Pénzügyi tanácsadó: mit tesz ÉRTED jó esetben? Hogyan ismerd fel a kóklereket?

Pénzügyi tanácsadó: mit tesz ÉRTED jó esetben? Hogyan ismerd fel a kóklert?

A pénzügyi tanácsadó elnevezés alatt teljesen más fogalmat értünk Magyarországon, mint Európa más területén, vagy Amerikában.

Kérdésed van? Elakadtál? Írj, és segítek!

Az igazi, valós értelmezését tekintve az igazi pénzügyi tanácsadó, mint szakma,hiányszakmaként van jelen a mai pénzügyi piacon. Ennek látszatra ellentmond az a Google keresési eredmény, mely több, mint egymillió találati eredményt mutat a “pénzügyi tanácsadó” kifejezésre, de ezekkel kapcsolatban tudni kell a jelentésbeli különbséget.

Az NEM pénzügyi tanácsadó, aki közeli ismerősödként 15-ször felhív egy hét alatt, hogy egy életbiztosítást vagy valamilyen előtakarékosságot ráderőszakoljon (a gyengeségedet kihasználva ) befektetési lehetőségként.

A pénzügyi tanácsadás teljesen másként működő folyamat.

A pénzügyi tanácsadó pénzügyi ismeretekkel, releváns végzettséggel (diplomával) rendelkező személy, aki tisztában van az olyan szakkifejezések jelentésével, mint: részvények, kötvények, kamatos kamat, pénzügyi elemzés, állampapír, levezetés, kockázat, likviditás, diverzifikáció, shortolás – csak hogy a legfontosabb szakszavak kerüljenek megemlítésre.

Pénzügyi tanácsadó: mit tesz ÉRTED jó esetben? Hogyan ismerd fel a kóklert?

Az igazi értelemében vett pénzügyi tanácsadó …

… nem egy bank, befektetési csoport termékeit kínálja neked, hanem függetlenségét igazolva a pénzpiac számos termékét ismerve tud NEKED megbízható, az igényeidnek megfelelő befektetési tanácsot adni úgy, hogy figyelemmel kíséri befektetésed életét is.

Ez a magyar értelmezéstől teljes más értelmezés azért fontos, mert a magyar „pénzügyi tanácsadók” többsége – tisztelet a kivételnek – csak azt figyeli, hogy befizetted-e az adott hónapban azt a tőkét, amire megállapodást kötöttetek, hiszen a jutalékát ennek alapján kapja meg.

A normális pénzügyi tanácsadó viszont olyan befektetést ajánl neked, ami a te igényeidhez, fizetési lehetőségeidhez igazodik, amit biztonságosan tudsz teljesíteni, illetve nem kerül veszélybe a megtakarított pénzed – persze a kockázatokról is világosan, érthetően felvilágosít, rád bízva a döntés meghozatalának lehetőségét.

A befektetési döntésekhez természetesen hozzátartozik a kockázatainak ismerete is, amivel a pénzügyi tanácsadó által pontosabb képet kaphatsz. Ez a mai világnak egyre fontosabb tényezővé válik egy befektetési folyamat során.

Az igazi pénzügyi tanácsadót a megfelelő hozzáállásáról ismerheted fel: úgy kezeli a te pénzügyidet, mint a sajátját. Éppen ezért, mikor először találkozol egy tanácsadóval, kérd meg, hogy mutassa meg neked a végzettségét igazoló okiratokat, bizonyítványokat.

Ha a tanácsadó személy szakmai hozzáértésével kapcsolatban nincs kétséged, akkor valódi tanácsokat várva tőle indulhat el a tanácsadási folyamat. Nem csak azt kérdezi meg, hogy mennyi pénzed van, hanem figyelembe veszi:

  • a jelenlegi és a jövőbeni likviditási lehetőségeidet,
  • kockázattűrő képességeidet,
  • a lehetőségeidhez hozzárendelhető befektetések előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről,
  • hozamáról is teljes körű tájékoztatást ad,

ÉS NEM DÖNT HELYETTED!

Tervet készít a számodra, hogy a vagyonosodásod milyen ütemben lesz kézzel fogható, ehhez neked és neki mit kell tennie. Átnézi a pénzügyeidet a bankszámlaköltségtől kezdve, a lakásbiztosításon át, a hiteleid, befektetéseid fizetéséig mindent.

Ahhoz, hogy az együttműködésetek sikeres legyen, a pénzügyi tanácsadónak ismernie kell a teljes hazai pénzügyi kínálatot, hogy egy valóban megfelelő portfóliót összeállítsa. Megegyezést követően a pénzügyi tanácsadód feladata, hogy figyelmeztessen a lejárat idejére, a szükséges változtatásokra azért, hogy te ne veszíts pénzt, értéket.

A jó pénzügyi tanácsadó: naprakész a bankok, biztosítók és hitelintézetek szolgáltatásaiból, ismeri és átlátja a legjobb lehetőségeket, a rejtett költségeket és felméri a kockázatait is.

Az igazi pénzügyi tanácsadó jellemzői

Eddig azt láttad, mi nem pénzügyi tanácsadás. Most azt nézheted meg, mi az igazi pénzügyi tanácsadás.

Összességében a jó pénzügyi tanácsadó:

  • Szakmailag magas színvonalon műveli tevékenységét;
  • Folyamatosan figyeli a pénzpiacot, naprakészen látja át a BUX helyzetét, és nem bizonytalanodik el az olyan kérdésektől, hogy „Mennyit esett tegnap az OTP papírok ára?”;
  • Abecsületesség is alapelvárás, bár ezt megítélni elsőre nagyon nehéz. Mindenképpen irányadóként szolgál az a tény, hogy ha olyan befektetésre akar téged rábeszélni, ami az ő zsebét gyarapítja, akkor kételkedj abban, hogy valóban te és a pénzügyeid fontosak a számára.
  • A jó pénzügyi tanácsadó munkáját mindig alaposan végzi, több befektetési opciót kínál neked, megadva neked azt a lehetőséget, hogy te döntsd el az ismert tényezők ismeretében, hogy melyiket választod.
  • Olyan pénzügyi tervet állít neked össze, ami a te javadat szolgálja.
  • Olyan nyelvezetet használ, amiből te is megérted, hogy melyik befektetési lehetőség mit hoz neked hozamként.

Légy előrelátó, és csak azzal állj szóba, aki a fenti kritériumoknak megfelel!

Ha pedig hasznos volt a cikk, oszd meg másokkal is – nyomj egy lájkot!!

Kérdésed van? Elakadtál? Ír, és segítek!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság