és számtalan más platform, amelyek ma a Szilícium-völgy legfontosabb szereplői közé tartoznak.

A Tesla és a SpaceX

A PayPal eladása után Elon Musk megalapította a SpaceX űrvállalatot. A SpaceX legfőbb küldetése egy önfenntartó város felépítése a Marson. Ezáltal szeretnék lehetővé tenni, hogy az emberiség űrutazó civilizációvá váljon.

A CNBC szerint a magántulajdonban lévő cég értéke 33,3 milliárd dollár. Musk maga a SpaceX legfontosabb részvényese 54 százalékos részesedéssel.

Szintén a milliárdos nevéhez köthető a Tesla autógyártó és energiaipari vállalat, amit 2003-ban alapított meg, majd 2010-ben a tőzsdére lépett és 2,2 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával felülmúlta a várakozásokat.

Alig két évvel később Musk először került fel a Forbes leggazdagabb embereinek listájára a világon, 2 milliárd dollárra becsült nettó vagyonával.

hogyan-lett-elon-musk-a-vilag-leggazdagabb-embere-es-mit-tanulhatunk-tole

Musk már nemcsak az űrben és a földön, hanem a felszín alatt is vállalkozik

Mintha az űr és a világ összes útja nem lenne elég, Musk másik cége a föld felszíne alá enged betekintést. Megalapította a The Boring Company-t, egy infrastrukturális és alagútépítő céget.

Az USA kaszinófővárosában, Las Vegasban megépített alagút nagyjából 3 kilométer hosszú. A cég szerint nagyjából 45 perces autózást rövidít le mindössze két percre az alagútban történő utazás, amit bárki a saját autójával kivitelezhet majd a jövőben, ha egyszer elkészül a beruházás.

Mit tanulhatunk Musktól?

  1. Sok kicsi sokra megy. Egyes híresztelések szerint Musk nem váltja be törvényes fizetését, a cégben hagyja, hogy ezáltal is növekedjen a vállalat, majd a jól menő cégeket busás haszonnal adja el.
  2. Fiatalkorában napi egy dollárból élt. Az alacsony létfenntartási költségek miatt gyorsan tudott vállalkozást indítani és kellő önfegyelemmel a nagy céljai felé tekinteni.
  3. Dolgozz többet és keményebben, mint az átlag.
  4. Tusolás közben jön meg az ihlet. A legjobb ötletek Elon Musknak is fürdőzés közben jutottak eszébe.
  5. Ne panaszkodj, inkább megoldásokat keress.

Elon Musk ellentmondásos figurává vált, de a rakétatudóssá lett milliárdos státusza továbbra is lenyűgöző. És ha az emberiség egy napon a Marson élhet majd, az leginkább neki lesz köszönhető.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság