Webáruház keresőoptimalizálás: mire jó a kulcsszósűrűség 2013-ban?

Millió kifejezés, ugyanaz a jelentés!
Millió kifejezés, ugyanaz a jelentés!

Webáruház keresőoptimalizálás esetén nagyon oda kell figyelni a minőségi szöveges tartalomra mind a termékoldalakon, mind a kategóriaoldalakon, mind pedig a főoldalon. Mit jelent a “minőségi” szó?

A “minőségi” szó alatt azt kell érteni, hogy miközben a szöveg a felhasználók számára

  • könnyen áttekinthető,
  • tagolt,
  • és hasznos a termék/kategória megismerése szempontjából,

addig a keresőrobotok is azt olvassák ki belőle, amit mi közölni szeretnénk a számukra.

Mi az a kulcsszósűrűség?

A kulcsszósűrűség azt mutatja meg, hogy egy kulcsszavad az oldal összes szavához képest hány százalékban szerepel.

Ha egy 100 szavas szövegben 4-szer szerepel a “keresőoptimalizálás” szó, akkor a kulcsszósűrűség 4%.

A kulcsszósűrűség viszonylag jó megoldása annak, hogy meg tud határozni az oldalad relevanciáját egy-egy adott témára, persze nem tökéletes megoldás, mert a Google szemantikus kereső.

Nem csak kulcsszavakat vizsgál, hanem komplett mondatokat, szövegrészeket elemez, összefüggéseket keres, és meg is próbálja érteni a mögöttes tartalmat, lásd ezt a cikket a Google új algoritmusáról >>> Google Kolibri update: 15 kérdés – 15 válasz, amit tudnod kell róla!

Millió kifejezés, ugyanaz a jelentés!
Millió kifejezés, ugyanaz a jelentés!

Egy példa

Ha a webáruházad molett alkatúaknak készült ruhákat forgalmaz, akkor nem csak a molett szót kell használnod, hanem a:

  • telt
  • duci
  • teltakarcsú
  • túlsúlyos

szavakon kívül a kivejezést is körülírhatod így: “csinos ruhák azoknak, akiken van néhány plusz kiló“. A Google ezt is maradéktalanul érteni fogja.

A régi SEO trendek szerint az volt legideálisabb, ha a kulcsszavunk aránya 2 és 11 százalék közé esett.

A felső határ meghatározásának is meg volt a maga oka: a túlzott kulcsszó használat ugyanis két dolgot jelenthet a Google számára:

Webáruházad esetében a kulcsszósűrűség kényes téma lehet: egy-egy kategória, termékoldal kialakításának nagyon kell ügyelni arra, hogy a főbb kifejezéseid (ragozva, és a szinonimáik, körülírásaik) a megfelelő arányban jelenjenek meg az oldalakon.

A megfelelő kulcsszósűrűség többféleképpen oldható meg. Egyrészt, a kategórianevekben is szerepeltetheted azokat a szavakat, melyekre optimalizáltad a weboldalad.

Ha a kategóriák neveiben is használod a kulcsszavakat, nyilván a webáruházad felépítéséből adódóan minden termékoldalon, minden leírásban is használni fogod az adott kifejezést.

Keresőoptimalizálás szempontjából remek megoldás, ha a termékeid nevei is tartalmazzák az optimalizálásban fontos kulcsszavakat. A fentebb említett esküvői ruhás példára visszatérve:

“Cindy 2013 molett egyrészes ruha”

“Egyrészes ruha telt alkatúaknak: Cindy 2013!

sokkal jobbak, mint a

“Cindy 2013 egyrészes ruha”.

A kulcsszósűrűség, és témarelevancia ideális beállítására a megfelelő kategória- illetve termékleírás elengedhetetlen.

Mivel a Google első sorban szöveges kereső, így egy 300 szavas leírás sokkal több lehetséges szóvariációt, kifejezést tartalmazhat (amire aztán jönnek majd az online vásárlóid), mint egy másfél soros bemutatás.

Összefoglalva: a kulcsszósűrűséget ma már nem érdemes számolgatni, ehelyett olyan tartalmakat állíts elő (vagy keress meg minket, és mi is megcsinálhatjuk akár), amelyek értelmesek, változatosak, tartalmasak, és ezt a Google is értékelni fogja.

Több tartalom >>> több látogató >>> több potenciális vevő >>> több profit.

Az Első

Szia! Az Első vagyok, a Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

0 hozzászólás

  1. […] blogbejegyzés, egy webáruház termékleírása fénykép nélkül nem maradhat. A fénykép a közösségi média terjedésével is egyre […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címed nem lesz közzétéve.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Legújabb innen - Anyagi Gazdagság