Mi az optimizmus?

Mi az optimizmus?

Az élet hullámvölgyek sorozata. Még a legjobb napodon is lehetnek kétségeid, bizonytalanságok és szomorúsággal teli pillanatok.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Most gondolj vissza egy olyan időszakra, amikor a dolgok nehezen mentek. Hogyan voltál képes túljutni rajta? Valószínűleg a reményérzetedre és az optimizmusodra támaszkodtál.

Még ha nem is tudatosul benned, ez a bimbózó optimizmus lehet a mentőöved. Átsegíthet a rossz időkön sértetlenül, anélkül, hogy elveszítenéd alapvető értékeid vagy éppen az eszedet.

Szóval, mi is pontosan az optimizmus? Olvass tovább, hogy megtudd!

Mi az optimizmus?

Amikor először az optimizmusra gondolsz, valószínűleg a közhelyes poharat képzeled el a vízzel. Az optimisták félig telinek látják, míg a pesszimisták félig üresnek.

Pedig ez nem ilyen egyszerű.

A kutatók úgy határozzák meg az optimizmust, mint “azt a mértéket, amelyben az emberek általánosan kedvező várakozásokat táplálnak a jövőjükkel kapcsolatban”.

Más szóval, optimistának lenni azt jelenti, hogy tudjuk, hogy a rossz idők nem tartanak örökké, és hogy a jó idők következnek. Hisznek és bíznak önmagukban és a képességeikben, hogy kikerüljék az élet által eléjük gördített görbe sziklákat.

Felelősnek vallják magukat a boldogságukért. És nemcsak ez, hanem mindig van egy olyan megérzésük, hogy jó dolgok fognak történni.

Optimista vagy?

A szakértők úgy vélik, hogy az optimizmus egyfajta magyarázat az életükben zajló eseményekre. Úgy érzik, hogy az embereket általában arra programozták, hogy pozitívabbak legyenek, és hogy minden kudarc vagy visszaesés oka átmeneti.

Az optimisták inkább külső tényezőket okolnak a kudarcokért, mintsem önmagukat hibáztatnák. Ez a pozitív nézőpont lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban fejlődjenek és alkalmazkodjanak a változásokhoz. Meglátják a lehetőségeket ott, ahol mások csak határidőket és elbarikádozott ajtókat látnak.

Mindezek mellett az optimizmus nem jelenti azt, hogy csak ülsz és vágyálmokat kergetsz, és tagadásban élsz. Csak azt jelenti, hogy elismered, ha rossz dolgok történnek, vállalod a felelősséget, és megpróbálsz más utat találni a céljaid eléréséhez.

Például, ha állásinterjúra mész. Ideges vagy, és a szíved milliószor ver percenként. De jól felkészültél erre a találkozóra, és készen állsz.

Most mi történik, ha megkapod az állást?

Úgy jössz ki az interjúról, hogy úgy érzed, a világ tetején vagy! Hogy a kemény munkád kifizetődött, és az életed jobbra fordul.

Mi van akkor, ha nem kapod meg?

Ha optimista vagy, akkor is csalódott leszel, és szomorú is egy kicsit. De rájössz, hogy mindent megtettél azért, hogy megmutasd a képességeidet és készségeidet. Vagyis: nem így kellett volna lennie, de jönni fog valami, ami sokkal jobban megfelel majd a képességeidnek.

Winston Churchill mondta:

A pesszimista minden lehetőségben meglátja a nehézséget; az optimista minden nehézségben meglátja a lehetőséget.

Az optimizmus előnyei

Íme néhány előnye annak, ha valaki optimista.

Javítja a fizikai egészséget

Az optimista gondolkodású emberek jobban kezelik a fájdalmat és a stresszt. Erősebb az immunrendszerük is, ami azt jelenti, hogy az általános egészségi állapotuk jobb, mint azoké, akik kevésbé bizakodóak.

Az optimista, vidámabb szemléletűek proaktív intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy jó formában tartsák magukat. Például kerülik az egészségkárosító viselkedésformákat, mint a dohányzás, a drogok vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Aztán, ha ez nem lenne elég, az optimistáknál 50%-kal kisebb az esélye a szív- és érrendszeri betegségeknek, a cukorbetegségnek és az elhízásnak. Ez már önmagában elég ahhoz, hogy már most kezdve pozitív gondolkodásmódot alkalmazz!

Fokozza az érzelmi jólétet

Az optimisták rugalmasabbak. Magasabb mércével mérik magukat, és az alapvető értékeikre és önbecsülésükre támaszkodnak, amikor életük nehéz időszakán mennek keresztül.

Ez a támogatás és belső erő teszi az optimistákat jobbá a stresszes helyzetek kezelésében. Tudják, hogy mit kell tenni, és inkább kimennek és megteszik, minthogy otthon maradjanak és szomorúságban fetrengjenek.

Tudják, hogyan alakítsák át a negatív önbeszédüket valami pozitívabbá és produktívabbá. Lássuk be: mindannyiunknak vannak önbizalomhiányos gondolataink, amelyek azt éreztetik velünk, hogy nem vagyunk méltóak (gazdagságra, sikerekre, jó kapcsolatokra, szeretetre) vagy éppen nem vagyunk elég szépek.

Az optimisták felismerik ezeket a gondolatmintákat. Tudják, hogyan állítsanak gátat nekik, mielőtt még befolyásolnák érzelmi egészségüket és mentális jólétüket.

Motivál a céljaid elérésére

Az optimizmus másik fantasztikus előnye, hogy nem félsz megvalósítani az álmaidat. Természetesen érzed a félelmet és az adrenalint amikor új dolgot próbálsz ki vagy kockázatnak teszed ki magad. De végül abban a tudatban ugrasz bele, hogy a végeredménytől függetlenül győztes leszel!

Következtetés

Végeredményben:

optimistának lenni azt jelenti, hogy minden egyes nap a remény és a valóság keverékével éljük az életünket.

Az optimisták tudják, hogy az élet nehéz, de azt is tudják, hogy a kudarcok csak átmenetiek.

Ezért belső erejükre és képességeikre támaszkodnak, hogy kijussanak és újabb legelőkre lépjenek.

Kérdésed van? Elakadtál? Itt tudsz írni, és válaszolok!

Az Első

Szia! Attila vagyok, az Első. A Gazdagsag.hu megálmodója és alapítója. A weboldal több weboldal egyesítésével jött létre és fejlődik önállóan tovább. A tanácsom: ne csak olvass, hanem hasznosíts és küzdj meg a céljaidért. Megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Legújabb innen - Szellemi és Lelki Gazdagság