Íme a meggazdagodás titka – Warren Buffett kitálalt

Íme a meggazdagodás titka - Warren Buffett kitálalt

Warren Buffett (a vagyona ma mintegy 53 milliárd dollár körül van a Forbes.com szerint) évente ír nyilvános leveleket abból a célból, hogy tanácsaival egyengesse mások útját a meggazdagodás felé.

A Fortune magazinban megjelent legutóbbi levele alapján összefoglalom a tanácsait a könnyebb emészthetőség kedvéért.

Íme a meggazdagodás titka (Warren Buffett)

  1. A részvény befeketéseidet kezeld úgy, mintha azok ingatlanok lennének: ne az árfolyam napi alakulása érdekeljen, hanem az, hogy a megvett értékpapír mögött álló cég folyamatosan nyereséget tudjon termelni (és ezzel együtt a részvény is hasznot hozzon hosszú távon).
  2. A fő stratégiád Warren Buffet szerint a “vedd meg és tartsd befektetési stratégia” legyen! Ő ezzel a stratégiával építette fel a Berkshire-t egy olyan 280 milliárd dolláros befektetési céggé, aminek a legnagyobb értékét a Coca Cola, az American Express és a Wells Fargoban meglévő részesdések jelentik.
  3. Ha egyszerű magánbefektető vagy, akkor ne egyedi részvényekben gondolkodj, hanem olyan befektetési alapot vásárolj, amely tartalmazza az S&P 500-as index részvényeit.
  4. Ha nem vagy profi, akkor ne az legyen a célod, hogy a legnagyobbat emelkedő részvényeket találd meg. Helyette tartsd a költségeidet a minimumon és diverzifikálj (azaz csökkentsd a minimumra a kockázatodat).

Buffet tanácsainak pont abban rejlik az értékük, hogy a befektetésekhez egyáltalán nem értők is megérthetik azokat logikai alapon, miközben jól is járnak a javaslatokkal.

Íme a meggazdagodás titka - Warren Buffett kitálalt

Buffett saját példája

Buffettnek van egy mezőgazdasági befektetése is még az 1990-es évekből. A befektetés az egykori befektetés összegének 35 százalékát termeli ki évente (!). A farmot 280 ezer dollárért vásárolta meg anno, és eredetileg azzal számolt, hogy a befektetett összeg 10 százalékát fogja hozni a rajta termelt szójának és kukoricának köszönhetően évente. A farm ma már 5-ször annyit ér, mint egykor, és a nyereség éves szinten a háromszorosára nőtt – írja Buffett.

Ha a szomszédnak anno eladta volna a farmot az eslő ajánlatra, ma hogyan tudna ennyi pénzt keresni? Nyilvánvalóan sehogy. A részvények esetén is így kell gondolkodni: a hosszú távú nyereségre kell figyelni a napi haszon helyett.

Ő is tanult a saját kárán

Buffett azt is elismerte, hogy hibázott nagyokat ő is: sokszor nem adott el olyan befektetéseket, amelyek értéke időközben irracionálisan magasra emelkedett. Például a Coca-Cola részvényeit 1998-ban 45-szörös áron tudta volna eladni, de nem tette meg. Bár az ezt követő árfolyam esést tudta korrigálni, a mai napig nem volt még egy ilyen lehetősége.

Buffett hozzáteszi, hogy “Sokszor én is csak beszéltem, ahelyett, hogy eladtam volna”.

Buffett mégis azt hangsúlyozza, hogy minél gyakoribbak az adásvételek, annál jobban romlanak a befektetések hozamai. A tanácsadók és a brókercégek (mivel a részvénykereskedésből profitálnak) túl gyakran próbálják meggyőzni az ügyfeleket, hogy sűrűn adjanak-vegyenek,  az ezzel járó költségek jelentősen rombolják a hozamot.

A hitelesség kedvéért: a Berkshire pont a múlt héten döntött úgy, hogy az általuk birtokolt Business Wires által kezelt sajtóközleményekhez való hozzáférést nem engedélyezik a nagy gyakoriságú kereskedést folytató cégek számára.

A nagy sebességű, nagy gyakoriságú adásvétellel foglalkozó kereskedők sokszor egy másodpercnél is kevesebb ideig tartanak csak meg egy pozíciót – Buffet szerint ez a tevékenység nem járul hozzá semmivel sem a gazdasági fejlődéshez.

Sok sikert! És ne feledd: “Vedd meg és tartsd meg!”

Ha pedig hasznos volt a poszt, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság