Mérsékelt várakozással, de azért mégiscsak optimistán tekintenek a KKV-k a jövőbe

K&H kkv bizalmi index

Ami az év első negyedévét illeti: csak kis mértékben változtak a kkv-k egy évre előremutató várakozásai, a K&H kkv bizalmi index ebben a pillanatban -11 ponton áll.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Ugyan ez csak 2 ponttal több, mint az előző negyedévben, de óriási előrelépés az egy évvel ezelőtti eredményekhez képest, és csak majdnem 4 éve volt ennél jobb az eredmény.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legropogósabb adataiból az derült ki, hogy a cégek főként a közterhekkel és a vállalkozás pénzügyeivel kapcsolatban lettek optimistábbak, de az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozásaik hanyatlást mutatnak.

A hazai kkv-k következő egy évre előremutató várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index január, február, március hónapokban csupán 2 ponttal nőtt, így most 11 ponton áll.

Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője szerint a csekély javulás ugyan nem nagy mértékű ugrás az előző negyedév tekintetében, de az egy évvel korábbi eredményeket (-26 pont) figyelve óriási előrelépés, hiszen ennél jobb eredményt majdnem 4 éve sikerült csupán megközelíteni.

A felmérés március közepén készült, és jól látszik belőle, hogy a cégeket a választások előtt derűlátóbb hangulat jellemezte, ami most főként annak tudható be, hogy a közterhekkel és a vállalat pénzügyeivel összefüggő várakozások nagy mértékben tudtak javulni.

Nagyobb méretű romlás figyelhető meg az uniós pályázati lehetőségek megítélésében, és kisebb a vállalati hitelkamatok várt változása esetében.

A közterhek változásával kapcsolatos várakozások ilyen nagymértékű, 11 pontos előreugrása kifejezetten a választásokat megelőző derűlátásnak köszönhető. Pillanatnyilag a megkérdezett vállalkozások közül kicsivel több, mint kétharmad számít a cégek által fizetendő közterhek növekedésére.

Ha a profittal és az árbevétellel összefüggő várakozásokat nézzük, a kkv-k az elmúlt 3 évben kimondottan bizakodóak voltak, hiszen az előbbinél 6,8, míg az utóbbinál 4,1%-os növekedést jósoltak. Akárhogy is nézzük, ez 2010 óta a legmagasabb végeredmény, és megkörnyékezi a válság előtti bevétellel és eredménnyel kapcsolatos várakozásokat.

A kkv-k gazdasági helyzetét definiáló 10 legnélkülözhetetlenebb összetevőre vonatkozóan az uniós pályázatok esetében figyelhető meg drasztikusabb visszaesés.

Ez cseppet sem meglepő, hisz az idén startoló hétéves uniós költségvetési ciklus pályázatai az előzetes várakozásoknak megfelelően csak az őszi időszakban lesznek hozzáférhetőek.

A vállalati hitelkamatok alakulása is pesszimizmusra sarkallja a cégeket, de ez meglepő, mert a mostani csökkenő kamatkörnyezetben a vállalati hitelkamatok növekedését várják.

Az egyes területeket figyelve az év első három hónapjában a kereskedelmi szektor bizalma fordult főként pozitív irányba, és jelenleg az ipari cégek tekintenek a legoptimistábban az előttük álló egy év elé.

A mezőgazdasági cégek várakozásai negatív irányba mutatnak (oka az uniós támogatások elérhetőségének szűkülése), míg a szolgáltató cégek várakozásai nagyjából ugyanolyan mértékűek, mint korábban.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Archív