Linképítés: jó linkek vs rossz linkek

A linképítés a keresőoptimalizálás szerves része, amit, ha folyamatosan jól végzel, garantált előnyöd származik belőle, ellenben elég lehet 1-2 hiba, ami jó eséllyel hátrébb sorol a keresőben. Ebből akár komolyabb bevétel kiesésed is lehet, így egyedül kizárólag akkor vágj bele, ha kellő tudással és tapasztalattal rendelkezel a témában! Ezek hiányában érdemes szakembert felfogadnod. Mi is így tettünk, felkerestük Evenich Andrást, a kulcsszo.hu tulajdonosát, aki a jó és a rossz linkeket, illetve azok hatását mutatja be nekünk.

Beszélj kérlek pár mondatban a linképítésről!

Ahogy írtad a bevezetőben is, a linképítés, a hivatkozások gyűjtése igen fontos eleme a keresőoptimalizálásnak. Több száz faktor van, amely befolyásolja a weboldalad helyezését a keresőben, de, az igazán előkelő helyekhez elengedhetetlen a minőségi és a mennyiségi linkgyűjtés. A lényeg, hogy a lehető legtöbb, hiteles forrásból származó link hivatkozzon a honlapodra!

Ha keresünk, találunk linképítő szakembert a piacon?

Kimondottan linképítő szakemberek nincsenek. Van a SEO (Search Engine Optimization) szakértő, aki elvállalja, hogy egy fix havi összegért vagy sikerdíjért feltornázza az adott weboldalt egy bizonyos kulcsszóra a találati ranglistán. Ennek eszközei többek között a weboldal technikai beállításai, minőségi tartalom írása a felületre, valamint az oldalra mutató hivatkozások gyűjtése.

Ezek a feladatok több esetben kiközvetítésre kerülnek alvállalkozóknak, alkalmazottaknak. Nincs ez másként a linképítéssel sem, amely a hiteles forrásoldalak felkutatásából, az ott elhelyezendő szöveg megírásából, valamint elküldéséből, a kapcsolattartásból és egyéb tevékenységekből áll. Ezt is szét lehet osztani kisebb részfeladatokra, szövegírók és virtuális asszisztensek között, így ezek alapján biztosan elmondható, hogy nincs linképítő szakember. Van a SEO szaki, aki koordinálja az adott projektet, kiosztja a teendőket és azon dolgozik csapatával, hogy eredményt tudjon felmutatni az ügyfélnek.

Mi történhet, ha valaki teljesen egyedül kezd bele a linképítésbe, tapasztalat nélkül?

Az egyik leggyakoribb eset, amikor valaki az olcsó vagy ingyenes linkeket gyűjti, gyenge vagy rosszabb esetben büntetett oldalakról. Ebben az esetben hatványozottan igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve. Amennyiben rossz forrásból gyűjtesz rossz linkeket, olyan nehezen helyrehozható károkat okozhatsz weboldaladnak, amelyet a SEO szakember sok munkával, sok pénzért tud orvosolni.

Tudnál konkrét példát mondani a rossz linkekre?

Addig ameddig a Google 2012 áprilisában végre nem hajtotta a pingvin nevezetű algoritmus frissítését, az úgynevezett linkfarmok virágkorukat élték. Akkoriban a mennyiség dominált inkább, így elég volt 100-200 ilyen linkfarmra beküldeni a weboldalad hivatkozását, egy 200-300 karakteres szöveg kíséretében és máris ott találtad magad a kereső élén. Ma a minőségi linképítés korában, hasonló meg sem forduljon senki fejében! A linkfarmokon elhelyezett linkeknek vagy nincs hatásuk az adott honlap helyezésére vagy még rontanak is azon.

stopspam

A relevancia is kimondottan fontos. Amennyiben egy kutyás blogod van, ne gyűjts hivatkozást autókkal vagy például villanyszereléssel kapcsolatos weboldalakról! Ezt a kereső nem fogja értékelni.

Spam linkek elhelyezése fórumokon, blog kommentekben. Az itt megjelenő hivatkozások maximum forgalomterelésre lehetnek jók, de helyezésjavításra nem, ugyanis a legtöbb esetben ezek nofollow, azaz nem követendő hivatkozások a Google szemében. Ráadásul, ha nagy többségben ilyen típusú linkek mutatnak az oldaladra büntetés is lehet a vége.

Linkelhelyezés büntetett weboldalakon. Amennyiben olyan forrásból kapsz linket, amely már eleve büntetett, akkor akár te is büntetésben részesülhetsz, a listában történő hátrasorolással vagy akár a keresőből történő teljes kitiltással. Ezeknél az oldalaknál gyanús lehet, ha sok duplikált tartalom található rajta, nem jelenik meg a találati listán, vagy első ránézésre is elhanyagolt, betöltése is lassú.

Nézzünk példát a jó linkekre is!

A természetesen szerzett hivatkozásoknál nincs jobb. Legyen figyelemfelkeltő és minőségi tartalom a weboldaladon, ez előbb-utóbb más médiumnak is elnyeri a tetszését, amelynek a jutalma az oldalad linkelése lesz minőségi szövegkörnyezetben.

Vendég blogolás. Ebben az esetben egy ismerősöd, vagy valaki, akinek írásaid elnyerték a tetszését meghív a blogjára egy cikk erejéig. Nagyon fontos, hogy az adott cikk informatív legyen és az olvasóknak igenis értéket adjon, ne pedig a keresőnek készüljön. A link elhelyezése csak másodlagos cél legyen.

jo_link

Tematizált katalógus. Ezeknek is leáldozott nagyrészük a pingvin algoritmusfrissítéssel, de a magyar piacon egy katalógus maradt, amellyel érdemes lehet foglalkozni. Ez pedig nem más, mint a lap.hu aloldalai. A külön téma köré felhúzott oldalak szigorúan ellenőrzöttek, minőségi linkekkel ellátottak, így még élvezik a Google bizalmát.

Nagyon fontos az is, hogy milyen formában helyezed el a linked. Fontos, hogy ne legyen mindig ugyanaz a hivatkozás szövege, legyél változatos. Használd a szavak ragozott alakjait, valamint szinonimákat is. Fontos, hogy ne mindig csak a főoldalt, hanem az aloldalakat is linkeld. Természetesen a szöveg, amelyben elhelyezed a hivatkozásod, az is legyen a lehető legváltozatosabb, ne fukarkodj a választékos szóhasználattal.

Mit tanácsolsz egy weboldal tulajdonosnak, aki eldöntötte, hogy mégis szeretné saját kezébe venni a linképítést?

Először is azt, hogy ne tegye! Keressen fel olyan szakembert, akinek a háta mögött már számos projekt áll és minőségi referenciákkal rendelkezik. Abban az esetben, ha mégsem tudom lebeszélni, akkor olvasson rengeteget és képezze magát a témában. Azonban a legjobb, amit tehet, ha először olyan hobbi projekttel kezd, amely, ha rosszul sül el, nem hullajt érte könnyeket.

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság