Webáruház keresőoptimalizálás: a kategóriák megtervezése

Webáruház keresőoptimalizálás: a kategórianevekre is figyelj oda!

Webshop keresőoptimalizálása során az első feladat mindig a megfelelő (a termékekhez tartozó) kulcsszavak felkutatása. Ez nem csak a főoldal esetében van jelen, hanem a kategóriaoldalak esetében is.

A kategóriaoldalak esetében már egy kicsit szabadabb alkalmazhatod a legjobb kulcsszavakat, (egyes szám, többes szám, szinonímák) ráadásul egy kicsit könnyebb is megtalálni ezeket.

Minél jobban tagolt a kategória rendszer, annál könnyebb kiválasztani a kulcsszavakat.

Egy jól kialakított kategória struktúrával nagyon sok kulcsszót tudsz egyszerre alkalmazni.

Legyen a példánk egy képzeletbeli „molett esküvői ruha” online áruház.

Ha csak egyetlen kategóriaoldallal rendelkezel, akkor azt nehéz „molett menyasszonyi ruha”, „molett esküvői öltöny” vagy „molett esküvői ruha” kifejezésre optimalizálni.

Viszont, ha ezeket a termékeket alkategóriákra teszed külön-külön, akkor sokkal nagyobb eséllyel lehet ezeket a kifejezésekre jó helyen megjelenni a Google-ben.

Arra is figyelned kell, hogy logikátlanul sok alkategóriát ne alkalmazz. A Google oldalanként térképezi fel a webáruházadat, a túl sok alkategória szpam szerűen hathat.

Webáruház keresőoptimalizálás: a kategórianevekre is figyelj oda!
Webáruház keresőoptimalizálás: a kategórianevekre is figyelj oda!

Sok CMS rendszerben találni (főleg a régi verziójú Tomatocart, és Magento esetében) olyan hibát, hogy önmaguktól generálnak dupla/tripla URL-eket.

Ez azt jelenti, hogy teljesen ugyanaz a tartalom található (a példánál maradva):

  • webaruhaz.ma/eskuvoi-ruha/eskuvoi-oltony
  • webaruhaz.ma/eskuvoi-ruha/1/eskuvoi-oltony
  • webaruhaz.ma/eskuvoi-ruha/1/2/3/4/eskuvoi-oltony

URL-ek alatt.

Vagyis ha te már alapvetően sok kategóriát használsz, és ehhez még hozzájönnek a hibásan generált URL-ek, a Google ezt nagyon nem fogja díjazni.

A feltérképezés és az indexelés folyamata nagyobb fontossággal bír, mint bármi más a keresések szempontjából, így lehetőség szerint találd meg a legoptimálisabb, legegyszerűbb kategorizálást.

Optimalizálás a gyártók nevére

Gyakori eset, hogy a webáruházak szeretnék a termékeket gyártó cégek nevére is optimalizáltatni az áruházukat, főleg, ha a gyártó cég termékének egyedüli terjesztéséről van szó. Erre akkor van lehetőséged, ha a gyártónak saját aloldalt hozol létre: megfelelő aloldal nélkül ugyanis nem lehet egy kifejezésre tökéletesen optimalizálni.

Ezzel is érdemes vigyázni, mert a siker könnyen elmaradhat: magától értetődő módon sosem lesz olyan jó egy külső webáruház, mint a gyártó saját weboldala.

Ennek ellenére, ha mégis úgy gondolod, hogy sokan keresnek az adott cég nevére (és a verseny még nem túl nagy), érdemes egy kategóriaoldalt létrehoznod a termékei számára.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság