Kríziskommunikáció: 9+1 sikerre vezető megoldás

9-1-tipp-a-sikeres-kriziskommunikaciohoz

A jelenlegi helyzet minden ágazatban sajátos kihívások elé állítja a vállalatokat és szervezeteket. A kommunikáció pedig kulcsszerepet játszik a válságban.

Ezért most összegyűjtöttünk neked 10 tippet, hogy miként kommunikálj sikeresen a nehéz időkben is, a krízis pedig ne okozzon kommunikációs kudarcot.

 1. tipp: Jelölj ki egyetlen személyt

Jelölj ki egy szóvivőt, aki a válság idején kommunikál. Ez lehet az ügyvezető igazgató vagy a sajtószóvivő. Minél kritikusabb a helyzet, annál fontosabb a vezetőség vagy az igazgatóság előtérbe helyezése.

2. tipp: A válságkommunikáció cégen belül kezdődik

Mindig a dolgozókat tájékoztasd először! Ha az alkalmazottak a médiából értesülnek intézkedésekről vagy nyilatkozatokról, az jogosan vezet bizalmatlansághoz.

9-1-tipp-a-sikeres-kriziskommunikaciohoz

3. tipp: Adj kommunikációs eszközöket az alkalmazottaknak

A telefonközpontban vagy call centerben dolgozóknak útmutatásra van szükségük, hogy miként kommunikáljanak. Adj nekik ehhez segédeszközöket, amelyeket útmutatóként használhatnak.

Ezek a többi alkalmazott számára is hasznosak lesznek, mert őket is megkérdezik a szomszédok vagy a barátok, és mindenki számára az a legjobb, ha tudják, hogy mit kell mondani.

4. tipp: Tartsd naprakészen a honlapodon található információkat

A weboldalad az elsődleges kapcsolatfelvételi pont válság idején. Győződj meg róla, hogy az itt található információk aktuálisak. A legjobb, ha láthatóvá teszed a dátumot is a híreknél, hogy a látogatók lássák, mennyire frissek az információk.

5. tipp: Használd a közösségi médiát

Ha jelen vagy a közösségi oldalakon, ott is érdemes mindig közzétenni a legfrissebb információkat. A rajongók és a követők szinte már elvárják, hogy folyamatosan és elsőként értesülhessenek az újdonságokról.

6. tipp: Tájékoztass aktívan

Ne várd meg, amíg tájékoztatást kérnek! Számolj be aktívan magadtól az összes fontos információról, ami a célcsoportod, ügyfeleid vagy a nyilvánosság számára fontos lehet.

9-1-tipp-a-sikeres-kriziskommunikaciohoz

7. tipp: Légy egyértelmű

Világos és érthető stílusban kommunikálj, hogy üzeneteid könnyen fogyaszthatók és magától értetődők legyenek.

8. tipp: Légy őszinte

Ne dramatizáld túl a helyzetet, de ne is tűntess fel semmit rózsaszínben. Tájékoztass objektíven!

 9. tipp: Mutass megoldásokat

Írd le, hogy konkrétan mit szeretnél tenni a válság leküzdése érdekében. Add meg hozzá az egyes lépéseket és a pontos határidőt is!

+1. tipp: Tartsd be az ígéreteidet

Ez vonatkozik a kommunikációra és az intézkedések végrehajtására is. Ha válsághelyzetben nem tartod be a szavadat, elveszíted az emberek bizalmát.

Forrás

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság

Mi az a Luxus valójában?

A luxus a nagy kényelem vagy elegancia állapotaként definiálható, különösen, ha drága anyagokat vagy kényelmi szolgáltatásokat