Jótanácsok az IT – önéletrajzokkal kapcsolatban

IT önéletrajz: bőven találsz a neten mintát
IT önéletrajz: bőven találsz a neten mintát

A Jobsgarden – ITJobs Senior tanácsadójának véleményét olvashatod el arról, hogy melyek a fontos szempontok egy IT jelölt önéletrajzában.

Egy jó önéletrajznár már kinézetében is profizmust kell, hogy sugalljon.

A jó önéletrajz áttekinthető, olvasható. Mondatai nyelvtanilag rendben vannak, helyesírási hiba nincs benne. Egy HR-s 20 másodperc után eldönti, hogy tovább olvassa-e az adott önéletrajzot. Ezt jó tudni azoknak, akik most készülnek megfogalmazni a sokadik önéletrajzukat!

IT önéletrajz: bőven találsz a neten mintát
IT önéletrajz: bőven találsz a neten mintát

A következő fontos kritérium a szakmai tapasztalat.

Régiek és újak egyaránt. A nagy szakmai tapasztalat azt jelenti, hogy a régi megoldásokkal, programnyelvekkel is tisztában van, de az újakról is vannak ismeretei, gyakorlati tapasztalatai.

Szerencsés helyzetben vannak a fejlesztők, hiszen a magyarországi IT piac nem nagy, így a felvételiztetőnek már a tapasztalatokat biztosító cégek nevei is jelzőértékűek, így nagyjából tisztában vannak azzal, hogy mikor milyen területeken dolgozhattak – vagyis a szakmai tapasztalatokat sem érdemes túlfényesíteni.

A terjedelem

Az önéletrajzok terjedelmére vonatkozóan is vannak olyan kritériumok, melyek a válogatás során sokat számítanak.

Nem kell regényt írni, lehet rövid, de a megfelelő kulcsszavak megadásával is olyan önéletrajzot írni, mely sokkal többet jelent egy hosszú, terjedelmes önéletrajznál.

A diploma megléte is fontos kérdés…

nem mindegy ugyanis, hogy valaki abszolvált már, de még nincs a kezében a diploma, vagy minden rendben van a végzettségét igazoló oklevéllel.

Nem csak a diploma megléte lehet fontos döntési szempont, hiszen számos olyan tudásanyag van, amit nem a főiskolán vagy egyetemen lehet elsajátítani. A ritkaságszámba menő tréningeket is fel kell sorolni, hiszen minél speciálisabb egy tudás, annál keresettebb is lehet a jelentkező.

Még egy fontos tudnivaló:

a nyelvtudás nagyon fontos, nem csak az IT területen állást keresőknek, hanem mindenkinek. Mostanában egyre többen keresnek fejlesztőket német nyelvtudással, leginkább a telekommunikációs területen.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság